Δωρεα ηλεκτρονικου πιεσομετρου και ζυγαριας ακριβειας

O πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Νομού Ροδόπης, Δημήτρης Μιντίδης μίλησε στους δημοσιογράφους για τη δωρεά ενός ηλεκτρονικού πιεσόμετρου υψίστης ακριβείας και μιας ζυγαριάς ακριβείας που έκανε ο σύλλογός τους την περασμένη εβδομάδα, μετά από υπόδειξη της Καρδιολογικής Κλινικής στην Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Ο κ. Μιντίδης παρέπεμψε στο καταστατικό τους για να εξηγήσει ότι η δωρεά ήταν κάτι αυτονόητο για τις αρχές τους. «Στο πνεύμα του καταστατικού μας ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου μας είναι η συμπαράσταση στην Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου μας, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τόσο του ιατρικού όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Αποφασίσαμε να κάνουμε μια ακόμη δωρεά στην Καρδιολογική Κλινική, ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο υψίστης ακριβείας και μια ζυγαριά ακριβείας.

Πιστεύω ότι ο εξοπλισμός και η στελέχωση ενός νοσοκομείου και ιδιαίτερα μιας Κλινικής δημόσιου νοσοκομείου είναι υπόθεση της πολιτείας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μάς εμποδίζει να βοηθήσουμε σαν ιδιώτες, σαν σύλλογοι ή άλλοι φορείς την προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό μιας Κλινικής.

Δεν λειτουργούμε σαν αντίπαλοι, αλλά σαν συνεργάτες και συμπληρωματικά επιδιώκουμε να καλύψουμε τα όποια κενά με τις μικρές μας δυνάμεις.

Υπάρχει βέβαια και μια σχετική ιδιοτέλεια γιατί ό,τι προσφέρουμε στο νοσοκομείο εκ των πραγμάτων επιστρέφει σʼ εμάς διότι είμαστε ανάμεσα στους χρήστες της Κλινικής.

Η κίνησή μας αυτή ελπίζουμε να βρει μιμητές γιατί το νοσοκομείο δεν ανήκει σε κανέναν αλλά σε όλους μας. Όλοι θα περάσουμε από εκεί άμεσα ή έμμεσα και ας μην ξεχνάμε ότι και οι μη καρδιοπαθείς είναι εν δυνάμει καρδιοπαθείς, επομένως ό,τι κάνουμε για το νοσοκομείο μας είναι προς όφελός μας».

Πάγιες ελλείψεις

στην Καρδιολογική

Για τις ελλείψεις της Καρδιολογικής και συγκεκριμένα για το ότι η Στεφανιαία Μονάδα (Επείγοντα) δεν έχει εδώ και χρόνια δικό της ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με κίνδυνο να κλείσει, ο κ. Μιντίδης σχολίασε, έχοντας γνώση και διοικητικών θεμάτων ως πρώην διευθυντής του νοσοκομείου Κομοτηνής: «Πράγματι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μάλιστα τελευταία, μετά από την παραίτηση μιας καρδιολόγου, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Εκεί που πονάει η Καρδιολογική είναι η Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου. Είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο να υπάρχει τέτοιο τμήμα στο οποίο ανά πάσα στιγμή διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές κι όμως αυτή η Μονάδα να μην έχει το δικό της ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να καλύπτεται χάρη στη φιλοπατρία και την αυταπάρνηση του προσωπικού. Αυτό όμως αποβαίνει εις βάρος της Μονάδας αλλά και της Καρδιολογικής Κλινικής.

Η διευθύντρια της Καρδιολογικής Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό επιτελούν ένα τιτάνιο έργο, ανταποκρινόμενοι στις πολλαπλές ανάγκες του νομού μας. Η Ροδόπη έχει μια ιδιαιτερότητα και παρατηρείται ένα αυξημένο ποσοστό σε καρδιοπάθειες και ως εκ τούτου το έργο της Κλινικής γίνεται ακόμη μεγαλύτερο κι εντονότερο».

