Δολοφονια 16χρονου

Μαθητική εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, καταλήψεις και κλειστά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη κλειστά θα είναι σήμερα τα γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας, ενώ με απόφασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο αναστέλλει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες σήμερα. Πορεία πραγματοποιεί η ΠΣΚ ενώ υπό κατάληψη τελούν οι σχολές των ΤΕΦΑΑ και Ιστορίας Εθνολογίας.

Υπό κατάληψη σχολές του Δημοκριτείου

Υπό κατάληψη τελεί η Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου στην Ξάνθη. Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στην πόλη με μικρές όμως ζημιές σε ΑΤΜ. Χθες το απόγευμα σε εξέλιξη ήταν η Γενική Συνέλευση των φοιτητών για να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Υπό κατάληψη τελούν ΤΕΦΑΑ και Τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας μετά από πρόταση της Πανσπουδαστικής. Όπως δήλωσε το μέλος της Θύμιος Μαρκόπουλος «η δολοφονία του φοιτητή είναι θέμα πολιτικό και αποδεικνύει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να επεμβαίνει και να επιτηρεί τα δικαιώματα και τη ζωή των νέων ανθρώπων. Είναι η ίδια αυτή πολιτική που οπλίζει τέτοια χέρια» ενώ κάλεσε όλους, φορείς και πολίτες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα το πρωί η Πανσπουδαστική και την Τετάρτη στις 10:30 στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην πλατεία.

Εξάλλου με απόφασή του το Πρυτανικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την αναστολή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου σήμερα Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας στο πένθος για τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου, ενός μαθητή.

Γιώργος Πεταλωτής: «Η Ελλάδα καίγεται και φοβάται»

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δήλωσε τα εξής:

«Η χώρα μας νοσεί. Οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Το Κράτος είναι ξεχαρβαλωμένο και μουδιασμένο. Η Ελλάδα καίγεται και φοβάται. Στη χώρα μας η νομιμότητα και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς δεν αποτελούν πια αυτονόητο στοιχείο μιας σύγχρονης κοινωνίας που επιτρέπει στους πολίτες να ζουν, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να συμμετέχουν και να μορφώνονται αξιοπρεπώς. Η δίκαιη, η σκεπτόμενη, η ψύχραιμη, η ασφαλής κοινωνία της προκοπής και της δημιουργίας υποτάσσεται στην αδιαφορία, την επιπολαιότητα, τη βαρβαρότητα.

Πέντε χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει την ακαταλληλότητά της. Αμέριμνη ως τώρα, πίστευε ότι η διακυβέρνηση μιας σύγχρονης πολιτισμένης χώρας είναι η εξυπηρέτηση ημετέρων, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, η μετάθεση ευθυνών στους προηγούμενους, η αναποφασιστικότητα, η λεηλασία του πλούτου των νέων και των παιδιών, η υπονόμευση του μέλλοντός τους. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη θεωρήθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν ως τριτεύουσες φιλολογικές λεπτομέρειες.

Αν μία φορά όλοι ντρεπόμαστε για τον αδικοχαμένο μαθητή, που δεν ήταν «άτυχος» αλλά θύμα του κράτους, πρέπει πολλαπλώς να σταθούμε με υπευθυνότητα και να εργασθούμε συλλογικά για να ξαναφέρουμε την κοινωνία της ευθύνης στο προσκήνιο. Κάθε πολίτης οφείλει να αναλογισθεί τι πρέπει να πράξει ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, για να εμπεδώσουμε μια κρατική λειτουργία λογοδοσίας, αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και ασφάλειας με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη λειτουργία των θεσμών. Με πρόταξη της έννοιας της Δημοκρατίας που σέβεται πρωτίστως τη ζωή και εξασφαλίζει την περιουσία όσων μοχθούν.

Για την Κυβέρνηση της Ν.Δ., που, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μόλις πριν περίπου 15 ημέρες ψήφισε νόμο που επιτρέπει την οπλοφορία των υπαλλήλων των εταιρειών security, η λέξη πρόληψη είναι άγνωστη. Η εκπαίδευση των αστυνομικών παραμελείται εγκληματικά. Η ίδια η πολιτική της δημιουργεί πολλαπλές εστίες απελπισίας και κοινωνικής ανάφλεξης. Η ίδια είναι είτε απούσα στα δύσκολα, είτε επιδεικτικά φλύαρη και πομπώδης στα όποια εύκολα.

