Δυναμικα αντιδρα το ΠΑΜΕ στο «παγωμα» της μεταφορας Ξανθιωτων μαθητων
Δεν πρόλαβε να ηχήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι στην Ξάνθη, για ν’ αναδειχθεί ένα πρόβλημα που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζεται με ημίμετρα, υποσχέσεις και μεταθέσεις ευθυνών.
Ο λόγος για τη γνωστή και χρονίζουσα προβληματική μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, για την οποία ουδεμία μέριμνα φαίνεται να έχει ληφθεί και φέτος, παρά τις στομφώδεις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου για προετοιμασία του υπουργείου και αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων στη δύσμοιρη Παιδεία.
Σύσκεψη στη Νομαρχία
Έπρεπε ν’ ανοίξουν τα σχολεία για να γίνει σύσκεψη στη Νομαρχία Ξάνθης και να επιβεβαιωθούν για άλλη μια φορά τα χιλιοεπωμένα: «Δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της Νομαρχίας, η οποία έχει καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο» κλίνει σε όλες τις πτώσεις και σε όλους τους τόνους εδώ και μια διετία τουλάχιστον ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, επαναλαμβάνοντας: «Υπάρχει σχετικό κονδύλιο το οποίο η Νομαρχία απλά διαχειρίζεται και αποδίδει τα χρήματα. Άλλοι είναι υπεύθυνοι για την ύπαρξη ή μη χρημάτων και όχι η Νομαρχία» είναι η μόνιμη –και δικαιολογημένη ως ένα σημείο- επωδός.
Πάντως, η προχθεσινή σύσκεψη στη Νομαρχία απέβη άκαρπη, αφού οι εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ και των ταξί της Ξάνθης κατέστησαν σαφές ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη νύφη και να επιβαρυνθούν ουσιαστικά οι ίδιοι με τα έξοδα-υποχρέωση του κράτους. Ωστόσο, στα παραπάνω –που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση και κάλεσμα του ΠΑΜε σε παράσταση διαμαρτυρίας- έρχεται να προστεθεί και μία μείωση του εν λόγω κονδυλίου κατά 20% (η γνωστή «οδηγία Σαχινίδη»), όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που λέει τα εξής: «Άλλο ένα θύμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΛαΟΣ, κεφαλαίου, ΕΕ και ΔΝΤ, είναι και η μεταφορά των μαθητών των απομακρυσμένων περιοχών. Η μείωση κατά 20% του κονδυλίου που δίνονταν στις Νομαρχίες για την κάλυψη των εξόδων της μεταφοράς των μαθητών, έρχεται να προσθέσει και άλλα βάρη στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας που καλείται να καλύψει με δικά της έξοδα τη μεταφορά των παιδιών της στο σχολείο. Βέβαια πριν μερικές μέρες παρακολουθήσαμε τους βιομήχανους της Ξάνθης να ευχαριστούν τον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ξυνίδη για το ζεστό χρήμα που τους δόθηκε. Για τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλέμπορους, λεφτά υπάρχουν. Για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις, τα λεφτά εξαφανίζονται. Η Γραμματεία νομού Ξάνθης του ΠΑΜε καταγγέλλει το γεγονός και καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία, την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στη μία το μεσημέρι».
«Εντάσσεται στα πλαίσια του μνημονίου και της περικοπής κοινωνικών δαπανών»
Συνομιλώντας με τον Γραμματέα του ΠΑΜε στην Ξάνθη κ. Γιώργο Πυργελή, μας είπε ότι «είναι κάτι που εντάσσεται στα πλαίσια του μνημονίου και της περικοπής κοινωνικών δαπανών» και αποτύπωσε την κατάσταση: «Μιλάμε για 4.500 παιδιά στο νομό Ξάνθης και το μεγάλο πρόβλημα είναι στον ορεινό όγκο που τα παιδιά αναγκάζονται να μετακινηθούν από και προς την Ξάνθη. Μάλιστα, ζητούσαν από τα παιδιά τρία ευρώ για τη μετάβαση και τρία για την επιστροφή τους! Κάτι που σημαίνει 120 ευρώ και πλέον τον μήνα! Ποιος μπορεί να υποχρεωθεί σε μια τόσο μεγάλη δαπάνη;».
Αναφορικά με το πρόβλημα στην Ξάνθη που αναδείχθηκε με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς, ο κ. Πυργελής δηλώνει: «Είναι μεν ευθύνη του υπουργείου, αλλά και η ευθύνη της νομαρχίας είναι αντίστοιχη. Ας βρει χρήματα να το κάνει η ίδια, έστω και «παράνομα» με μεταφορά από άλλα κονδύλια. Ας πιέσει και η ίδια. Γιατί θα έπρεπε να φτάσουμε στο παρά πέντε; Ας έκαναν τη σύσκεψη νωρίτερα, από το καλοκαίρι ακόμα ή έστω πριν το άνοιγμα των σχολείων. Και να φροντίσουν να ενημερώσουν τον κόσμο, να τον βγάλουν οι ίδιοι στο δρόμο και να λυθεί το πρόβλημα έχοντάς τον συμπαραστάτη. Χρειάζεται κινητοποίηση παιδιών και γονέων, όλων των εργαζομένων για να δοθούν τα κονδύλια». Ο γραμματέας του ΠΑΜε καταλήγει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πανηγύριζαν τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για το σχέδιο “Καποδίστριας” που έδινε αρμοδιότητες στην ίδια. Και σήμερα με τον “Καλλικράτη” ολοκληρώνεται το έγκλημα και άρχισαν να βγαίνουν τα φαινόμενα…».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
