Δυο συν ενα μυθιστορημα

Παρουσίαση τριών νέων μυθιστορημάτων φιλοξενείται σήμερα στην σελίδα. Και τα τρία είναι των εκδόσεων «Μοντέρνοι Καιροί» και το καθένα είναι διαφορετικό στη θεματολογία του. Το πρώτο με τίτλο «Η κληρονομιά του Ερέβους» προέρχεται από το χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας και θυμίζει ως πλοκή τα κορυφαία ανάλογα των τελευταίων χρόνων που υπογράφει ο Τόλκιν, το δεύτερο με τίτλο «Το πρώτο χάραμα» αναφέρεται στους ατελείωτους, ανεκπλήρωτους έρωτες των ζωών μας, και το τρίτο αναφέρεται και θίγει εμμέσως τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας όπως η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους αλλά και η απαράδεκτη συμπεριφορά των γηγενών απέναντι στους μετανάστες, η βία γενικά της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι σε καθετί μη οικονομικά ισχυρό και κοινωνικά περιθωριοποιημένο… Το υπογράφει η γνωστή ουκρανή συγγραφέας Marina Lewycka…

Απολαύστε τα…

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΑΚΗΣ, «Η κληρονομιά του Ερέβους»

Μυθιστόρημα

Το βασίλειο του Ερέβους. Και μόνο η αναφορά του προκαλεί τρόμο στην καρδιά και του πιο γενναίου πολεμιστή. Πίσω από τα σκοτεινά του τείχη κατοικούν πλάσματα πανίσχυρα, πέρα από το δικό μας κόσμο. Η σατανική Ράζραελ κυβερνά το τρομακτικό αυτό βασίλειο. Τελευταία μέρα της άνοιξης και μία από τις μεγαλύτερες μάχες ξεκινά. Στο ένα στρατόπεδο η Μαύρη Βασίλισσα με το κολασμένο στράτευμά της, εξωπραγματικά πλάσματα που την υπακούουν τυφλά. Στο άλλο η Αλντέρα, η λαμπρότερη αυτοκρατορία του ανθρώπου. Ο πανίσχυρος ηγεμόνας της, Βόλφερ, κατάφερε να ενώσει για πρώτη φορά όλες τις φυλές ενάντια στην κοινή απειλή. Και κάπου στα έγκατα της Γης, στη σκιά της μάχης, ένα πλάσμα φυλακισμένο καραδοκεί καρπός της Μαύρης Βασίλισσας και του άρχοντα της Ένατης Κόλασης. Θα κατορθώσει αυτός ο σκοτεινός πολεμιστής να ελευθερωθεί και να απειλήσει τους ανθρώπους για μία ακόμη φορά;

Ο Στυλιανός Μαυράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου αποφοίτησε ως τοπογράφος μηχανικός. Στα φοιτητικά χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με το μεγάλο του πάθος: τους κόσμους του φανταστικού. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό διηγήματος. «Η κληρονομιά του Ερέβους» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του.

ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ, «Το πρώτο χάραμα»

Μυθιστόρημα

Η Άννα είναι σε διακοπές όταν μαθαίνει ότι η αγαπημένη της καθηγήτρια, στο πανεπιστήμιο, Μαρία Σοφιανού, πεθαίνει από καρκίνο. Λίγες μέρες αργότερα λαμβάνει από την οικογένεια της καθηγήτριας ένα φάκελο με ένα γράμμα μέσα, το οποίο της είχε γράψει λίγο προτού φύγει από τη ζωή.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια αποστολή, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι αυτή. Μην κάνεις το λάθος να ψάξεις να βρεις το μονοπάτι σου, διαβαίνοντας τα μονοπάτια άλλων ανθρώπων…» ήταν μερικά από τα πολλά που της έγραφε. Η κάθε λέξη του γράμματος στάζει σαν βάλσαμο στη διψασμένη για γνώση ψυχή της Άννας. Οι συμβουλές της θα χαράξουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η νεαρή κοπέλα.

Αυτό το γράμμα θα γίνει η αφορμή ώστε να γνωρίσει την οικογένεια της Μαρίας, το σημαντικότερο, τον αδελφό της τον Στέφανο. Οι δυο τους θα ερωτευτούν παράφορα. Είναι ένας έρωτας καταδικασμένος, χωρίς μέλλον, αφού ο Στέφανος είναι παντρεμένος με παιδί. Η Άννα πρέπει να διασχίσει το μονοπάτι της μακριά από την αγάπη, γι’ αυτό και θα αποφασίσει να φύγει και να ζήσει στο εξωτερικό. Εκεί θα γίνει μια πετυχημένη συγγραφέας και θα δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια. Έπειτα από πολλά χρόνια θα έρθει για να παρουσιάσει ένα βιβλίο της στην Ελλάδα. Θα ξαναδεί τον Στέφανο και θα καταλάβει ότι κάποια πράγματα δεν πεθαίνουν ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, οι δρόμοι τους θα χωρίσουν και πάλι. Κι ο καθένας θα διασχίσει το δικό του μονοπάτι με την αγάπη μακριά.