Η αμήχανη Κυβέρνηση ας μην φορά απλά το θλιμμένο προσωπείο της για την απώλεια της ζωής του εφήβου στα Εξάρχεια. Όσο καιρό κυβερνά ακόμα, ας εξασφαλίσει κατ΄ αρχάς την ομαλή λειτουργία των διαδικασιών απόδοσης ευθυνών στους αυτουργούς του περιστατικού. Ας ανακουφίσει ελάχιστα την αγωνία των πολιτών για όσα απίστευτα συμβαίνουν αναλαμβάνοντας έμπρακτα την πολιτική ευθύνη. Κατά τα λοιπά θα φροντίσουν οι πολίτες».

Θεοχάρης Δαλακούρας, καθηγητής Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή

του Δημοκριτείου: «Η χρήση όπλου οφείλει να πραγματώνει την αρχή

της αναλογικότητας»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου κ. Θεοχάρης Δαλακούρας καταδικάζει τέτοιες ακραίες ενέργειες και τονίζει:

«Σε ό,τι αφορά αυτήν καθεαυτήν την εκκρεμή υπόθεση και τα πραγματικά περιστατικά της, δεν πρέπει να εκφέρω κρίση ή γνώμη. Σε γενικό επίπεδο, ωστόσο, σχετικά με τη χρήση όπλου από αστυνομικούς, πρέπει να τονίσω ότι η χρήση όπλου προβλέπεται ως εξαιρετικό μέτρο στον νόμο, ως τελευταία λύση και ως αμυντική πράξη που οφείλει να πραγματώνει την αρχή της αναλογικότητας. Να μην υπερβαίνει, δηλαδή, τις περιστάσεις της προσβολής, ώστε να μπορεί να δικαιολογείται ως πρόσφορη λύση, ως λιγότερο επαχθής λύση και ως ουσιαστικά δίκαιη λύση. Τούτο σημαίνει ότι οι αστυνομικοί κατά την εκτέλεση των πολυσύνθετων και κρίσιμων καθηκόντων τους οφείλουν να μην καταφεύγουν παρορμητικά σε δυσανάλογες ενέργειες, αλλά να είναι νουνεχείς και να αυτοσυγκρατούνται, προτάσσοντας τον γνώμονα της αξίας της ζωής».

Σε ερώτηση αν μπορούμε να έχουμε δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία ο κ. Δαλακούρας απαντά ότι «σαφώς και μπορούμε να έχουμε. Η αστυνομία οφείλει να προωθεί τόσο την προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα, όσο και την προστασία των ίδιων των πολιτών. Να στέκεται δίπλα στον πολίτη, έτσι ώστε να διαχέει σε αυτόν την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά ότι είναι ο ίδιος εγγυητής των αξιών της κοινωνίας μας και ότι σέβεται τους θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Παύλος Δαμιανίδης, Γραμματέας Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης:

«Να οικοδομήσουμε και να θωρακίσουμε την δημοκρατία μας και μια κοινωνία δικαίου»

