Δριμεια κριτικη για τις ρυθμισεις θεματων του Υπουργειου Εθνικης Αμυνας απο τον Δημητρη Χαριτου

Για «έλλειψη συνεννόησης και ευθύνης» από πλευράς κυβέρνησης μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης

«Με την υπεύθυνη στάση μας συμβάλλουμε στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας»

Ομιλία επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», πραγματοποίησε ο βουλευτής  Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης  Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, στάθηκε στις ρυθμίσεις σχετικά με τα εξοπλιστικά συστήματα, οι οποίες όπως εξήγησε δεν είναι καινούργιες, εν αντιθέσει με τα νέα δεδομένα που φέρει η αυξανόμενη ένταση από πλευράς της γείτονος χώρας. «Καινούργια είναι τα δεδομένα που φέρνει η σημερινή συγκυρία και αυτά είναι η κλιμάκωση της ένταση εκ μέρους της γείτονος, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, στάθηκε στα θετικά και αρνητικά, επισημαίνοντας τον διαφορετικό χαρακτήρα της συζήτησης που απαιτεί η προαναφερθείσα συγκυρία. «Από τη μία έχει τη θετική πλευρά, την ουσιαστική, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Και βέβαια, έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό ότι η χώρα μας θωρακίζεται αμυντικά. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Είναι ορατός ο κίνδυνος άθελα ή ηθελημένα να διολισθήσουμε σε μία εύκολη ρητορική κλιμάκωσης της κούρσας των εξοπλισμών, θα έλεγα, προς τέρψη τμήματος του εκλογικού σώματος. Μία συζήτηση, όχι ουσίας, στα πλαίσια ενός σοβαρού σχεδιασμού, αλλά επικοινωνίας, όπως αυτά που ακούμε στο δημόσιο διάλογο για αγορά σμήνους F35» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτου.

Ακολούθως, κατέδειξε την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων που για δεκαετίες διαχειρίζονταν τα εξοπλιστικά, υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά τις «τρύπιες συμβάσεις, «γκρίζες ζώνες» αδιαφάνειας, τις μίζες, τους υπόδικους και καταδικασμένους υπουργούς», τονίζοντας πως παρά την ενδεχομένως ακατάλληλη στιγμή αναφοράς, «τίποτα δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί, όταν μάλιστα ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι όλα αυτά επηρέασαν σοβαρά και οδήγησαν την χώρα στην κρίση και την χρεοκοπία».

Επιπροσθέτως, επεσήμανε πως οι προκείμενες ρυθμίσεις αποτελούν συνέχεια της επεξεργασίας που πραγματοποιήθηκε  επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την «σοβαρή και «υπεύθυνη» στάση που είχε επιδείξει. «Θέλω να κάνω γνωστό πως η δική μας συμφωνία στο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τη σοβαρή και υπεύθυνη στάση μας, ώστε να συμβάλλουμε για να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, συστημάτων που υπενθυμίζω ότι ήδη διαθέτει η χώρα. Άλλωστε οι ρυθμίσεις που συζητούμε σήμερα αποτελούν συνέχεια της επεξεργασίας και της ωρίμανσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Τέλος, υπενθύμισε την προ ενός χρόνου αποχώρηση του προέδρου της ΝΔ από τη συζήτηση που διημείφθη  γύρω από τις ίδιες ρυθμίσεις, τονίζοντας καταληκτικά  πως η κυβέρνηση δεν αποτελεί «δύναμη συνεννόησης και ευθύνης». «Να σας θυμίσω, όμως, τι λέγατε, όταν γινόταν αυτή η συζήτηση πριν έναν χρόνο περίπου γι’ αυτές τις ίδιες ρυθμίσεις; Ή μήπως και δεν είναι πάλι η κατάλληλη στιγμή; Να θυμίσω ότι αποχωρήσατε από τη συζήτηση, καταγγέλλοντας σκάνδαλα; Η υπεύθυνη, λοιπόν, στάση που σήμερα κρατούμε είναι μέτρο της ευθύνης του καθενός μας απέναντι στον τόπο, πέρα και πάνω από πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Δυστυχώς με την τροπολογία που σήμερα φέρατε την τελευταία στιγμή επιβεβαιώνετε ότι δεν είστε δύναμη συνεννόησης και ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτου από το βήμα της βουλής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.