Δρασεις για την ευαισθητοποιηση του κοινου απο το Συμβουλευτικο Κεντρο Κομοτηνης

«25η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών»

Σε περίπου 542 περιπτώσεις από την έναρξη της λειτουργίας του κλήθηκε να αναλάβει δράση

 
Το δικό της μήνυμα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στέλνει το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής. Παράλληλη το Κέντρο γνωστοποιεί τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του κοινού για την εξάλειψη του φαινομένου.
 
Αναλυτικά το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής σημειώνει:
 
«Η βία κατά των γυναικών, η συνηθέστερη μορφή έμφυλης βίας, αποτελεί αποδοκιμαστέο φαινόμενο που αναγνωρίζεται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, με απόφαση του ΟΗΕ από το 1999, η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
 
Στη χώρα μας, σε συνέχεια των πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, λειτουργούν υποστηρικτικές δομές του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) για τη στήριξη των γυναικών με ζητήματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους).
 
Σε αυτό το δίκτυο δομών ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο (ΣΚ) Κομοτηνής, το οποίο ξεκίνησε στην Κομοτηνή τον Οκτώβριο του 2012 και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).
 
Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του ΣΚ Κομοτηνής από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα, αξίζει να παρατεθούν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Περίπου 542 γυναίκες (με ένα ή περισσότερα αιτήματα), θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, έχουν απευθυνθεί στο ΣΚ Κομοτηνής, οι οποίες προέρχονται τόσο από τον Νομό Ροδόπης, όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
  • Το ΣΚ Κομοτηνής έχει δικτυωθεί με περισσότερους από 388 φορείς/οργανισμούς/ συλλόγους κ.τ.λ. (π.χ. φορείς παιδείας, υγείας & κοινωνικής πρόνοιας, τοπικές, Αστυνομικές & Δικαστικές αρχές, Σύλλογοι κ.λπ.).
  • Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης (π.χ. διανομή ενημερωτικού υλικού, προβολή ταινίας, συμμετοχή σε συνέδρια και διημερίδα, ενημέρωση παιδιών, μαθητών/-τριών σχολείων, παρουσία στον τύπο με άρθρα και δελτία τύπου).

 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το ΣΚ Κομοτηνής έχει σχεδιάσει τις εξής δράσεις ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης:

  • Ανοιχτή Ημέρα ( Open Day ) ενημέρωσης του κοινού

ώρα: 10.00-15.00: Παρουσίαση του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής, 11:00 – 13:00: Βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες για τα έμφυλα στερεότυπα και τις υγιείς και μη υγιείς σχέσεις. Η εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.

  • Φωταγώγηση σε πορτοκαλί χρώμα του Πύργου του Ωρολογίου, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, για τρεις ημέρες (23-25 Νοεμβρίου), σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής.

 
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η βία κατά των γυναικών, ως μια χαρακτηριστική μορφή έμφυλων ανισοτήτων, αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας, με συνέπειες σε ατομικό αλλά και ευρύτερο (π.χ. οικογενειακό, εργασιακό, οικονομικό) επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, τόσο με την ύπαρξη εξειδικευμένων δομών, όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα, όσο και, γενικότερα, με τη συνεργασία και των λοιπών φορέων, αρχών και ατόμων.
Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι κοινωνικό ζήτημα που μας αφορά όλες και όλους!».
 

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής

Διεύθυνση: Κων/νου Παλαιολόγου (επί της Δημοτικής Αγοράς Νο8), 69132 Κομοτηνή
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 25310 33290
Fax: 25310 33370
E-mail: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.