Δοθηκε στην κυκλοφορια ο κομβος στο υψος του Σωστη

Καλύτερη πρόσβαση στον Ίασμο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής

Στην κυκλοφορία δόθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου ο επιμέρους κόμβος που δημιούργησε η Εγνατία Οδός στο ύψος του Σώστη, όπου βρίσκεται ο σταθμός εφοδιασμού των αυτοκινήτων.
 
Εκεί η Εγνατία Οδός, μετά από αίτημα της Περιφέρειας ΑΜΘ λόγω της πτώσης της γέφυρας του Κομψάτου, κατασκεύασε κάθοδο από τη μία πλευρά και άνοδο από την άλλη, δίνοντας πρόσβαση στους κατοίκους των γύρω οικισμών στον Ίασμο, για την προσωρινή κάλυψη των όποιων αναγκών μετακίνησής τους έως την οριστική αποκατάσταση της γέφυρας.
 

Στον Κόμβο βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ και ο υπεύθυνος της Περιφερειακής Δ/νσης της Εγνατίας οδού στην ΑΜ-Θ, κ. Πασχάλης Τσουκαλάς. 

Θετική η αντίδραση της Εγνατίας Οδού 

Την πολύ θετική πρόθεση που είχε η Εγνατία Οδός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πτώση της γέφυρας του Κομψάτου τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, την οποία διαπίστωσε όταν συναντήθηκε πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη με την διοίκηση της Εγνατίας Οδού και τον πρόεδρο της κ. Απόστολο Αντωνούδη, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και τον κ. Τσουκαλά.
 
Άλλωστε το θέμα αυτό αφορά την ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς της Ροδόπης, και την περιφερειακή διάσταση του Δήμου Ιάσμου όσο αφορά την οικονομία του, τις μεταφορές, την κυκλοφορία των πολιτών και άλλες εμπορικές συναλλαγές.
 

Στην πολύωρη συζήτηση που είχαν, τα στελέχη της Εγνατίας Οδού κατανόησαν το πρόβλημα και δέχτηκαν να κάνουν μια παρέμβαση ουσίας, που θα εξασφαλίσει τη σύνδεση του Σώστη με τον Ίασμο και αντίστροφα.
 
Με αυτή την παρέμβαση, πετυχαίνουν να αποκαταστήσουν την διέλευση των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο επαρχιακό δίκαιο, κάτι που ο κ. Τσαλικίδης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι που αφορά το παραεμπόριο και συνδυάζει και άλλου είδους ζητήματα της περιοχής, αντιμετωπίζοντας έτσι ακόμα ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την κατάρρευση της γέφυρας.
 
Πάντως τόνισε πως η περιφέρεια κινείται προσπαθώντας να ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατικό ζήτημα, το οποίο θεωρεί πως αυτή τη στιγμή είναι ο μοναδικός τους εχθρός, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας γέφυρας Κομψάτου με γνώμονα να εξασφαλίσουν την διέλευση και την κυκλοφορία στην περιοχή.

Σημαντική ημέρα για τον Δήμο Ιάσμου 

Η κατάρρευση της γέφυρας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στον Δήμο, γιατί δεν υπήρχε πρόσβαση από τη μία δημοτική κοινότητα στην άλλη, σημείωσε ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδη Ισμέτ, τονίζοντας πως η παράδοση του παραδρόμου είναι μεγάλη υπόθεση για τον Δήμο.
 
Για αυτό και ευχαρίστησε τόσο την Εγνατία οδό, όσο και τον περιφερειάρχη ΑΜΘ και τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, που προσπάθησαν πολύ να πετύχουν αυτή τη σύνδεση.
 
Βέβαια η επαναλειτουργία της παλιάς γέφυρας έλυσε σε μεγάλο βαθμό το θέμα της πρόσβασης για τα οχήματα, όμως η πρόσβαση μέσω Εγνατίας Οδού ήταν μια επιπλέον σημαντική βοήθεια.

Καλή συνεργασία Περιφέρειας και Εγνατίας  

Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε πως η συνδρομή της Εγνατίας Οδού για να επικοινωνήσουν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής με το Ίασμο ζητήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ αμέσως μετά την πτώση της γέφυρας του Κομψάτου.
 
Έτσι προχώρησαν στην σύνδεση των μη λειτουργούντων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) με το οδικό δίκτυο, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να μεταβαίνουν από και προς Ίασμο, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν πολλά περισσότερα χιλιόμετρα για να χρησιμοποιήσουν τον Δυτικό Κόμβο της Κομοτηνής.
 

Παράλληλα ζητήθηκε από την Περιφέρεια να αξιολογηθεί η ικανότητα επαναλειτουργίας της παλιάς γέφυρας του Κομψάτου, όπου έδωσαν την έγκριση και περνούν μόνο αυτοκίνητα, μέχρι να γίνουν επιπλέον εργασίες στην περιοχή από την ΠΑΜΘ.
 
«Ελπίζουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια ΑΜΘ σε όλους τους τομείς» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.