Δρασεις μεσα απο το προγραμμα «Νεολαια»

Νόστος… νοσταλγία για επιστροφή στην πατρίδα…στην πατρίδα που όταν φθάνεις τις περισσότερες φορές σε πληγώνει… σε αντιμετωπίζει σαν πολίτη άλλης κατηγορίας.

Νόστος ονομάζεται το περιοδικό που εξέδωσε η Ομάδα Νεολαίας Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης, οι πολυπολιτισμικοί πολίτες της Ευρώπης, όπως αποκαλούνται, μέσα από το Πρόγραμμα «Νεολαία» και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις όπως πολυπολιτισμική μουσική βραδιά, προβολή ντοκιμαντέρ και έκθεση δημιουργίας παλιννοστούντων.

Ομάδα Νεολαίας Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης

Η Ομάδα Νεολαίας Ένωσης Παλιννοστούντων Θράκης αποτελείται από νέους, που όλοι τους είναι παλιννοστούντες – μετανάστες πρώτης γενιάς. Πρέπει να τονιστεί ότι στην ομάδα υπάρχουν άτομα από διάφορες χώρες όπως Γεωργία, Ρωσία, Καζακστάν, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία… Στην ομάδα συμμετέχουν και οι φοιτητές του Δ.Π.Θ. και Α.Π.Θ., καταγόμενοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όπως υπογραμμίζει το μέλος της Ομάδας Αφροδίτη Καρελιάδου «δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή κανενός. Όποιος έχει κάποιο ταλέντο στη μουσική, στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στον αθλητισμό ή οτιδήποτε άλλο που αξίζει να προβληθεί, ή ακόμη όποιος με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θέλει να συμμετάσχει στις δραστηριότητές μας είναι ευπρόσδεκτος».

Στις συναντήσεις της Ομάδας Νεολαίας Παλιννοστούντων η συζήτηση περιστράφηκε πολλές φορές στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, στη βελτίωση της ζωής των παλιννοστούντων, και ιδιαίτερα της νεολαίας, καθώς στην προβολή των πολύπλευρων στοιχείων πολιτισμού που μεταφέρουν. «Τα περισσότερα μέλη της ομάδας μας ασχολούνται με μουσική, χορό και τραγούδι, οπότε η ιδέα να προβληθεί η κουλτούρα των παλιννοστούντων μέσω μουσικών ακουσμάτων αγκαλιάστηκε αμέσως από πολλούς. Στην ομάδα μας υπάρχουν επίσης νομικοί, οικονομολόγοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Η έλλειψη κάποιων εντύπων που να ενημερώνουν τους παλιννοστούντες ήταν και αυτό θέμα συζητήσεων. Η έλλειψη όμως χρημάτων δεν μας επέτρεπε να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα έκδοσης κάποιων εντύπων. Το πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ μας έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε κάποιες από τις ιδέες μας, όπως το περιοδικό «ΝΟΣΤΟΣ», τονίζει η Αφροδίτη Καρελιάδου.

Περιοδικό «Νόστος»

“Το περιοδικό μας είναι η αρχή μιας φιλόδοξης προσπάθειας να αντλήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη δύναμη, που πηγάζει από τις πολύπλευρες «όψεις» της ζωής μας, δηλαδή της ελληνικής και της ποντιακής μας ταυτότητας, αλλά και της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς, που μας άφησε η πορεία σχεδόν δυο αιώνων από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας στον Καύκασο και τις στέπες της Ρωσίας και, τέλος, στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από τις σελίδες του προσπαθούμε με τον καλύτερο τρόπο, να μεταδώσουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, που, όπως κάθε τι διαφορετικό προσφέρουν χρώμα και λάμψη σε κάθε κοινωνία.

Ο προορισμός μας, ο στόχος μας είναι να αποτελούμε το δυναμικό κομμάτι του παρόντος και να αφήνουμε τα ίχνη μας στο δρόμο που καθημερινά διασχίζουμε. Στη συγγραφή του συμμετέχουν νέοι αλλά και μεγαλύτεροι. Θεωρώ τιμή μας στο πρώτο τεύχος να φιλοξενούμε άρθρο του Ελευθέριου Χαρατσίδη, καθηγητή του τμήματος Παρευξείνιων Χωρών για τους Έλληνες της Αρμενίας, καθώς και του καθηγητή κ. Λυγερού, άρθρο σχετικό με τους παλιννοστούντες”.

Υπόλοιπες δράσεις

Όπως αναφέρει η κ. Καρελιάδου οι νεολαίοι μετά από σκέψη κατέληξαν σε κάποιες δράσεις. Συγκεκριμένα αποφάσισαν:

Πολυπολιτισμική μουσική βραδιά με μουσικά ακούσματα πολλών και διαφόρων χωρών με συμμετοχή νεολαίας με μουσικά ταλέντα η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 20:00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του 11ου Δημοτικού Σχολείου στην Εκτενεπόλ. «Ο χώρος πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος γιατί στην περιοχή εκείνη ζούνε οι περισσότεροι παλιννοστούντες. Θα συμμετέχει το χορευτικό του Δήμου Σαπών με υπεύθυνο τον Μιχάλη Βασιλειάδη, καθώς και ο σύλλογος Ποντιακής Νεολαίας Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα».

Μία άλλη δράση του προγράμματος αφορά στο Πολυπολιτισμικό τραπέζι. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην παραδοσιακή κουζίνα διαφόρων λαών. «Ο πολυπολιτισμικός μας μπουφές, τον οποίον θα ετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι, θα περιλαμβάνει τα παραδοσιακά ποντιακά και ελληνικά φαγητά, καθώς και γεύσεις από Καύκασο, Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Ουκρανία, Καζακστάν».

Επίσης θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες για τη ζωή των Ελλήνων της διασποράς και των επαναπατρισμένων στην Ελλάδα από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι πρώτες δύο προβολές ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης θα γίνουν Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Ιουλίου, στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Κομοτηνής. Την Δευτέρα πριν την προβολή θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του πρώτου τεύχους του περιοδικού Νόστος.

Τέλος σε έκθεση δημιουργίας παλιννοστούντων θα παρουσιασθεί η συλλογή και προβολή στοιχείων για τον πολιτισμό και γενικώς από τη ζωή των Ελλήνων της διασποράς και των παλιννοστούντων, καθώς επίσης συλλογή έργων των παλιννοστούντων καλλιτεχνών.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι δράσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Νεολαία και μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας της Νέας Γενιάς.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.