Δραματικα υποστελεχωμενη η κτηνιατρικη υπηρεσια στην ΑΜΘ

Μεγάλο το πρόβλημα σε Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα, καλύτερα τα πράγματα σε Δράμα και Ξάνθη - Υπερπροσπάθεια από τα υφιστάμενα στελέχη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων που πλήττουν συνεχώς την περιοχή μας

Τη δραματική υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών κτηνιατρικής όλης της Περιφέρειας περιέγραψε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Αυγούστου στην Κομοτηνή.
 
Ο κ. Σαχπατζίδης τόνισε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν σοβαρές ελλείψεις, ιδιαίτερα σε Ροδόπη, Καβάλα και Έβρο, ενώ τα στελέχη τους έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις με ασθένειες όπως η Ευλογιά, ο Καταρροϊκός και η Οζώδης Δερματίτιδα να απαιτούν υπερπροσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.
 
Το έργο τους δυσχεραίνει τόσο η γραφειοκρατία, που δεν επιτρέπει κάποιες πρακτικές λύσεις μετακίνησης έστω και μέσα στην Περιφέρεια, αλλά και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης που δεν αναπληρώνονται. 

Κίνδυνοι από την υποστελέχωση 

Αφορμή για την παράθεση των προβλημάτων των υπηρεσιών ήταν η επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστου Τρέλλη, στην οποία επεσήμανε την υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Έβρου και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, ιδιαίτερα όσο αφορά στην έξαρση κάποιας ζωονόσου, όπως τις προηγούμενες χρονιές, και ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει στο θέμα της ενίσχυσης των υπηρεσιών αλλά και στην πορεία των εμβολιασμών.
 
Για το θέμα των προσλήψεων απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, τονίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους προς την κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση.
 
«Κινούμαστε στα όρια, και αν ξεφύγει κάτι θα έχουμε σοβαρά προβλήματα» τόνισε, σημειώνοντας πως ο περιφέρεια θα συνεχίσει την πίεση προς το ΥΠΑΑΤ για να τους εγκρίνουν προσωπικό για την εξυπηρέτηση των κτηνιατρικών αναγκών. 

Ελάχιστο και ταλαιπωρημένο προσωπικό 

«Η αλήθεια είναι ότι το προσωπικό είναι έτσι όπως τα λέει η επερώτηση και ακόμη χειρότερα», τόνισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο στον Έβρο, τον οποίο αφορούσε η επερώτηση του κ. Τρέλλη, όσο και στην Καβάλα και τη Ροδόπη, όπου αναμένεται και περεταίρω επιδείνωση όσο συνεχίζουν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και δεν γίνονται νέες προσλήψεις.
 
Σε λίγο καλύτερη κατάσταση βρίσκονται οι υπηρεσίες της Δράμας και της Ξάνθης, όμως ακόμα και όταν γίνονται προσπάθειες να λυθούν κάποια προβλήματα εκ των έσω, όπως έχουν κάνει με τη μετακίνηση προσωπικού τόσο προς Καβάλα όσο και προς Ορεστιάδα, εμπλέκονται σε μια απίστευτη γραφειοκρατία και διαδικασίες, με αποτέλεσμα ακόμα και όταν προσπαθούν να δώσουν κάποιες πρακτικές λύσεις, αυτές να μην προχωρούν.
 
Τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο, σύμφωνα με τα όσα παρέθεσε ο κ. Σαχπατζίδης, με μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή να είναι ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων για το μελιταίο πυρετό, όπου το πρόβλημα της υποστελέχωσης συνδυάζεται με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο δεν έχει εμβόλια για να τους δώσει. 

Υπόδειγμα η αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας 

Πάντως η Υπηρεσία και τα στελέχη της κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως φαίνεται από την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή, για την οποία, όπως σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης, δεν υπάρχει Περιφέρεια ούτε στην χώρα μας, ούτε στην Ευρώπη, που να έχει κάνει τόσα πολλά για την αντιμετώπισή της, ξεκινώντας από την προετοιμασία των κτηνιάτρων, όταν η ασθένεια έκανε την εμφάνισή της στην Τουρκία, με σεμινάριο που είχε πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη για την Οζώδη με επιστήμονες από το Ισραήλ και την ΕΕ, και στη συνέχεια με ενημερώσεις μέσα από έντυπο υλικό και ημερίδες. Μάλιστα η Περιφέρειά μας ήταν η πρώτη που προχώρησε στην χρήση εμβολίου για την αντιμετώπιση της ασθένειας, μια προσέγγιση που φαίνεται να υιοθετεί η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της ασθένειας. «Είμαστε η μόνη περιφέρεια που δώσαμε και αγοράσαμε τα μισά εμβόλια που χρειαζόταν, και προς τιμή τους τα άλλα μισά πλήρωσαν οι κτηνοτρόφοι από την τσέπη τους», παρατήρησε ο κ. Σαχπατζίδης, «ενώ άλλες περιφέρειες που δεν ακολούθησαν αυτή την πολιτική στη χώρα μας το πλήρωσαν και το πληρώνουν πολύ ακριβά».
 
Όμως η Διεύθυνση δεν επαναπαύεται και ήδη τρέχει ένας διαγωνισμός για την προμήθεια 45.000 εμβολίων, μια προμήθεια από την ΠΕ Ξάνθης 10.000 εμβολίων και από την ΠΕ Δράμας 20.000 δόσεων, με αποθήκη 63.000 δόσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα βοοειδή της Περιφέρειας μπορούν να καλυφθούν όλο το 2016 και το 2017.
 
«Χρόνο έχουμε, προσωπικό δεν έχουμε, διότι και η υπερπροσπάθεια που γίνεται από το 2013 μέχρι σήμερα, με συνεχείς ασθένειες, όπως η ευλογιά, ο καταρροϊκός, η οζώδης δερματίτιδα, καταλαβαίνεται ότι έχει φτάσει το προσωπικό στα όριά του» υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαχπατζίδης. 

Εντός του Αυγούστου ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της οζώδους δερματίτιδας για το 2016 

Με χθεσινή της ανακοίνωση μάλιστα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας γνωστοποίησε πως εντός του Αυγούστου θα αρχίσει και πάλι ο εμβολιασμός των βοοειδών της Περιφέρειας για το έτος 2016, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση συνεργασίας σε ιδιώτες κτηνιάτρους που θα ήθελαν να συνδράμουν το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την προστασία του βοοτροφικού κεφαλαίου της περιοχής, με δεδομένο πως το προσωπικό της Περιφέρειας δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
 
Ακόμη στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις των βοοειδών γίνονται γενικά υπό τις εξής προϋποθέσεις και όρους:
 
1. Δεν υπάρχουν πρόσφατα κρούσματα στην Π.Ε ή αν υπήρξαν έχουν καταργηθεί οι ζώνες
2. Ζώα για άμεση σφαγή, για πάχυνση ή αναπαραγωγή, που εμβολιάζονται για 2η φορά, μετακινούνται επτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό,
3. Ζώα ανεξαρτήτου ηλικίας που εμβολιάζονται για πρώτη φορά , μετακινούνται για οποιοδήποτε σκοπό , είκοσι οκτώ (-28-) ημέρες μετά τον εμβολιασμό,
 
Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι αποφάσεις περιοριστικών μέτρων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.