Δρασεις του Ιδρυματος Θρακικης Τεχνης και Παραδοσης στις Γιορτες Παλιας Πολης

Με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις συμμετέχει και στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συμβάλλοντας με τον τρόπο του στην επιτυχία του καταξιωμένου θεσμού για τον οποίο γράφουμε σήμερα σε ξεχωριστό ρεπορτάζ.
Από την αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» στην οδό Καπνεργατών 9 και το «Μονοπάτι της Ζωής» ως και τη σκηνή τέχνης και πολιτισμού «Νησάκι» στην οδό Πινδάρου, το Ι.Θ.Τ.Π. διοργανώνει εκδηλώσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών και μεγάλων επισκεπτών των γιορτών.

Το πρόγραμμα

 

• Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 22.00 στην καπναποθήκη «Π»: Έκθεση εικαστικών καλαποδιών «Δρόμοι της Ανατολής» (δημιουργός: Καφείρα) σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Η Ξάνθη βρίσκεται στο μεταίχμιο δύο μονοπατιών Ανατολής και Δύσης. Το έργο αναπαριστά ένα παζάρι, το κατεξοχήν σημείο συνάντησης πολιτισμών και ανθρώπων ίσως διαφορετικής κουλτούρας, που συνδέονται όμως από τις ίδιες απλές καθημερινές ανάγκες: λίγο τσάι, λίγο ψωμί, λίγη ανθρώπινη επικοινωνία. Επομένως είναι το τόπος που οι διαφορές γεφυρώνονται και οι ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων παγιώνονται. Το «καλαπόδι» σ’ αυτό το αέναο γίγνεσθαι συμβολίζει τις προσωπικές πορείες απλών ανθρώπων που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε ιστορία. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Σεπτεμβρίου με ώρες λειτουργίας 10.00-13.00 και 18.00-21.00.
• Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο «Νησάκι»: Εργαστήριο ελεύθερης εικαστικής έκφρασης για παιδιά από τεσσάρων ετών και άνω.
Τα παιδιά-καλλιτέχνες δημιουργούν, διασκεδάζουν, παίζουν, μαθαίνουν, σκέφτονται, χρωματίζουν, κατασκευάζουν, ανακαλύπτουν, ζωγραφίζουν, ονειρεύονται με την καθοδήγηση των καθηγητών του Ι.Θ.Τ.Π. Με στόχο την καλλιτεχνική έκφραση η οποία λειτουργεί απελευθερωτικά για τη δημιουργικότητα του παιδιού, αλλά και για ολόκληρη την ψυχοσύνθεσή του. Επιμέλεια: Ανυσία Φραγκατζή (διπλωματούχος της Art-therapy), Μαρκέτα Σπανού (απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών) και Νατάσσα Μιχαηλίδου (αρχαιολόγος – μουσειολόγος).
• Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο «Μονοπάτι της Ζωής»: Εργαστήρι τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά (trash art) για παιδιά δημοτικού, σε συνεργασία με το «Δίκτυο Λόγου και Πράξης».
Η trash art είναι ένα νέο κίνημα στη τέχνη, που χρησιμοποιεί «άχρηστα» αντικείμενα μετατρέποντάς τα σε έργα σύγχρονης τέχνης. Τα παιδιά θα εκφραστούν δημιουργικά κατασκευάζοντας τέχνη από «σκουπίδια» και άλλα «άχρηστα» υλικά, θα μάθουν νέες τεχνικές δημιουργικής έκφρασης, θα μυηθούν στα μυστικά της κατεργασίας διαφόρων υλικών και μέσα από την οπτική της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα αναδείξουν την εικαστική-περιβαλλοντική αντίληψή τους. Επιμέλεια: Θάνος Μαυροδής (εικαστικός), Τριαντάφυλλος Βαΐτσης (μηχανικός περιβάλλοντος) και Νατάσσα Μιχαηλίδου (αρχαιολόγος – μουσειολόγος).
• Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο «Νησάκι»: Ντετέκτιβ σε δράση: διαβάζουμε, παίζουμε, εξιχνιάζουμε μυστήρια του βυθού. Για παιδιά δημοτικού, σε συνεργασία με το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Προώθηση της ανάγνωσης – εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στην Ξάνθη».
Με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Ντετέκτιβ Βεντουζίνι»: Ένα τόσο δα λεκεδάκι» (εκδ. «Μεταίχμιο»), οι μικροί μας φίλοι θα γίνουν βοηθοί του φοβερού ντετέκτιβ και θα εξιχνιάσουν το μυστήριο του λεκέ! Θα αναζητήσουν τις βαθύτερες αιτίες ενός εγκλήματος που αναστάτωσε την Άνω Μπουρμπουλήθρα και θα πάρουν την τύχη αυτής της πολιτείας του βυθού στα χέρια τους. Επιμέλεια: Ελένη Σβορώνου (φιλόλογος, συγγραφέας, υπεύθυνη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς).
• Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο «Νησάκι»: Συναυλία Xanthi’s Brass Band Project.
Με έδρα την Ξάνθη δραστηριοποιείται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη εδώ και ένα χρόνο το μουσικό σχήμα των Xanthi’s Brass Band Project (www.xanthisbrassbandproject.blogspot.com), αποσπώντας τα ευμενή σχόλια των μουσικόφιλων της περιοχής. Το συγκρότημα απαρτίζεται από δέκα Ξανθιώτες μουσικούς και έχει σαν κύριο μέσο έκφρασης τα πνευστά μουσικά όργανα, τα κρουστά και το τραγούδι, με επιρροές latin-jazz, mambo, tango, rock ‘n’ roll, twist, dixieland κ.α., δημιουργώντας ενθουσιασμό όπου κι αν παίζει μιας και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μουσικοί: Γιώργιος Ηλιάδης τρομπέτα, Λευτέρης Ηλιάδης τρομπέτα-beatboxer, Νεκταρία Ευστρατίου σαξόφωνο τενόρο, Δάκης Ηλιάδης σαξόφωνο τενόρο, Παναγιώτης Ανδρέου σαξόφωνο άλτο, Διαμαντής Σιδεράς τρομπόνι, Δημήτρης Κανταρτζής τούμπα, Γιώργος Παναηλίδης κρουστά-latin percussions, Αγκόπ Γιακουπιάν drums, Αντώνης Βαρβατσούλιας φωνή.
• Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο «Νησάκι»: «Εγώ ο κολλητός/ή μου και οι άλλοι». Αναγνωστικά παιχνίδια, παιχνίδια γραφής και τέχνης για τον εαυτό και τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας, που απευθύνονται σε παιδιά γυμνασίου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Προώθηση της ανάγνωσης – εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στην Ξάνθη».
Με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Στον αστερισμό των διδύμων» (εκδ. «Πατάκη») σχολιάζουμε τους ήρωες, τους ζωντανεύουμε, τους δίνουμε φωνή, γράφουμε τις δικές μας ιστορίες, παίζουμε τους ρόλους που θα θέλαμε να παίξουμε και ξετυλίγουμε το μπερδεμένο κουβάρι των σχέσεων. Επιμέλεια: Ελένη Σβορώνου (φιλόλογος, συγγραφέας, υπεύθυνη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς).

