Δραμα: Νεα επιθεση λυκων στο Νευροκοπι

Κατασπαράχθηκε ένα κυνηγετικό σκυλί

Ακόμα ένα περιστατικό που αφορά επιθέσεις λύκων συνέβη την Παρασκευή 14 Αυγούστου στην Κάτω Βροντού του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, με θύμα ένα κυνηγόσκυλο που κατασπαράχθηκε κατά τη διάρκεια εξόδου για εκγύμνασή του. Ο ιδιοκτήτης του ζώου που το παρακολουθούσε με GPS διαπίστωσε ότι το ζώο ήταν ακίνητο σε μια συγκεκριμένη θέση για αρκετή ώρα και λίγο ώρα αργότερα, φθάνοντας στο σημείο, αντίκρισε ό,τι είχε απομείνει από το άτυχο ζώο μετά την επίθεση λύκων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Άρτεμις» κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, η επίθεση των λύκων δεν ήταν η μοναδική που συνέβη το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι είναι γνωστό το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των λύκων στην περιοχή και διευκρίνισε: «Ο λύκος είναι μέρος της άγριας πανίδας. Δεν θέλουμε να εξαφανιστεί, αλλά γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο στη Δράμα έχουμε πάρα πολλά κρούσματα από επιθέσεις λύκων. Να φανταστείτε ότι, μόνο πέρσι, τουλάχιστον έξι λύκοι χτυπήθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα στο οδικό δίκτυο του Νομού μας και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στον Μικρόκαμπο, την περιοχή του Δοξάτου, το Φωτολίβος κ.α.».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, εκτός από τα κυνηγετικά σκυλιά που πέφτουν θύματα των επιθέσεων από λύκους, αντιμετωπίζουν προβλήματα επιθέσεων και οι κτηνοτρόφοι, που μάλιστα αποζημιώνονται μερικώς και με χρονοβόρες διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ.

«Το θέμα του υπερπληθυσμού των λύκων και των προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτή την κατάσταση έχει τεθεί προς την Πολιτεία πολλές φορές από τις κυνηγετικές οργανώσεις και από τις ενώσεις των κτηνοτρόφων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση σε αυτό το θέμα» εξήγησε ο κ. Ελευθεριάδης αποδίδοντας τον υπερπληθυσμό των λύκων στο γεγονός ότι είναι είδος που δεν έχει φυσικούς εχθρούς και αποτελεί προστατευόμενο είδος για αρκετά χρόνια. Το χειρότερο είναι, όπως σημείωσε, ότι πλέον οι λύκοι έχουν ξεπεράσει τη φοβία προς τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα με επιθέσεις σε ζώα και κυνηγετικά σκυλιά.

Για το πρόβλημα της αύξησης των επιθέσεων από λύκους η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήδη από το τέλος του 2019 είχε ανακοινώσει μεταξύ άλλων ότι «καλεί τους κυνηγούς, των οποίων τα σκυλιά έχουν δεχτεί επίθεση από λύκο, να δηλώνουν το περιστατικό με αναλυτικό και όσο δυνατόν πιο τεκμηριωμένο τρόπο στον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής τους. Η ΚΟΜΑΘ συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό και πληροφορίες, τόσο σε επίπεδο επιστημονικών ερευνών όσο και σε επίπεδο προσωπικών μαρτυριών, μαζί με τη συγκέντρωση στοιχείων άλλων καταγραφών επιθέσεων από λύκους που υπάρχουν σε θεσμικούς φορείς (π.χ. ΕΛΓΑ), από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ΚΟΜΑΘ θα ξεκινήσει ενέργειες πάνω σε τρεις κεντρικούς άξονες και συγκεκριμένα:

  • Στη συγκέντρωση υλικού που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα τεκμηρίωση για το θέμα,
  • Σε προτάσεις για τη διαχείριση του πληθυσμού του λύκου στην Ελλάδα,
  • Σε προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των κυνηγόσκυλων από επιθέσεις λύκων.

Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Επιγραμματικά, υπενθυμίζεται ότι η ΚΟΜΑΘ έως τώρα:

  • Δημιούργησε μητρώο καταγραφής επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους,
  • Ενημέρωσε τους Κυνηγετικούς Συλλόγους για την αναγκαιότητα αλλά και τον τρόπο συγκέντρωσης των στοιχείων,
  • Απέστειλε τα στοιχεία αυτά στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για αναλυτική παρουσίαση,
  • Ενημέρωσε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με παρουσίαση των επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους σε Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Σαρκοφάγα και με παρέμβαση της ΚΟΜΑΘ στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θηραματοπονίας,
  • Προσπάθησε για την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών με τους κτηνοτρόφους, με ειδικές συσκέψεις και συναντήσεις,
  • Ενημέρωσε μέσω της ΚΣΕ την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγών (FACE)».

Πηγή: xronikadramas.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.