«Δρασεις διαχειρισης, προστασιας και αναδειξης ιχθυοπανιδας ποταμου Νεστου»

Ένας προορισμός που ενδείκνυται για τουριστικές αποδράσεις, ο ποταμός Νέστος εκπέμπει μηνύματα S.O.S, για να επιλυθούν τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αποδέκτης αυτών των μηνυμάτων ήταν η υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης που διενεργεί προσπάθειες σε συνεργασία με τις βουλγαρικές αρχές να προστατευθεί η ιχθυοπανίδα του Νέστου.

Το έργο «Δράσεις διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης ιχθυοπανίδας ποταμού Νέστου» συγχρηματοδοτείται απ’ την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG IIIA
συνολικού προϋπολογισμού 287.180 ευρώ. Συμπαραστάτες του έργου και της υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης είναι οι δήμοι των περιοχών καθώς και το ΙΝ.ΑΛ.Ε (Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών) που διενεργεί μελέτη – έρευνα για τις αλλοιώσεις που έχει υποστεί η ιχθυοπανίδα του ποταμού Νέστου.

Ο υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης θέτοντας ως βασικό άξονα δράσης το περιβάλλον και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι ο Νέστος, αλλά και γενικότερα ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, δήλωσε σχετικά ότι «το έργο αυτό είναι μία επιτυχία της υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, διότι «χτυπά» στην καρδιά του οικολογικού προβλήματος, του ποταμού Νέστου. Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια, λειτουργεί το φράγμα της ΔΕΗ και είναι λογικό, ότι τόσο το φράγμα, όσο και άλλες επιδράσεις να έχουν διαφοροποιήσει την ιχθυοπανίδα του ποταμού, που ήταν πλούσια. Με την συνεργασία του ΙΝ.ΑΛ.Ε (Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών) κάνουμε μία μελέτη – έρευνα για το τι αλλοιώσεις έχει υποστεί η ιχθυοπανίδα. Στην συνέχεια, θα προχωρήσουμε στις δυνατότητες που υπάρχουν ν’ αποκαταστήσουμε αυτήν την διαταραχή».

«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι έχει υποστεί διαταραχή η οικολογική ισορροπία, όσον αφορά στην ιχθυοπανίδα και αφού ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη, θα δούμε τους τρόπους αποκατάστασης μερικώς ή ολικώς αυτής της διαταραχής. Εκείνο που επίσης έχει σημασία είναι ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοίτης τους Νέστου βρίσκεται στην Βουλγαρία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αντίστοιχες βουλγαρικές αρχές και επιστημονικές ομάδες με τις οποίες θα συναντηθούμε σε δύο ημέρες, προκειμένου ν’ ανταλλάξουμε απόψεις, να δούμε τα κοινά σημεία, τις δυνατότητες και τις προσπάθειες που καταβάλουμε από κοινού για ν’ αποκατασταθεί η οποιαδήποτε διαταραχή της ιχθυοπανίδας» κατέληξε ο κ. Τάτσης
τονίζοντας την καλή συνεργασία και σχέση που έχει η υπερνομαρχία με τις αντίστοιχες αρχές και επιστημονικές μονάδες της Βουλγαρίας.

Είναι γεγονός, σύμφωνα με τον κ. Τάτση ότι οι βουλγαρικές αρχές έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον που απαιτούνταν, κάτι το οποίο δεν είχαν πράξει τα προηγούμενα έτη. «Το οικοσύστημα του Νέστου στο παρελθόν έχει υποστεί δραματικές παρεμβάσεις, όπως είναι η καταστροφή του Κοτζάορμαν (μεγάλο δάσος) που είχε μία συνολική επίδραση σε όλο το οικοσύστημα, το φράγμα της ΔΕΗ που επίσης έχει δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις στην οικολογία. Υπήρξε μία περίοδος, ιδιαίτερα από την βουλγαρική πλευρά που θα την χαρακτήριζα εγκληματική ανθρώπινη παρέμβαση με απόβλητα, χημικά και πυρηνικά».

Η οικονομική ενίσχυση του έργου κρίνεται από τους φορείς που συμμετέχουν ικανοποιητική, αν και ο προϋπολογισμός που είχε καταθέσει η υπερνομαρχία ήταν υψηλότερος. Παρόλα αυτά έγιναν οι ανάλογες περικοπές και το έργο προχωράει στην τελική του υλοποίηση.

«Υπάρχει ένα οικολογικό ενδιαφέρον από τον κόσμο αλλά δεν υπάρχει γενική οικολογική ευαισθητοποίηση και πιστεύω ότι μ’ αυτές τις παρεμβάσεις έχουμε μία δυνατότητα να ερεθίσουμε και τον απλό πολίτη απέναντι στο τεράστιο οικολογικό πρόβλημα. Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης χωρίς ακρότητες, βασισμένη πάνω στη λογική και την επιστήμη, είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης απευθύνοντας μήνυμα προς όλους, να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση ώστε να μπορούν να γεύονται τις χαρές που προσφέρει η φύση και να συνεχίσει ο ποταμός Νέστος να αποτελεί σημείο απόδρασης για όλους.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.