Τραγικό χαρακτηρίζει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης «το γεγονός να χάνει ένας νέος άνθρωπος τη ζωή του και μάλιστα από σφαίρα αστυνομικού. Δεν μπορεί παρά να εκφράσει κάποιος τη θλίψη και την οδύνη του. Βεβαίως η θλίψη είναι μεγαλύτερη, γιατί ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του από μια πράξη αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, από ένα κράτος που δείχνει σε κάθε έκφρασή του να μη σέβεται τον πολίτη, τα δικαιώματά του, την περιουσία του. Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μας, γιατί το κράτος σήμερα αδυνατεί πραγματικά να λειτουργήσει κάτω από την ασφυκτική και ισοπεδωτική παρέμβαση της κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς εννοούσε όταν μιλούσε η Νέα Δημοκρατία για επανίδρυση του κράτους. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι ένα γεγονός, μια πράξη αυθαιρεσίας μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά αυτό το περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο, όπως θέλει να το εμφανίσει ο αρμόδιος υπουργός, είναι σίγουρα συνδεδεμένο με μία σειρά γεγονότων, πράξεων και παραλείψεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Να σας θυμίσω τις δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης «το κράτος είστε εσείς», τα επεισόδια κακοποίησης Ελλήνων πολιτών αλλά και μεταναστών αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα, τη σιδερογροθιά κατά την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, το πολύ γνωστό περιστατικό με τον φοιτητή στη Θεσσαλονίκη που κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς μπροστά στα μάτια των προϊσταμένων και των διοικητών των αστυνομικών με τελικό πόρισμα ότι η ζαρντινιέρα φταίει. Υπάρχει μια σειρά περιστατικών, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι τα περιστατικά είναι πολλά και δεν έχουν βγει προς τα έξω, για τα οποία κανείς δεν τιμωρήθηκε και καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε. Αυτό είναι ένα κλίμα που συντείνει στο να αυξάνει μια αυταρχική και αυθαίρετη συμπεριφορά από την πλευρά της αστυνομίας.

Από την άλλη είναι και το θέμα της υποβάθμισης της λειτουργίας της αστυνομίας από την κυβέρνηση, με υποχρηματοδότηση, και εμείς έχουμε γίνει μάρτυρες σε περιστατικά κατά τα οποία αστυνομικά τμήματα εκλιπαρούν για ένα φακό δημόσιες υπηρεσίες, ελλείψεις σε προσωπικό, κάποιοι αναγκάζονται να δουλεύουν διπλές και τριπλές βάρδιες, και βέβαια η κομματικοποίηση και η πλήρης αναξιοκρατία που ισχύει σήμερα στις τάξεις της αστυνομίας. Όλα αυτά δημιουργούν ψυχική και σωματική κόπωση των αστυνομικών που συντελεί σε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Ως το τραγικότερο γεγονός και κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζει ο κ. Δαμιανίδης το θάνατο του μαθητή. «Εκείνο που αναρωτιέται κανείς είναι αν αισθάνεται κάποιος από την κυβέρνηση την ανάγκη να παραιτηθεί. Θα σταθώ στο παράξενο οι υπουργοί να υποβάλλουν την παραίτησή τους και αυτή να μη γίνεται δεκτή από τον πρωθυπουργό. Αισθάνεται κάποιος την ευθύνη ή έχει την ευαισθησία να παραιτηθεί από το γεγονός ότι ένας 15χρονος έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού, από μία αυθαιρεσία, ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάηκαν σε προγραμματισμένες διαδηλώσεις; Και δεν μιλάω για το βράδυ του Σαββάτου, που ενδεχομένως να αιφνιδιάστηκαν οι αρχές ασφαλείας, αλλά μιλώ για την Κυριακή, όπου όλοι ξέραμε την ώρα και τον τόπο των διαδηλώσεων και κανείς δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτραπούν ή τουλάχιστον να περιορισθούν οι ζημιές στο ελάχιστο. Είδαμε λοιπόν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις αλλά τουλάχιστον σε αυτές στις δύο μεγάλες να γίνονται έρμαια στα χέρια λίγων ανθρώπων που αποφάσισαν να κάψουν και να λεηλατήσουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Αναρωτιέμαι αν κάποιος υπουργός αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για αυτά αν του αρκεί η μη αποδοχή της παραίτησης από τον πρωθυπουργό. Αν ήταν ειλικρινείς οι υπουργοί θα έπρεπε να αφήσουν την παραίτηση στο γραφείο τους και να φύγουν άσχετα από το τι θα πει ο πρωθυπουργός. Αυτή είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συμπεριφορά. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Δεν μπορεί ούτε να διχάσουμε την κοινωνία ούτε να αφήνουμε όλα αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία, όπως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα θέματα. Πρέπει να οικοδομήσουμε και να θωρακίσουμε την δημοκρατία μας και μια κοινωνία δικαίου. Αυτή είναι η προσπάθεια και ο στόχος μας ως ΠΑΣΟΚ».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.