Δυσκολα θα βοηθησει τα καταστηματα της Κομοτηνης, με τα ισχυοντα μετρα, το clickaway

Σταυρούλα Πεχλεβάνη: «Μπορούν στα υπάρχοντα μέτρα να προστεθούν κάποιοι παράμετροι, που θα βοηθήσουν το λιανεμπόριο, και να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλύτερο»

Βελτιώσεις, ώστε να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα καταστήματα ρούχων της Κομοτηνής, χρειάζονται τα μέτρα μερικού ανοίγματος του λιανεμπορίου, μέσω του συστήματος clickaway, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ένδυσης και Υπόδησης Κομοτηνής κ. Σταυρούλα Πεχλεβάνη.

Ένα πρόβλημα, είναι ότι τα περισσότερα καταστήματα υστερούν σε υποδομές, και δεν μπορούν να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία από τη μια μέρα στην άλλη. Σημαντικότερο όμως είναι πως οι πελάτες τους συνήθως θέλουν να δοκιμάζουν τα ρούχα πριν τα αγοράσουν, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που προτείνει το υπουργείο.

Θεωρεί δε πως αν υπήρχε η δυνατότητα πελάτες να εισέλθουν στα καταστήματα, που έχουν αποδείξει πως τηρούν όλα τα μέτρα προστασία όλη την προηγούμενη περίοδο, αποκλειστικά με ραντεβού, για να μην υπάρχει συνωστισμός, θα μπορούσε και να λειτουργήσει καλύτερα, και με ασφάλεια, η αγορά, αλλά και να βελτιωθεί κάπως και η ψυχολογία του κόσμου.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα click away

Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το σύστημα clickawayθα λειτουργεί ως εξής: θα γίνεται παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.

Η παραλαβή θα γίνεται από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

Ο επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα είναι μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.

Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Χρειάζονται επιπλέον μέτρα

Όπως φαίνεται η πανδημία δεν υποχωρεί, σημείωσε η κ. Πεχλεβάνη, όμως ένα πιο προσεκτικό άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την ίδια, θα μπορούσε τουλάχιστον να δώσει μια ανάσα ώστε να σωθεί κάτι από τον εορταστικό τζίρο, αλλά και να τονίσει την ψυχολογία του κόσμου.

Το σύστημα «clickaway» αποτελεί μια καινοτομία, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα, μιας και όπως εκτιμά, το 10% των καταστημάτων έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στον τρόπο λειτουργίας του, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο.

«Απόλυτη προτεραιότητα όλων μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανθρώπινης ζωής» σημείωσε, «όμως αν η κυβέρνηση θέλει να διασώσει έστω και ένα μέρος των επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει να πάρει κάποια επιπλέον μέτρα».

Κάποια αποτελούν επέκταση των προηγούμενων: η συνέχιση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση της επιδότησης ενοικίου και άλλα μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις, στη δύσκολη αυτή εποχή.

Ιδιάζων χώρος τα καταστήματα ένδυσης υπόδησης

Η δυσκολία άλλωστε στα καταστήματα ένδυσης –υπόδησης, τα οποία εκπροσωπεί, δεν αφορά μόνο την έλλειψη υποδομών για να λειτουργήσουν με το σύστημα clickaway, αλλά και με το γεγονός ότι η πελατεία τους θέλει όχι μόνο να δει, αλλά και να δοκιμάσει προϊόντα πριν τα αγοράσει.

Γιατί ακόμα και αν μπορούν να δουν τα προϊόντα σε φωτογραφίες, αν δεν έρθουν οι ίδιοι, να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα, αλλά και να δουν πώς τους «κάθεται» το ρούχο, ιδιαίτερα μετά από δύο καραντίνες, όταν και τα νούμερα για πολλούς έχουν αλλάξει.

Θα ήταν πιο σωστό, σημείωσε, αποφεύγοντας και τον συνωστισμό και τις ουρές που μπορεί να προκαλούνταν σε μια κανονική λειτουργία των καταστημάτων, αντί να αγοράζουν κάτι μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά και να πηγαίνουν στο κατάστημα, να κλείνουν ραντεβού, σε συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένη διάρκεια, ώστε να ψωνίσουν από το κατάστημα.

 

Άλλωστε όλα τα καταστήματα από την ημέρα που επαναλειτούργησαν μετά την πρώτη καραντίνα, έχουν πάρει όλα τα μέτρα προστασίας και τα τήρησαν, όπως αναγνώρισε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ανακοίνωση των μέτρων την Παρασκευή.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ήθελαν να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού, θα μπορούσαν οι πελάτες να έρχονται σταδιακά. «Μπορούν στα υπάρχοντα μέτρα να προστεθούν κάποιοι παράμετροι, που θα βοηθήσουν το λιανεμπόριο, και να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλύτερο, δίνοντας την ευκαιρία και στα καταστήματα που δεν έχουν την ικανότητα και την υποδομή για να περάσουν άμεσα στο clickaway, αλλά πλήττονται άμεσα», τόνισε η κ. Πεχλεβάνη.

Έτσι θα είναι στα φυσικά τους καταστήματα, με μια σωστή σειρά για να μην γίνεται συνωστισμός, ώστε να κρατήσουν τα μέτρα και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, αλλά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν, τουλάχιστον τα μικρά καταστήματα.«Με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχει ούτε συνωστισμός, αλλά και θα αλλάξει και η ψυχολογία των πολιτών» σημείωσε, μιας και αυτή είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να διατηρηθεί.

«Όλοι αντιμετωπίζουμε μαζί την πανδημία, έχουμε προτεραιότητα την διατήρηση της υγείας, αλλά μπορούν να γίνουν προσθήκες για την καλύτερη και ασφαλή λειτουργία του λιανικού εμπορίου» ανέφερε.

Αυτό που θέλουν, τόνισε κλείνοντας, είναι να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία της αγοράς, και να αποφύγουν τα λουκέτα, ειδικά στο λιανεμπόριο, το οποίο έχει περάσει πολλά χρόνια δυσκολίας τη δεκαετία των μνημονίων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.