Δραση ενημερωσης με αφορμη την Παγκοσμια Ημερα κατα του AIDS απο τους εθελοντες του Europe Direct Κομοτηνης

Μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά στον πεζόδρομο της Βενιζέλου

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, που γιορτάζεται τη 1η του Δεκέμβρη, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και οι εθελοντές του πραγματοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ενημερώσου-Ενημέρωσε-Μηδένισε».
 
Συγκεκριμένα οι εθελοντές του Europe Direct Κομοτηνής ξεχύθηκαν στον εμπορικό πεζόδρομο της Βενιζέλου όπου διένειμαν ενημερωτικό υλικό για το AIDS, το σύλλογο οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» αλλά και προφυλακτικά για την προαγωγή της προφύλαξης. Παρουσίασαν δε το δρώμενο «Δωρεάν Αγκαλιές» και προσέφεραν επίσης σε περαστικούς τη συμβολική κορδέλα κατά του AIDS.
 
Σκοπός της δράσης, σύμφωνα και με τους διοργανωτές, ήταν μέσα από την ενημέρωση να ευαισθητοποιηθούν κυρίως οι νέοι , ώστε να υιοθετήσουν το μότο ζωής «Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση» και να γίνει κατανοητό ότι τα οροθετικά άτομα δεν τα απομονώνουμε και δεν τα περιθωριοποιούμε, αλλά τα υποστηρίζουμε. 

Δημήτρης Τρανακανιάρης – Εύη Τουλγερίδη «Το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να πάρει ο κόσμος είναι ότι δεν πρέπει να φοβάται και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις»

Όπως επεσήμαναν μάλιστα οι συντονιστές της δράσης, εθελοντές του Europe Direct Κομοτηνής και ασκούμενοι κοινωνικοί λειτουργοί κ.Δημήτρης Τρακανιάρης και Εύη Τουλγερίδη, «το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να πάρει ο κόσμος είναι ότι δεν πρέπει να φοβάται και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις».
 
Άλλωστε όπως τόνισαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταγράφονται ετησίως κατά μέσα όρο 900 νέες διαγνώσεις HIV/AIDS, με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό των νέων διαγνώσεων να γίνονται καθυστερημένα. Αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η υγεία των ατόμων και να αυξάνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού. Για το λόγο αυτό, μία από τις πιο σημαντικές ασπίδες για τον περιορισμό της μετάδοσής του και για την καταπολέμηση του στίγματος, είναι η γνώση και η πρόληψη.
 
Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε επίσης από τους εθελοντές του Κέντρου μία κοινωνική έρευνα στόχος της οποίας ήταν να καταγραφούν όσα γνωρίζει ο κόσμος σχετικά με τον ιό και την πρόληψή του, αλλά και να γνωστοποιηθεί πως στην Ελλάδα πλέον λειτουργούν δύο check points, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη, στα οποία κλείνοντας απλά ένα ραντεβού μπορεί ο καθένας να εξεταστεί σχετικά με τον ιό, εντελώς δωρεάν.
 
Η δράση συνεχίστηκε το βράδυ της Τρίτης, με ένα θεατρικό δρώμενο αλλά και την προβολή του ντοκιμαντέρ της κ. Ζωής Μαυρούδη με τίτλο “Ruins-Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μίας διαπόμπευσης» στο caf-Bar «Οχτώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.