Δριμεια κριτικη απο την αντιπολιτευση για το «κρασαρισμα» της τηλεκπαιδευσης

Σε όλη την Ευρώπη το πρόβλημα απαντά το υπουργείο

Πολιτική θύελλα και έντονες αντιδράσεις μεταξύ εκπαιδευτικών προκάλεσε η κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης και ειδικότερα της πλατφόρμας Webex, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου καθολικά στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων τα οποία επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

ΣΥΡΙΖΑ: «H οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη “επιτελική αριστεία” της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ»

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «νέο φιάσκο» για την κ. Κεραμέως, «μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδίδονταν ο ιός» και «την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία».

Αναφέρει, ειδικότερα, ότι «η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco «κράσαρε» στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. «Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων», σχολιάζει υποστηρίζοντας πως «το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή – προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με blackout συνολικά όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων».

Η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη “επιτελική αριστεία” της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ».

Απευθυνόμενη στην κ. Κεραμέως, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Κυρία υπουργέ της Παιδείας, αρκετή ζημιά έχετε προκαλέσει στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ. Παραίτηση, χθες, κυρία Κεραμέως».

ΚΙΝΑΛ: «Ανέτοιμο το υπουργείο»

«Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ετοιμότητας ‘πήγαν περίπατο’ από την πρώτη στιγμή! Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Webex και το σύστημα κατέρρευσε μέσα στις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του», ανέφερε η Χαρά Κεφαλίδου, για την πτώση λειτουργίας του διαδικτυακού συστήματος τηλεκπαίδευσης.

Η αρμόδια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής για τη Παιδεία διερωτήθηκε για την αξιοπιστία που παρέχει η σύμβαση με την εταιρεία CISCO η οποία, όπως επεσήμανε, «ουδέποτε ήρθε στη Βουλή, αν και είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα».

Σύμφωνα με την κ. Κεφαλίδου, από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος και να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες στα συρτάρια των αρμοδίων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων.

«Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση», τόνισε καθώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία από εδώ και πέρα θα αποτελέσει την κύρια μορφή εκπαίδευσης.

«Πρέπει όλοι, και κυρίως η Κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που επιβάλλει η πανδημία. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!», κατέληξε.

ΚΚΕ: Το φιάσκο αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Το σημερινό φιάσκο στη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, επισημαίνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η εξέλιξη αυτή “δεν είναι κεραυνός εν αιθρία”. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έστειλε μήνυμα στα σχολεία, για να ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας της πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Άρα η κυβέρνηση ήξερε το πρόβλημα, αλλά δεν έκανε τίποτα! Κατά τ’ άλλα έφταιγαν οι αγώνες των μαθητών…

Να αφήσει, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας τα κροκοδείλια δάκρυα για τις χαμένες ώρες μαθημάτων και τους πανηγυρισμούς ότι “όλα βαίνουν καλώς” και να φροντίσει να λύσει άμεσα το πρόβλημα».

Το ΚΚΕ ζητά από το υπουργείο «εδώ και τώρα να πάρει μέτρα για:

Την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, για να μπορούν με ουσιαστικούς όρους να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Την παροχή δωρεάν ηλεκτρονικών μέσων (tablet, laptop, σύνδεση γρήγορου internet) για την τηλεκπαίδευση, με ευθύνη του κράτους, μέσω των σχολείων στους μαθητές.

Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος και internet σε σπίτια λαϊκών οικογενειών, που θα στερεί τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να μην καταγραφεί ούτε μια απουσία στους μαθητές, που δεν έχουν τα μέσα να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση».

Μερα25: «Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου»

«Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 την «κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης από τα πρώτα λεπτά της πρώτης σχολικής μέρας της καραντίνας» και προσθέτει ότι αυτό «δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν».

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι «είχε προειδοποιήσει προ ημερών τους πολίτες που η κυβέρνηση μόλις είχε κλείσει σπίτι τους, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ κατά τις σχολικές ώρες!».

Πρόκειται, επισημαίνει το ΜέΡΑ25 για «άλλη μια περίπτωση όπου η κυβέρνηση ατενίζει μακάρια την επερχόμενη καταστροφή, χωρίς να κουνάει ούτε βλέφαρο για την αντιμετώπισή της με αποτελεσματικά μέτρα και στέρεες υποδομές. Και είμαστε ακόμα στις πρώτες μέρες».

Τι λέει το υπουργείο Παιδείας

«Λόγω τεχνικού ζητήματος της εταιρείας δεν μπόρεσαν μαθητές να κάνουν σήμερα το μάθημά τους», ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες σήμερα για τους μαθητές, καθώς προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στην ηλεκτρονική τους τάξη.

Όπως σημείωσε η υφυπουργός, η εταιρεία κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλύσει το τεχνικό ζήτημα που προέκυψε, και το οποίο, όπως είπε, αφορά γενικότερα την Ευρώπη.

Τέλος, τόνισε ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και γενικότερα οι πλατφόρμες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν κανονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.