Δοξολογια και καταθεση στεφανων στη μνημη των εθνικων ευεργετων

Με αφορμή την ημέρα μνήμης για τους εθνικούς μας ευεργέτες, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Στεφάνια κατατέθηκαν από το δήμο Κομοτηνής, τη νομαρχία Ροδόπης, την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την 29η Ταξιαρχία Πεζικού, την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, την διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Σύλλογο Ανάπηρων Πολέμου και το Σύνδεσμο Απόστρατων. Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος από τη μπάντα της 21ης ταξιαρχίας, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τιμωμένων.

Κώστας Καστιμίγας «Λείπει στις μέρες μας η υψηλοφροσύνη»

Η συμμετοχή στην εκδήλωση δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς παρατηρήθηκε η απουσία τόσο τοπικών φορέων, αλλά και πολιτών. Το γεγονός αυτό καυτηριάστηκε και από τον αντινομάρχη κ. Κωνσταντίνο Κατσιμίγα, που έκανε λόγο για «μια μικρή συμμετοχή 15 ατόμων σε μια εκδήλωση, που τιμάται η μνήμη κάποιων ευπατρίδων, που προσέφεραν στην πατρίδα την περιουσία τους και την ψυχή τους την ίδια». «Αυτοί οι άνθρωποι», συνέχισε, «είναι είδος σε έλλειψη στις μέρες μας». Και έσπευσε να προτείνει ότι «αυτή η μέρα τιμής έπρεπε να γίνεται στα σχολεία, προκείμενου οι νέοι να διδαχθούν από την προσφορά αυτών των ανθρώπων».

Στη συνέχεια απαρίθμησε κάποιους ευεργέτες του νομού Ροδόπης. Καταρχήν, ανέφερε το Νέστορα Τσανακλή, που προσέφερε την Τσανάκλειο Αστική σχολή, που έχει στεγάσει σχολείο, την πρυτανεία του πανεπιστήμιου, τη νομαρχία, καθώς και την ανωτάτη διοίκηση Θράκης, ενώ τώρα πρόκειται να στεγάσει και το δημαρχείο της πόλης. Επίσης ανέφερε τον Χατζηκωνσταντή Ζωίδη για την προσφορά του στο παλαιό 5ο δημοτικό σχολείο, το Δημήτριο Τριαρίδη και τον Ιωακείμ Ιωακειμίδη, που κατασκεύασαν και προσέφεραν δυο εστίες διαμονής μαθητών, και τέλος τον Νικόλαο Παπανικολάου για την προσφορά του με το ίδρυμα, που βρίσκεται δίπλα στη νομαρχία. «Δεδομένου ότι στις μέρες μας δεν υπάρχουν πια ευπατρίδες», κατέληξε ο κ. Κατσιμίγας, «η πατρίδα μας γίνεται ακόμα πιο φτωχή, γιατί εκείνο, που είναι εμφανές ότι λείπει στις μέρες μας είναι η υψηλοφροσύνη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.