Δυο πινακιδες μονο…

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Κομοτηνής, παρατηρούμενο δε ιδίως κατά τις αποκαλούμενες ώρες αιχμής όταν εκατοντάδες οχήματα «στριμώχνονται» στις οδούς Ορφέως και Δημοκρίτου για να περάσουν από τη μια στην άλλη πλευρά της πόλης. Η συμφόρηση συχνά μετατρέπεται σε ασφυξία, όταν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης επιχειρούν να διασχίσουν λεωφορεία και βαρέα οχήματα, όπως νταλίκες και ογκώδη φορτηγά.
 
Για τη μεν πρώτη κατηγορία, εκείνη δηλαδή των τουριστικών λεωφορείων, μπορεί κανείς να επικαλεστεί ότι συνειδητά επιλέγουν να διέρχονται από το κέντρο, προκειμένου να κάνουν χρήση των σημείων επιβίβασης-αποβίβασης, που δυστυχώς εξακολουθούν να λειτουργούν σε κεντρικές και πολυσύχναστες οδούς.
 
Προφανώς δεν ισχύει το ίδιο για τα φορτηγά, που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδρομή, η οποία συχνά εξελίσσεται σε «οδύσσεια» για τα ίδια αλλά και για τα υπόλοιπα οχήματα που χρησιμοποιούν τους κεντρικού δρόμους. Όπως είναι λογικό, οι οδηγοί των οχημάτων αυτών, στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη δυτική προς την ανατολική πλευρά της πόλης ή αντίστροφα, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν είναι να χρησιμοποιήσουν τις πολυσύχναστες κεντρικές αρτηρίες, να επιτείνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο και να προκαλέσουν ενδεχομένως προβλήματα στην κίνηση των υπόλοιπων αυτοκινήτων. Εντούτοις, πολλοί από αυτούς, ιδίως οι ανυποψίαστοι οδηγοί, εκείνοι δηλαδή που δεν έχουν επαρκή εικόνα του αστικού δικτύου της Κομοτηνής, γίνονται άθελά τους πρωταγωνιστές τέτοιων καταστάσεων, για το λόγο ότι ουδείς προνόησε να τους προειδοποιήσει σχετικά με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων σε κομβικά σημεία, πριν από την είσοδο στο κέντρο.
 
Ο φωτογραφικός φακός του «ΠτΘ», με αφορμή και την όξυνση του παραπάνω φαινομένου, συνεπεία των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που τέθηκαν σε ισχύ λόγω των αποκλεισμών της Εγνατίας από τους αγρότες, αποτύπωσε την πλήρη απουσία σχετικής σήμανσης σε δύο κομβικά σημεία, ανατολικά και δυτικά του κέντρου της Κομοτηνής. Ο λόγος για τη συμβολή των οδών Σισμάνογλου και Ζυμβρακάκη στην ανατολική είσοδο της πόλης και για τη διασταύρωση των «πέντε δρόμων», στην περιοχή του ΙΚΑ, στη δυτική είσοδο.
 
Στην πρώτη περίπτωση αντικρίζει κανείς δυο «γυμνές» κολώνες, οι οποίες προδίδουν ότι κάποτε υπήρχαν πινακίδες στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση εντοπίζει με ιδιαίτερη δυσκολία την σχεδόν μικροσκοπική πινακίδα, η οποία ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν, αν θέλουν να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι ανυποψίαστοι οδηγοί είναι εύκολο να παρασυρθούν και να «μπλέξουν» στην κίνηση των κεντρικών δρόμων, αντί να ακολουθήσουν την ενδεικνυόμενη διαδρομή μέσω της Περιφέρειας, της Παλιάς Νομικής, της οδού Κοσμίου και της Ζυμβρακάκη, προκειμένου να παρακάμψουν το κέντρο και τις περιπέτειες, που τυχόν ελλοχεύουν.

Άραγε πόσο δύσκολο είναι για τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής να προμηθευτούν και να τοποθετήσουν στα συγκεκριμένα σημεία δύο ευκρινείς ενημερωτικές πινακίδες, με το παραπάνω περιεχόμενο; Θ.Σ.
 
Υ.Γ. : Όχι, τίποτα άλλο, αλλά για να μη χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο, όπως είδαμε σε περιπτώσεις όπου οι αγρότες απέκλειαν την Εγνατία και τα βαρέα οχήματα κινούνταν από το επαρχιακό οδικό δίκτυο, να επιστρατεύονται οχήματα και άνδρες της Τροχαίας, προκειμένου να υποδεικνύουν τα αυτονόητα στους διερχόμενους από τα επίμαχα σημεία οδηγούς. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.