ΔΠΘ και Μουσειο Καλαθοπλεκτικης των Ρωμα ενωνουν τις δυναμεις τους

Για την διερεύνηση της παρουσίας καλαθιών στον προϊστορικό ελλαδικό χώρο

Ακόμα μία νέα συνεργασία, αυτή τη φορά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δια του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας κ. Αντώνη Μπαρτσιώκα, ανακοίνωσε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά που εδρεύει στο Θρυλόριο.
 
Την νέα «ελπιδοφόρα συνεργασία» όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, ανακοίνωσε ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Αντώνης Λιάπης ο οποίος εξήγησε πως μέσα από την συνεργασία αυτή θα διερευνηθεί η παρουσία των καλαθιών στον προϊστορικό ελλαδικό χώρο, σε σύγκριση πάντα με αντίστοιχες έρευνες σε άλλες χώρες.
 
Μάλιστα στην έναρξη της συνεργασίας αυτής ο κ. Λιάπης μιλώντας ενώπιον φοιτητών παλαιοανθρωπολογίας παρουσίασε τα πρώτα ευρήματα από τους προϊστορικούς οικισμούς της χώρας, τα οποία δίνουν μία πρώτη εικόνα για την προϊστορική χρήση των καλαθιών.
 

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Λιάπης η συνεργασία αυτή προέκυψε από το κοινό ενδιαφέρον αλλά και τα ερωτηματικά του ιδίου και του κ. Μπαρτσιώκα σχετικά με την ύπαρξη και την χρήση των καλαθιών στην ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Ήδη, όπως τόνισε, υπάρχουν υπολείμματα, όπως αυτά από το Ηφαίστειο της Θύρας στην Σαντορίνη που αποδεικνύουν την χρήση των καλαθιών, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη αυτών στην περιοχή της Θράκης.
 
Ήδη άλλωστε στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής ο κ. Λιάπης είχε ασχοληθεί με ένα πρόγραμμα ανακατασκευής αρχαίων καλαθιών, γεγονός που δημιούργησε και την ανάγκη σύνδεσης της προϊστορίας με το παρόν.
 
«Με τον κ. Μπαρτσιώκα ανταλλάξαμε ιδέες και πληροφορίες για την καλαθοπλεκτική στον Ελλαδικό προϊστορικό χώρο» εξήγησε ο κ. Λιάπης τονίζοντας πως αποδέχτηκε την πρόσκληση του κ. Μπαρτσιώκα για να μιλήσει για την καλαθοπλεκτική στα προϊστορικά χρόνια ενώπιον των φοιτητών. Μία συνεργασία η οποία όπως επεσήμανε  ο ίδιος ευελπιστεί να έχει συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.