Δυναμικη αρχη για την YAKA IKE

Το συσκευασμένο κεράσι της Ροδόπης ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από την νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού - Μεγάλη επέκταση της καλλιέργειας κερασιού στη Ροδόπη τα επόμενα χρόνια βλέπει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Λεβέντ Σαδίκ

Δυναμικά ξεκίνησε τη λειτουργία της η νέα μονάδα επεξεργασίας κερασιού YAKA I.K.E., η οποία δραστηριοποιείται στη συλλογή, διαλογή και συσκευασία του κερασιού από το Μάιο και συνεχίζει την προσπάθεια να φέρει το κεράσι της Ροδόπης, αλλά και όλης της Ελλάδας, στη διεθνή αγορά. 

Άλλωστε ήδη μεγάλο μέρος των συσκευασμένων κερασιών της, περίπου το 80%, βρίσκεται στα ράφια ευρωπαϊκών καταστημάτων, ενώ η διοίκηση της εταιρίας ελπίζει πως στο μέλλον θα «χτίσει» πάνω σε όσα έγιναν την πρώτη χρονιά λειτουργίας.
 
Η εταιρεία του γνωστού στην περιοχή μας επιχειρηματία κ. Λεβέντ Σαδίκ Αχμέτ, συστάθηκε το 2015, ενώ το εργοστάσιο κατασκευάστηκε πέρυσι, ξεκινώντας τη λειτουργία του μαζί με τη φετινή συγκομιδή κερασιού.
 

Το εργοστάσιο έχει λάβει την πιστοποίηση AA της BRC για τη συσκευασία, μια πιστοποίηση που δεν έχει κανένα άλλο διαλογητήριο κερασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.
 
«Πιστεύω ότι το εργοστάσιο αυτό είναι ένα αστέρι για την Ροδόπη και την Ελλάδα, είμαι πολύ περήφανος για αυτό, είναι ένα μεγάλο δώρο στην περιοχή, και είναι χαρά μου που αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στα καλύτερα σουπερμάρκετ, πουλιούνται τελάρα που αναγράφουν YAKA, που αποτελούν διαφήμιση της περιοχής. Μερικοί μπορεί να σκεφτούν ό,τι θέλουν, αλλά ας δούμε τις πράξεις του καθενός, και όχι τα λόγια» σημειώνει ο κ. Σαδίκ.
 
 

Το χαλάζι έπληξε την παραγωγή 

Ο πρώτος μήνας, ουσιαστικά, λειτουργίας του εργοστασίου πήγε πολύ καλά από την πρώτη στιγμή, χωρίς «παιδικές αρρώστιες» στη γραμμή παραγωγής, με όλα να δουλεύουν στην εντέλεια και τον κ. Σαδίκ να σημειώνει πως όλα δούλεψαν σωστά γιατί είχαν κάνει μια πολύ μεγάλη προεργασία, και αυτό τους βοήθησε να λειτουργήσουν καλά από την αρχή.
 
Αυτό που δεν βοήθησε φέτος, ήταν ο καιρός, μιας και το χαλάζι που χτύπησε την περιοχή μας στην αρχή του Μαΐου είχε αποτέλεσμα να χαθεί μέρος της παραγωγής, ενώ αρκετά κεράσια που απέμειναν ήταν χαμηλής ποιότητας.
 
Παρόλα αυτά η εταιρεία φέτος πλήρωσε τον παραγωγό 2 ευρώ το κιλό στην αρχή, κρατώντας μέχρι τις 26 Μαΐου τις τιμές στο 1.80  για την Α ποιότητα, σταθερά ψηλότερα από τις τιμές που έπαιρναν το προηγούμενο διάστημα οι παραγωγοί. «Αυτό μπορεί να φαίνεται ότι δεν βοηθάει τον παραγωγό, αλλά από την άλλη, πληρώνοντας στην αρχή 2 ευρώ στην καλύτερη ποιότητα και στη συνέχεια 1.80, αν πάρουμε τον μέσο όρο, πιστεύω πως είναι προς όφελος του παραγωγού» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση που είχε δώσει και στην αρχή αυτής της προσπάθειας, ότι θα υποστηρίζουν πάντα τον παραγωγό.
 

Να σημειωθεί δε πως η YAKA IKE παίρνει κεράσια από όλη την Ελλάδα, έχει μια πολύ καλή αρχική συνεργασία με πολλούς παραγωγούς και προμηθευτές και ελπίζει πως θα καταφέρει να κάνει το καλύτερο για τη χώρα και το εργοστάσιο τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος από 0,50 ευρώ έως 1,40 ευρώ, για τα «αρμεχτά» που γίνονται χυμοί, μαρμελάδες και καταψύχονται, τα οποία τροφοδοτούνται σε εργοστάσια για αυτή τη χρήση.
 
Τα υπόλοιπα τροφοδοτούνται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, με το 80% να πηγαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου υπάρχει γενικότερα ζήτηση για τα κεράσια. Βέβαια φέτος αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη, γιατί η παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι πολύ καλή, με αποτέλεσμα να πουλούν σε χαμηλότερες τιμές από το ελληνικό προϊόν, ενώ πέρα από τις ζημιές στη δική μας περιοχή το χαλάζι χτύπησε και άλλες περιοχές της χώρας, την Έδεσσα, τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, μειώνοντας περεταίρω την παραγωγή της Ελλάδας στο κεράσι.
 

Πεδίο δόξης λαμπρόν για το κεράσι 

Στόχος της επιχείρησης δεν είναι απλά να συλλέγει τα κεράσια της περιοχής, αλλά να βοηθήσει νέους παραγωγούς να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του κερασιού και τους υφιστάμενους να βελτιώσουν τις ποικιλίες τους και την ποιότητά τους, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική και συσκευαστική διαδικασία.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σαδίκ, αυτή τη στιγμή η Κομοτηνή έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, ότι παράγει 350 τόνους από την ποικιλία «μπουρλά» για τα οποία υπάρχει μεν ενδιαφέρον από κάποιες ανατολικές χώρες, αλλά επειδή δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, δεν αντέχουν και δεν μπορούν να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.
 
Για αυτό και η επιχείρηση προτείνει στους παραγωγούς να αλλάξουν σταδιακά αυτές τις ποικιλίες, ενώ στους καινούριους παραγωγούς, οι οποίοι ο κ. Σαδίκ θεωρεί πως θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό τα επόμενα χρόνια, προτείνουν την σωστή ποικιλία μετά από την ανάλυση του εδάφους.
 
«Υπάρχουν κάποια πολύ καλά κτήματα στην περιοχή, από τα οποία είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, και φυσικά όποιος παράξει το καλό, όμορφο κεράσι θα πληρωθεί αναλόγως».
 
Φέτος, σύμφωνα με τους γεωπόνους, έχουν φυτευτεί 15.000 καινούριες κερασιές, ενώ του χρόνου ελπίζουν πως δεν θα πέσουν κάτω από 25.000 νέα δένδρα, με το ενδιαφέρον να παραμένει ισχυρό, ιδίως με τις πιέσεις που υπάρχουν στο βαμβάκι αλλά ιδιαίτερα στον καπνό.
 
«Τα λεφτά που θα εισπράξει ο παραγωγός είναι πολύ περισσότερα από άλλες καλλιέργειες» σημείωσε, τονίζοντας πως ιδιαίτερα για τον καπνό, λόγω της μεγάλης πίεσης από τις αντικαπνιστικές εκστρατείες, μπορεί να δυσκολέψουν τα πράγματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.