 

«Παρόντες στη συνάντηση της ιστορίας και του πολιτισμού»

Για τη δυναμική και καταλυτική παρουσία του Ι.Θ.Τ.Π. και στις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης, μιλά ο πρόεδρός του Σοφιανός Ουτατζής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε παρόντες στη συνάντηση της ιστορίας και του πολιτισμού στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, επειδή πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον κοινωνικό μαρασμό».
Ο συνομιλητής μας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις συνεργασίες του Ι.Θ.Τ.Π. με διάφορους φορείς, εξηγώντας: «Πιστεύουμε ότι οι συνεργασίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολιτικής και θ’ αναδείξουν την Ξάνθη σε πόλη αναφοράς για τον πολιτισμό. Προχωρούμε λοιπόν σε συνεργασίες με διάφορους φορείς σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, όπως το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, το πρόγραμμα «Προώθηση της ανάγνωσης – εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στην Ξάνθη» του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Σ’ αυτή τη λογική σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και δράσεων που απευθύνονται στους πάντες, από μικρά παιδιά μέχρι και ενήλικες».
Τέλος, ο κ. Ουτατζής δίνει και το κινητήριο στίγμα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς γενικά ως πολιτική έχουμε το ότι αντιστεκόμαστε στην κατανάλωση ευτελών πολιτιστικών προϊόντων. Αντιστεκόμαστε στην άρθρωση απλών λεκτικών σχημάτων με πενιχρά νοήματα. Αντιστεκόμαστε στον ατομοκεντρισμό…».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.