Το προφίλ του Συλλόγου

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Νομού Ροδόπης αριθμεί 340 εγγεγραμμένα μέλη, εκ των οποίων 239 άντρες και 101 γυναίκες. Καρδιοπαθείς είναι οι 214. Οι αστοί είναι 291 και από την περιφέρεια είναι οι 49. Ο κ. Μιντίδης έδωσε και στοιχεία για μέλη τους που απεβίωσαν στο διάστημα των επτά και πλέον ετών που λειτουργεί ο Σύλλογος. Από τις 27 Μαρτίου του 2002 μέχρι σήμερα απεβίωσαν 10 μέλη τους, εκ των οποίων δεν ήταν όλοι καρδιοπαθείς και δεν πέθαναν όλοι από καρδιοπάθειες. «Αυτό οφείλεται στην ενημέρωση που έχουν τα μέλη μας γύρω από τις αιτίες που επιδεινώνουν ή προκαλούν καρδιοπάθειες. Θέλω να πιστεύω ότι ο σχετικά μικρός αυτός αριθμός θανάτων και μάλιστα με δεδομένο ότι οι καρδιοπαθείς έχουν ένα βεβαρημένο ιστορικό και η ηλικία είναι αρκετά προχωρημένη – η πλειοψηφία αυτών που πέθαναν ήταν πάνω από τα 70 – σημαίνει ότι η ενημέρωση που κάνουμε μέσα από σχετικές εκδηλώσεις ή το ενημερωτικό δελτίο που στέλνουμε στα 350 μέλη μας βοηθάει σημαντικά. Όταν αυτό το ενημερωτικό δελτίο φτάνει σε 750 σπίτια, αυτό σημαίνει ότι διαβάζεται από 700 ή 1.000 ή και περισσότερα άτομα».

Βέβαια, κάθε κίνηση του συλλόγου πρέπει να έχει και την ανάλογη οικονομική στήριξη και επειδή τα έσοδά τους είναι περιορισμένα το έντυπο είναι ανάλογο.

«Η μόνη μας οικονομική βοήθεια προέρχεται από τη συνδρομή των μελών και στα επτά χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου μας μόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης μας προσέφερε 300 ευρώ» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Εκδηλώσεις

Μέχρι τώρα η χρονιά, όπως εξήγησε ο κ. Μιντίδης κάνοντας τον σχετικό απολογισμό, δεν ήταν ιδιαίτερα γεμάτη από εκδηλώσεις. «Πραγματοποιήσαμε μια ενημερωτική εκδήλωση στις 18 Ιανουαρίου για τον καρκίνο του προστάτη και ομιλητές τον Καθηγητή Ουρολογίας του ΔΠΘ Σ. Τουλουπίδη, τον Επίκουρο Καθηγητή του ΔΠΘ Χ. Καλαϊτζή, τον Λέκτορα του ΔΠΘ Σ. Γιαννακόπουλο και τον Επιμελητή Α΄ ΕΣΥ, Αθ. Παντή. Συμμετείχαμε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας ως συνδιοργανωτές με τη Β/θμια Εκπαίδευση και τον δήμο Κομοτηνής.

Επίσης, σε επίπεδο ψυχαγωγίας πραγματοποιήσαμε μια τριήμερη εκδρομή τον Μάιο, στα παράλια της Μικράς Ασίας με έδρα το Αϊβαλί στην οποία πήραν μέρος 90 μέλη του Συλλόγου».


Ο Σύλλογος πραγματοποιεί μια ακόμη εξόρμηση και διοργανώνει την Κυριακή 31 Μάιου μια ημερήσια εκδρομή στον Έβρο.

Ο κ. Μιντίδης μετέφερε ότι φέτος έκαναν την γνωριμία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Καρδιοπαθών της Κύπρου. «Είναι πολύ οργανωμένοι μια και σύστησαν Ομοσπονδία. Θα είμαστε μάλιστα καλεσμένοι στα εγκαίνια των γραφείων τους.

Μετά από μια περίοδο θερινής ραστώνης θα επιστρέψουμε με δράσεις από τον Σεπτέμβρη» κατέληξε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα δεν θα υπάρχουν μέλη του Συλλόγου στο γραφείο τους που φιλοξενείται στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του δήμου Κομοτηνής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.