Η Ελένη Σεμερτζίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Είναι Διδάκτωρ Λογοτεχνίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Αρχειονομία- Βιβλιοθηκονομία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Βιβλιοθηκονομία στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως Υπεύθυνη σε Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη και είναι Εργαστηριακή Συνεργάτιδα στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», καθώς επίσης και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και τη συγγραφή θεατρικών έργων. «Το Πρώτο Χάραμα» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

MARINA LEWYCKA, «Το χωράφι με τις φράουλες»

Μυθιστόρημα

Μετάφραση: Μπελίκα Κουμπαρέλη

Η Ιρίνα χρειάστηκε σαράντα δύο ώρες για να φτάσει από το Κίεβο στην Αγγλία. Έχει σοβαρούς λόγους που κάνει αυτό το ταξίδι. Θέλει να δουλέψει ως εποχιακή εργάτρια στη χώρα των ονείρων της, βιάζεται να τελειοποιήσει τη γλώσσα και ανυπομονεί να ζήσει έναν ρομάντσο με κάποιον ιπποτικό Εγγλέζο.

Δεν είναι ο Κήπος της Εδέμ, όπως είχε φανταστεί. Είναι ένα χωράφι στο Κεντ πλημμυρισμένο από ώριμες φράουλες. Εκεί υπάρχουν δύο τροχόσπιτα, ένα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες που μαζεύουν τα φρούτα, όλοι τους οικονομικοί μετανάστες.

Ο Ουκρανός Άντρι, φτωχός γιος ενός ανθρακωρύχου, λαχταράει να βρει μια πλούσια Αγγλίδα νύφη. Η Γιόλα, η επιστάτρια, έχει ανάγκη από χρήματα, άντρα και πατέρα για το γιο της, ενώ η θεούσα ανιψιά της Μάρτα και ο Τόμαζ εγκατέλειψαν την Πολωνία με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής…


Ένας μόνο φράχτης χωρίζει αυτούς τους ξένους από τη «Γη της επαγγελίας», και όμως η Αγγλία δείχνει απρόσιτη. Αυτό το τελευταίο σύνορο, ωστόσο, θα το δρασκελίσουν μια μέρα άρον άρον και θα σκορπιστούν σε διάφορες γωνιές της χώρας. Θα γνωρίσουν ξανά από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση και θα συνειδητοποιήσουν ότι τα παράσιτα, οι κομπιναδόροι και οι καιροσκόποι δε φυτρώνουν μονάχα σε ένα χωράφι με φράουλες στο Κεντ…

Η συγγραφέας Marina Lewycka

Η Marina Lewycka είναι η συγγραφέας του best seller «Έρωτας και Τρακτέρ από την Ουκρανία». Στο επίκεντρο του νέου βιβλίου της βρίσκονται και πάλι η οικονομική μετανάστευση και ο έρωτας. Η Marina Lewycka παραμένει πιστή στο γλυκόπικρο χιούμορ της και παρουσιάζει με σαρκασμό τις περιπέτειες μιας ομάδας μεταναστών, επιβεβαιώνοντας όσους πίστεψαν στο ταλέντο της και επικρότησαν το πρώτο βιβλίο της.

Έγραψαν για «Το χωράφι με τις φράουλες»

H Lewycka παρουσιάζει τις δύο όψεις της ουκρανικής πολιτικής με ευφυΐα και αντικειμενικότητα. Οι ήρωές της μας δείχνουν τη ματαιότητα των κοινωνικών συγκρούσεων και τα προβλήματα μιας ιδεολογικά κατακερματισμένης χώρας

New Statesman

Το ταλέντο της Marina Lewycka στην κωμωδία είναι εμφανές από την αρχή του βιβλίου. Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα.

Guardian

Ειλικρινές και αστείο… Εξίσου εύστοχο με μια σκληρή πολιτική ανάλυση.

Daily Mail

Ένας ενθουσιώδης ύμνος στη ζωή… Δε θα μπορούσε να είναι πιο απολαυστικό, έξυπνο και διορατικό.

Sunday Times

Οι λάτρεις του best seller «Έρωτας και Τρακτέρ από την Ουκρανία» ξέρουν τι τους περιμένει: πνεύμα, γοητεία και καυστική σάτιρα!

Time Out

Όποιος απόλαυσε το βιβλίο της «Έρωτας και Τρακτέρ από την Ουκρανία», θα αγαπήσει και αυτό.

Literary Review

Καλές σας αναγνώσεις…

Κείμενα- επιμέλεια: Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.