Δωρεαν προσβαση στο Ιντερνετ για δωδεκα περιοχες της Ροδοπης

Εκδήλωση με θέμα «Ευρυζωνικότητα και υπηρεσίες προς τους επισκέπτες και προς τους πολίτες του νομού στο πλαίσιο του έργου «Εγκατάσταση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας ηλεκτρονικού τουρισμού στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης με διοργανωτή τη Νομαρχία Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στη Νομαρχία Ροδόπης.

Ο Αναστάσιος Μάνος, Εκπρόσωπος της Ένωσης Εταιριών που έχει αναλάβει το έργο ασύρματο Ευρωζωνικό δίκτυο της Νομαρχίας Ροδόπης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» και είναι 80% χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκούς πόρους και 20% χρηματοδοτούμενο από Εθνικούς πόρους. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 και ολοκληρώνεται σήμερα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 21 σημείων ασύρματης πρόσβασης σε όλο το Νομό Ροδόπης, εκ των οποίων 12 βρίσκονται στο Δήμο της Κομοτηνής και τα υπόλοιπα γύρω από το Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα στο Δήμο Αιγείρου και στο Δήμο Ιάσμου. «Τα 12 σημεία τα οποία υπάρχουν μέσα στο Δήμο καλύπτουνε σχεδόν το 35% του αστικού ιστού, οι πολίτες μπορούνε να έχουνε δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στα σημεία αυτά, υπάρχει μία διαδικασία ταυτοποίησης των χρηστών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζεται με ένα username και ένα password, χωρίς να υπάρχει διαδικασία ταυτοποίησης και χρήσης προσωπικών δεδομένων ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία εφαρμογή βασισμένη πάνω σε ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα, με την οποία μπορεί είτε ο επισκέπτης είτε ο πολίτης και να ακολουθήσει διάφορες διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος σε όλο το μήκος του Νομού. Το τουριστικό περιεχόμενο που έχει επιλεχθεί καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος είναι στη δυνατότητα μεταβολής από τη μεριά της Νομαρχίας και μπορεί να εμπλουτιστεί ανά πάσα στιγμή. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την «Κοινωνία της πληροφορίας» και έχει προϋπολογισμό 189000 ευρώ». Όπως είπε υπάρχει μία πιλοτική λειτουργία ενός έτους με πλήρη τεχνική υποστήριξη μέχρι τα τέλη του 2010

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Νομάρχη κ. Κατσιμίγας ανέφερε ότι «από σήμερα υλοποιείται στην Νομαρχία Ροδόπης ένα σύστημα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα έχουνε γίνει 13 σημεία στη πόλη της Κομοτηνής και άλλα 9 στον υπόλοιπο Νομό και συγκεκριμένα στις Κωμοπόλεις των Σαπών, της Αιγείρου, του Ιάσμου και του Φαναρίου όπου οι πολίτες θα μπορούν ασύρματα εφόσον έχουν υπολογιστές με ασύρματη κάρτα δικτύου και τηλέφωνο να μπαίνουν στο internet δωρεάν και να κάνουν πλοήγηση, να κάνουν χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων υπηρεσιών διαδικτύου, εκτός από το κατέβασμα ιδιαίτερα μεγάλων αρχείων. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της εξέλιξης της τεχνολογίας πλέον η χρήση του διαδικτύου είναι ένα καθημερινό εργαλείο δουλειάς και πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στην εξέλιξη της ενημέρωσης, της πληροφόρησης για τους κατοίκους της περιοχής μας».

Σε ερώτηση αν αργότερα, όταν λήξει το πρόγραμμα, η Νομαρχία θα έχει τους πόρους και το προσωπικό για να συνεχίσει να λειτουργεί το δωρεάν internet για τους πολίτες Κομοτηνής ο κ. Κατσιμίγας τόνισε ότι «αν κρίνουμε από άλλες χώρες αυτό εφαρμόζεται εντονότερα στις ΗΠΑ και στις χώρες της Ευρώπης, νομίζω ότι το ασύρματο δωρεάν internet θα γίνει μια πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο άρα και στη χώρα μας. Εμείς για την ώρα υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα για ένα χρόνο και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και στο μέλλον αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο. Αυτή τη στιγμή πιστεύω όμως ότι δεν θα διαφοροποιηθούμε από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες»

Ο Μιχάλης Φραγγίσκος προϊστάμενος πληροφορικής αναφέρθηκε στα σημεία που αφορούν στην πόλη της Κομοτηνής. «Έχουν μπει 11 συν ένα που θα βάλουμε εμείς με δικιά μας πρωτοβουλία, δηλαδή 12 σημεία και είναι 3 στην περιοχή της Νομαρχίας που πιάνει τα πάρκα πίσω και την Πλατεία Ειρήνης, έχει ένα στην αστυνομία που πιάνει όλο τον ευρύτερο χώρο που υπολογίζεται γύρω στα 150 m ακτίνα, και ένα στην περιοχή Ανδρονίκου. Επίσης υπάρχει ένα στη Δ/νση Πρόνοιας ένα στο ΙΚΑ, στο γήπεδο του Πανθρακικού που πιάνει όλο τον χώρο, στην περιοχή του σταθμού, στην περιοχή της περιφέρειας, στην περιοχή της Εκτενεπόλ που πιάνει όλο το εμπορικό κέντρο και το δέκατο δημοτικό, στις Σάπες σε τρία σημεία σχεδόν σε όλα τα σημεία, στον Δήμο Αιγείρου και στο Φανάρι, στο Δήμο Ιάσμου στην πλατεία και στην αστυνομία, δηλαδή έχουμε το 70% του Δήμου Ιάσμου. Όσον αφορά το κόστος είναι γύρω στα 500 ευρώ περίπου το χρόνο». Όσον αφορά στη συνέχιση του προγράμματος είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εξασφαλιστεί το κονδύλι.

Νεζιχά Κιοσσέ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.