Δωρεαν διακοπες για τους αγροτες

Ο ΟΓΑ στα πλαίσια του κοινωνικού του ρόλου, θέσπισε την «Αγροτική Εστία» με σκοπό την φροντίδα για τον αγρότη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

Μετά την υπογραφή διμερούς συμβάσεως μεταξύ ΟΓΑ και Εργατικής Εστίας και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες μ’ αυτές των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, σε πρώτη φάση, θα μπορούν να συμμετέχουν σε επιδοτούμενες διακοπές και να έχουν δωρεάν παροχή βιβλίων.

Το πρόγραμμα ισχύει από 1 Σεπτεμβρίου 2004 έως 31 Δεκεμβρίου 2004 και περιλαμβάνει 8ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις).

Όπως μας πληροφόρησε ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, για φέτος το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μόνο 45.000 ασφαλισμένους και αυτοί που υπάγονται στους κλάδους Κύριας Ασφάλισης (όχι συνταξιούχους, οι οποίοι θα συμμετέχουν από τον επόμενο χρόνο). Για να λάβει κάποιος ασφαλισμένος μέρος στο φετινό πρόγραμμα, δεν πρέπει να είναι συνταξιούχος, αλλά και επιπλέον να έχει εξοφλήσει όλες του τις εισφορές.

«Είναι 45.000 δικαιούχοι άμεσα ασφαλισμένοι και τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους, τα οποία έχουν τα ίδια δικαιώματα για δωρεάν διακοπές. Αλλά και τα μέλη, που δεν είναι άμεσα ασφαλισμένα, μπορούν με έκπτωση 50% να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Μια οικογένεια όπου ο ένας σύζυγος είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και ο άλλος δεν είναι ασφαλισμένος έμμεσα σε μας, μπορεί να συμμετέχει με 50% επιβάρυνση. Αυτοί είναι οι κυρίως ασφαλισμένοι, ταμειακώς εντάξει, δηλαδή από τους 750.000 κυρίως ασφαλισμένους μας (αυτοί που πληρώνουν εισφορές) περιορίστηκαν στους 450.000 (που είναι ταμειακώς εντάξει), στους οποίος στάλθηκαν κάρτες δικαιούχου του Κοινωνικού Τουρισμού, για να περάσει και το μήνυμα της αμοιβής της συνέπειας», ανέφερε ο κ. Λ. Παπαγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αργότερο το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου 2004 θα χρησιμοποιήσουν οι δικαιούχοι τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού.

Όσο για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΓΑ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι «έχει περάσει από τα διοικητικά συμβούλια. Έχουν υπογραφεί κάποια προσύμφωνα και μένει ένα τελετουργικό, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα, ενώ γίνεται η προετοιμασία».

Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αγροτών έτους 2004

Φέτος το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού των Αγροτών υλοποιείται με τη συνεργασία του Ο.Γ.Α. και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση που συνάψανε οι δύο φορείς, κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου. Στη σύμβαση προβλέπεται ότι ο ΟΓΑ θα επιλέξει και θα ενημερώσει τους δικαιούχους και ο Ο.Ε.Ε θα διανείμει τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού και θα πληρώσει, με δαπάνες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα ισχύει μέχρι 31.12.2004.

Όσον αφορά την επιδότηση και τις διευκολύνσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προβλέπει 8ήμερες διακοπές (7 διανυκτερεύσεις) σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα που έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, με παροχή ημιδιατροφής ή πρωινού ή μόνο με διανυκτέρευση, ειδικές εκπτώσεις στο βραδινό φαγητό και μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς (πλοίο – λεωφορείο – τρένο – αεροπλάνο).

Ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας θα επιδοτεί τον κάθε δικαιούχο περίπου με 7,70 Ευρώ έως 19,70 Ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες (απλή διανυκτέρευση, με πρωινό ή ημιδιατροφή) του καταλύματος που θα επιλέξει ο δικαιούχος.

Συμμετοχή του δικαιούχου

Ο δικαιούχος μπορεί να επιλέξει καταλύματα, στα οποία από 1η Σεπτεμβρίου και μετά δεν θα πληρώνει συμμετοχή ή θα επιβαρύνεται με μικρή συμμετοχή, που κυμαίνεται από 1,40 Ευρώ έως 7,50 Ευρώ περίπου την ημέρα, ανάλογα με την κατηγορία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες (απλή διανυκτέρευση, με πρωινό ή ημιδιατροφή) του καταλύματος που θα επιλέξει.

Δικαιούχοι έτους 2004

Ο αριθμός των δικαιούχων που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 45.000, σύμφωνα με την αριθ. 10034/οικ.5448/141/2-3-2004 (ΦΕΚ 470τΒ/5-3-2004) Υπουργική Απόφαση.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2004 εφαρμόζεται στους Νομούς των Διοικητικών Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης και για φέτος μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτό μόνο οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι οποίοι έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους που δικαιούνται περίθαλψη από τον ΟΓΑ.

Διαδικασία ενημέρωσης και επιλογής των δικαιούχων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Ο ΟΓΑ (Αγροτική Εστία) θα στείλει σε όλους τους ασφαλισμένους του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους, κάρτα δικαιούχου Κοινωνικού Τουρισμού, με προτυπωμένα τα προσωπικά του στοιχεία και οδηγίες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ο δικαιούχος που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αφού συμπληρώσει στην κάρτα τα στοιχεία των προστατευομένων μελών της οικογένειάς του, αν υπάρχουν και επιθυμεί να συμμετέχουν και αυτά στο πρόγραμμα, θα την επιστρέψει στον ΟΓΑ μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, επισυνάπτοντας φωτοαντίγραφο της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ και της σελίδας με τη θεώρηση για το τρέχον έτος, για καθένα από τα μέλη.

Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι λάβουν κάρτα Δικαιούχου Κοινωνικού Τουρισμού και επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πρέπει να επιστρέψουν τις κάρτες Δικαιούχων με τον ίδιο ταχυδρομικό φάκελο.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού Δικαιούχων στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, με βάση την ημερομηνία εισερχομένων Καρτών στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΓΑ.

Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των δικαιούχων, που θα συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα έχει καθοριστεί για κάθε Νομό αναλογικά με τα πληθυσμιακά στοιχεία κάθε Νομού που τηρούνται στον Οργανισμό μας.

Όταν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, θα σταλούν στους επιλεγέντες δικαιούχους κάθε Νομού τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού για τους ίδιους και για τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, εφόσον υπάρχουν και τα έχουν δηλώσει στην κάρτα δικαιούχου.

Οι δικαιούχοι για να μπορούν να κάνουν χρήση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, που έλαβαν από τον ΟΓΑ, θα πρέπει να τα προσκομίσουν στα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας του Νομού τους, με την επίδειξη της Αστυνομικής τους Ταυτότητας, για να υπογραφούν από τον αρμόδιο υπάλληλο, να σφραγιστούν και να τεθεί σ’ αυτά η ημερομηνία έναρξης ισχύος τους.

Από την ημερομηνία αυτή μπορούν να κάνουν κράτηση σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της επιλογής τους, που θα βρουν στο ειδικό τεύχος του ΟΓΑ. Το τεύχος αυτό θα το προμηθεύονται από τα γραφεία της Εργατικής Εστίας του Νομού τους.

Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων

Το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων του Λ.Α.Ε. έτους 2004 εφαρμόζεται στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ρεθύμνης, Λασιθίου, Έβρου, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Φλώρινας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κεφαλληνίας, Θεσπρωτίας και Φθιώτιδας.

Το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα αγοράς βιβλίων από συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία του Νομού τους, με την κατάθεση του Δελτίου Αγοράς Βιβλίου (Δ.Α.Β.).

Τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων είναι αξίας 15,00 Ευρώ έκαστο και στέλνονται προσωπικά στους δικαιούχους από τον ΟΓΑ.

Δικαιούχοι έτους 2004

Ο αριθμός των δικαιούχων που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 30.000 σύμφωνα με την αριθ. Φ 10034/οικ.5448/141/2.3.2004 (ΦΕΚ 470/Τ.Β./5.3.2004) Υπουργική Απόφαση, στην οποία επίσης προβλέπεται ως βασικό κριτήριο επιλογής τους ο διψήφιος λήγοντας αριθμός του Αριθμού Μητρώου του ΟΓΑ (ασφαλισμένου ή συνταξιούχου) ανάλογα με την ιδιότητα του προσώπου, που καθορίζεται με κλήρωση ενώπιον του Δ.Σ. του ΟΓΑ.

Από την κλήρωση προέκυψαν οι παρακάτω διψήφιοι αριθμοί: 38, 01, 02, 03, 98, 71 και 65.

Κατά συνέπεια, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι ασφαλισμένοι, που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, των οποίων τα δύο τελευταία ψηφία του αριθμού μητρώου τους είναι ένας από τους παραπάνω αριθμούς, είναι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων για το έτος 2004.

Διαδικασία χορήγησης και χρήσης των δελτίων Αγοράς Βιβλίου του Λ.Α.Ε.

Ο δικαιούχος που θα λάβει από τον ΟΓΑ Δελτίο Αγοράς Βιβλίου έτους 2004, καθώς και τον κατάλογο με τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ βιβλιοπωλεία του Νομού του, εφόσον επιθυμεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, θα καταθέσει το Δ.Α.Β., που έχει στα χέρια του, στο βιβλιοπωλείο με την επίδειξη της Αστυνομικής του ταυτότητας και θα προμηθευτεί το βιβλίο της επιλογής του μέχρι της αξίας του Δελτίου.

Σε περίπτωση που η τιμή του βιβλίου ή των βιβλίων υπερβαίνει το ύψος της αναλογούσης επιδότησης, η επί πλέον διαφορά βαρύνει το δικαιούχο.

Το πρόγραμμα ισχύει μέχρι 31.12.2004.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη μέχρι το τέλος του έτους 2004 στα πλαίσια του θεσμού της «Αγροτικής Εστίας» σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εκδρομικό πρόγραμμα, καθώς και πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Για τα ως άνω προγράμματα ο Οργανισμός Αγροτικών Ασφαλίσεων θα ενημερώσει τους ασφαλισμένους με νεώτερη εγκύκλιό του. Επίσης, με το Νόμο 3232/2004 «Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» προστίθενται στους σκοπούς του Λογαριασμού και οι ακόλουθες παροχές, για την διαδικασία χορήγησης των οποίων θα ακολουθήσει η σχετική ενημέρωση με νεώτερη εγκύκλιο.

•Παροχή χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες.

•Παροχή τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

•Ανάληψη δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών ή για την παρακολούθηση αγροτικών συνεδρίων.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.