Δυναμικη η παρουσια του ψωμιου στην παραδοση της Θρακης

Η λαογράφος Όλγα Ρενταρή πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης διάλεξη με θέμα «Το ψωμί στην παράδοση της Θράκης», στην αίθουσα ομιλιών του νέου κτιρίου του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κομοτηνής, καλεσμένη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη και του Μορφωτικού Ομίλου.

Η διάλεξη δόθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Πολιτιστική Κληρονομιά του αγροτικού χώρου και συλλογική ταυτότητα. Οικοδομώντας τη βιωσιμότητα αγροτικών κοινωνιών», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Η κ. Ρενταρή εξήγησε ότι το σιτάρι, το κριθάρι και το λάδι ήταν τα βασικά προϊόντα όλων των ελλήνων. «Αυτά τα προϊόντα ενσωματώθηκαν τόσο στη θρησκευτική λατρεία όσο και στην κοινωνική ζωή. Επομένως, υπάρχουν πολλά δρώμενα που σχετίζονται με το ψωμί, το λάδι και το κρασί σε όλη την Ελλάδα. Απλούστατα, μέσα από το ψωμί, τα ζυμώματα, αναδύεται η παράδοση, οι διαφορές και οι συγκλίσεις ενός πολιτισμού. Σαφώς, η σιτοφόρος Θράκη έχει πάρα πολλά παραδείγματα κοινωνικής και θρησκευτικής λατρείας όπου το ψωμί με την ευρύτερη έννοια διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Η κ. Ρενταρή παρουσίασε πέρα από το καθημερινό ψωμί, αυτό που χρησιμοποιήθηκε στις περισσότερες θρησκευτικές εορτές στη Θράκη – που ήταν καθαρά αγροτικός λαός – και πολύ συχνά στον κοινωνικό βίο, σε εκδηλώσεις όπως είναι η βάφτιση, το προξενιό, ο γάμος. «Για παράδειγμα, στο προξενιό πήγαιναν μια κουλούρα για να ζητήσουν τη νύφη» είπε.

«Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω και να δούμε πόσο ωφέλιμες ήταν τότε αυτές οι βασικές τροφές και πόσο έχει αλλάξει σήμερα η ποιότητά τους. Σήμερα, δεν έχουν πλέον την ποιότητα του παρελθόντος» σχολίασε.

Στην περιοχή της Θράκης υπήρχαν πολλοί μύλοι, γεγονός που συνέδεε το ψωμί όχι μόνο με τη διατροφή και κάποια έθιμα αλλά και με την προσφορά εργασίας σε πολλούς πολίτες. «Υπήρχαν πολλοί μύλοι αλλά και πολλά διαφορετικά σιτάρια που δεν υπάρχουν σήμερα, όπως της Λήμνου, τα σκληρά. Δεν υπάρχουν επίσης τα ανάμικτα. Όλα τα άλευρα που φέρνουν στους μύλους είναι αναμεμειγμένα, έτοιμα για να παράγουν συγκεκριμένα αρτοσκευάσματα. Υπάρχει η λεγόμενη «μαστοριά» με τον μυλωνά που έφτιαχνε το αλεύρι και τον φούρναρη που προσπαθούσε να παρασκευάσει το καλό ψωμί, αλλά και τη γυναίκα που έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη φαντασία της, να συνενώσει υλικά και φαντασία για να φτιάξει τα υπέροχα αρτοσκευάσματα».

Η κ. Ρενταρή μετέφερε επίσης ότι έχουν εκδώσει δυο σχετικά βιβλία και μάλιστα συνεργάστηκαν με τον Κομοτηναίο καθηγητή κ. Κέκκερη όπως επίσης σε κάθε λαογραφικό δρώμενο, μετά τα θετικά σχόλια που έχουν εισπράξει από την Ακαδημία Αθηνών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.