Δυο μερες διορια για το πετρελαιο του Δημου Κομοτηνης

Μέχρι την Παρασκευή δεσμεύτηκε ο προμηθευτής ότι θα καλύψει τις ανάγκες του Δήμου σε καύσιμα - Στις 20.000 λίτρα ανέρχονται οι παραγγελίες που έχουν γίνει μόνο από το Δήμο, ενώ υπάρχουν και επιπλέον ανάγκες στα σχολεία της πόλης

Να αναβάλλει για δύο μέρες το θέμα της καταγγελίας της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της προμηθεύτριας επιχείρησης υγρών καυσίμων για τα έτη 2018 – 2019 και κήρυξη αυτής σε έκπτωση με κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στην προμήθεια τόσο πετρελαίου θέρμανσης όσο και κίνησης στις υπηρεσίες του Δήμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής, σε έκτακτη συνεδρίαση του την Τετάρτη.
 
Το συμβούλιο αποφάσισε, μετά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας κ. Κωνσταντίνου Βελκόπουλου ότι θα παραδώσει συνολικά 20.000 τόνους πετρέλαιο που έχει παραγγείλει ο Δήμος Κομοτηνής εντός των δύο ημερών, να αναβάλλει για δύο μέρες τη διαδικασία, επανερχόμενο αν αυτός δεν εκπληρώσει την δέσμευσή του.
 
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε από το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη πως ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στα σχολεία (το πετρέλαιο εκεί αγοράζεται μέσω των σχολικών επιτροπών, με συμβάσεις ανεξάρτητες από αυτή του Δήμου, όμως ο προμηθευτής είναι ο ίδιος) μεταφέροντας στο σώμα ότι είχε οχλήσεις από διευθυντές σχολείων που δήλωσαν καθαρά ότι αν δεν γίνει την Πέμπτη προμήθεια πετρελαίου, θα ζητήσουν από τα παιδιά να μείνουν σπίτι τους την Παρασκευή.
 
Να σημειωθεί πως η μόνη παράταξη που ψήφισε υπέρ της έκπτωσης ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρώντας πως από το ιστορικό της όλης υπόθεσης αποτελεί τη μόνη λύση. 

Προβλήματα με τις παραγγελίες πετρελαίου 

Η εισήγηση για την έκπτωση έγινε από την αρμόδια επιτροπή καλής εκτέλεσης της σύμβασης, που εντόπισε προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου στις υπηρεσίες, αναφέροντας επανειλημμένες περιπτώσεις μη τροφοδοσίας.
 
Για αυτούς τους λόγους η επιτροπή κάλεσε την εταιρεία σε απολογία, για να αναφέρει τους λόγους που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, και τελικά, μη θεωρώντας πειστικά τα επιχειρήματα, παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας την έκπτωση του αναδόχου.
 
Η επιτροπή σημειώνει πως από την υπογραφή της σύμβασης υπήρξε αρχικά πλημμελής και κατόπιν μηδενική ανταπόκριση, ενώ εκκρεμούν παραγγελίες από 24/1/2019 3.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης για το Δημαρχιακό κατάστημα, 4.000 λίτρων για το κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής, και από 15/2/2019 12.000 λίτρων πετρελαίου κίνησης από δελτία παραγγελίας της Διεύθυνσης Καθαριότητας. 

Διαβεβαιώσεις από τον εκπρόσωπο του αναδόχου 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Βελκόπουλος, ανέλαβε εξολοκλήρου την ευθύνη, ζήτησε συγγνώμη, για την αναστάτωση που προκλήθηκε, τονίζοντας πως για 20 χρόνια προμηθεύει ανελλιπώς τον Δήμο Κομοτηνής.
 
Ανέφερε δε πως το μόνο πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν στο δημαρχιακό κατάστημα, και δεν υπάρχουν άλλα σημαντικά προβλήματα, και απέδωσε το πρόβλημα στο δύσκολο τριήμερο κακοκαιρίας που προηγήθηκε.
 
Τόνισε δε πως δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο, σημειώνοντας πως θα καταστραφεί ο ίδιος και η εταιρεία του αν κηρυχθεί έκπτωτος. 

Δυσπιστία για τη δυνατότητα του αναδόχου να ανταποκριθεί 

Ο κ. Πετρίδης από την πλευρά του εξέφρασε την δυσπιστία του για το αν θα μπορέσει ο προμηθευτής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, υπενθυμίζοντας πως το ζήτημα είχε απασχολήσει και πέρυσι στο Δημοτικό, με την απόφαση επί του θέματος να αναβάλλεται, δίνοντας μια ευκαιρία στον ανάδοχο.
 
Παραδέχτηκε επίσης πως ο ανάδοχος είχε στηρίξει τον δήμο, δείχνοντας ανοχή στην οικονομική δυσκολία του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια, όμως υπάρχουν ανάγκες, ιδιαίτερα στα σχολεία και τα οχήματα, που είναι ανελαστικές.
 
Ανέφερε δε πως την Τετάρτη είχε οχλήσεις από δύο σχολεία ότι αν δεν μπει πετρέλαιο το πρωί της Πέμπτης, θα ειδοποιήσουν τους μαθητές τους να μην προσέλθουν την Παρασκευή.
 
Σημείωσε όμως ότι η μέχρι τώρα πορεία, δείχνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες ανάταξης του φαινομένου, ζητώντας να επαναλάβει ο προμηθευτής τη δέσμευσή του ότι θα διαθέσει 20.000 λίτρα άμεσα. 

Απόφαση για αναβολή 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τόσο η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, όσο και της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε, αλλά και την προθυμία τους να δώσουν χρόνο στον προμηθευτή να δείξει ότι θα καλύψει όλα όσα του έχουν ζητηθεί, μια άποψη που εξέφρασε και ο κ. Γιώργος Ζαφειρίδης, ο μοναδικός Σύμβουλος της παράταξης του Σπάρτακου που παρέστη στο συμβούλιο.
 
Αντίθετα από την αρχή εκτίμηση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, την οποία εξέφρασε ο επικεφαλής κ. Νίκος Φακιρίδης, ήταν ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία της έκπτωσης.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Πετρίδης τόνισε πως ακόμα και αν ακολουθηθεί η διαδικασία της έκπτωσης, οι γραφειοκρατικές κινήσεις που χρειάζονται σημαίνουν ότι ο Δήμος θα πρέπει να περιμένει αρκετές ημέρες για να προχωρήσει σε προμήθεια καυσίμων από νέο προμηθευτή.
 
Με αυτή την αναφορά, και με την δεδομένη απροθυμία που έδειξαν οι σύμβουλοι των σχεδόν όλων των παρατάξεων του συμβουλίου να προχωρήσουν στο μέτρο της έκπτωσης, μετά και τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της εταιρείας, τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αναβολή του θέματος για 2 μέρες, και κατόπιν αν χρειαστεί να συγκληθεί το συμβούλιο για να αποφασίσει εκ νέου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.