«Διψουν» τα βαμβακια στους Αγιους Θεοδωρους

Η περιοχή που είναι γνωστή ως Σκόπια, στους Αγίους Θεοδώρους του Δήμου Νέου Σιδηροχωρίου, αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και άλυτο πρόβλημα ύδρευσης 5000 στρεμμάτων. Τα 2000 από αυτά ποτίζονται, ενώ στα υπόλοιπα εμφανίζονται «κωλύμματα», που δυσχεραίνουν το πότισμα του βαμβακιού, σε μια περιοχή που φημίζεται για την καλή ποιότητα παραγωγής.

Πρόσκαιρες λύσεις δίνονται κατά καιρούς – όπως και σήμερα – από τη συνεργασία του Δημάρχου Ν. Σιδηροχωρίου, κ. Βαρβάτου, με τον Αντινομάρχη Ροδόπης, κ. Γιαννακίδη. Αναγνωρίζουν όμως και οι δύο ότι το αίτημα των κατοίκων για μόνιμη και οριστική λύση είναι δικαιολογημένο.

Προωθούνται δύο λύσεις: Η μία έχει να κάνει με μερική εκβάθυνση της υφιστάμενης τάφρου και η άλλη αφορά στην εξυγίανση τάφρων από το Λίσσο μέχρι την Αγία Μαρίνα Ιμέρου.

Ο Δήμος Ν. Σιδηροχωρίου αντλεί νερό για τις καλλιέργειες των κατοίκων από δύο ταμιευτήρες, ενώ οι ανάγκες είναι σαφώς μεγαλύτερες λόγω της υδρόφιλης φύσης του βαμβακιού.

Η περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου είναι γνωστή για τη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία επέφερε σημαντικά έσοδα τα τελευταία χρόνια στους κατοίκους – καλλιεργητές. Ζητήματα άρδευσης των χωραφιών προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχία γύρω από το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας.

Ο Δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου, κ. Κώστας Βαρβάτος, σημειώνοντας τις μεγάλες ποσότητες νερού που απαιτούνται και το γεγονός ότι οι περισσότερες γεωτρήσεις είναι ιδιωτικές, πηγαίνει στην πηγή του προβλήματος:

«Οι αγρότες ξοδεύουν πολλά χρήματα γιατί καταστρέφονται τα μοτέρ. Φτάνουν σε βάθος έως 300 μέτρα. Τα νερά στην περιοχή είναι αλμυρά.

Στην περιοχή έγιναν δύο ταμιευτήρες που συγκέντρωσαν ποσότητες νερού με χρήση ρεύματος και όχι από τις βροχές του χειμώνα».
Ο ένας ταμιευτήρας βρίσκεται μεταξύ Νέου Σιδηροχωρίου και Αδριανής και ο άλλος μεταξύ Αδριανής και Μαυροματίου:

«Το συγκεκριμένο νερό χρειάζεται σωστή διαχείριση», τονίζει ο κ. Βαρβάτος, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι «δεν υπάρχει αρδευτικό δίκτυο για να ελέγχεται η ποσότητα νερού που φεύγει απ’ τους ταμιευτήρες».

Ο Δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου στέκεται επιφυλακτικός απέναντι στις δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας που κάνουν λόγο για εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών:

«Δεν έχει πέσει ούτε μισή δραχμή στο Νομό Ροδόπης για εκμετάλλευση του επιφανειακού νερού στην περιοχή. Τα έργα που έγιναν προέρχονται από το νομαρχιακό πρόγραμμα ή το Β΄ ΚΠΣ».

Η πρόταση – απάντηση στο πρόβλημα της άρδευσης έχει ως εξής:

«Να βρεθεί χρηματοδότηση για να γίνει ένα αρδευτικό σύστημα με κλειστούς αγωγούς, ούτως ώστε να υπάρχουν παροχές σε κάποια σημεία, για να μπορεί ο αγρότης να ποτίζει βάζοντας σωλήνες. Αυτόματα θα υπάρχει έλεγχος κι αυτοί που εκμεταλλεύονται το νερό θα κάνουν ομάδες, όπως οι ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), ενόψει του νέου νομοθετήματος για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα άρδευσης:

«Εδώ και δέκα χρόνια ακούν να γίνεται λόγος για έργα στα πλαίσια του αναβαθμού του Λίσσου, τα οποία όμως δεν έγιναν. Έχει γίνει ένας αναβαθμός του Λίσσου στη Βέννα με σκοπό την παροχέτευση νερού. Το έργο στοχεύει στο να συγκεντρώνει το νερό του Φιλιουρί και να το παροχετεύει στις τάφρους του Ιμέρου και του Μαυροματίου. Εάν οι λεκάνες που βρίσκονται βόρεια της γέφυρας της Ξυλαγανής έχουν συνεχώς νερό, θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των 5.000 στρεμμάτων που είναι στην περιοχή βόρεια των Αγίων Θεοδώρων, η οποία είναι ιδιαίτερα άνυδρη».

Για το μέλλον της καλλιέργειας του βαμβακιού στην περιοχή ο κ. Βαρβάτος υποστηρίζει: «Εξαρτάται και από τη διεθνή τιμή. Η επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατάει προς το παρόν την τιμή σε κάποιο υψηλό σχετικά επίπεδο. Θα έπρεπε να υπάρχουν και εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, αλλά δεν είναι αποδοτικές. Να σημειώσουμε ότι έχει υποστεί βλάβη το έδαφος. Η υφαλμύρωση είναι υπαρκτό ζήτημα στην περιοχή μας. Ποτίζοντας από μεγάλο βάθος εξαντλούμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κι ανεβάζουμε αλμυρό νερό. Για να ξεπλυθεί το αλάτι χρειάζεται επιφανειακό γλυκό νερό για πολλά χρόνια. Οι βλάβες είναι οριστικές και χωρίς επιστροφή».

Κ. Βαρβάτος: «Σε λίγα χρόνια με τη γεωργία θα ασχολούνται πέντε τσιφλικάδες»

Ο κ. Βαρβάτος με αφορμή το μέλλον του βαμβακιού το εκτιμά ως μελανό και γενικότερα το μέλλον γενικότερα της ελληνικής γεωργίας:

«Σε λίγα χρόνια με τη γεωργία θα ασχολούνται πέντε τσιφλικάδες. Δε βλέπω σοβαρό ενδιαφέρον, δηλαδή χρήμα. Είμαι βέβαιος ότι η Νομαρχία έχει έτοιμες 15 μελέτες για δημιουργία ταμιευτήρων και αρδευτικών δικτύων».

Ο κ. Βαρβάτος, ως Δήμαρχος νεοσύστατου Δήμου, καταγγέλλει τις καθυστερήσεις στην καταβολή χρημάτων από το υπουργείο Εσωτερικών:

«Για να γίνει ένα αποδυτήριο στους Αγίους Θεοδώρους απαιτείται γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη, οι οποίες κοστίζουν. Το υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να αυξήσει την οικονομική ενίσχυση στους Δήμους.

Τα προβλήματα δε λύνονται με ένα ταμείο του Δήμου, με 70 εκατομμύρια δραχμές από τη ΣΑΤΑ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) για τα 8 χωριά, συν την τακτική οικονομική ενίσχυση που πηγαίνει στη μισθοδοσία, στο μεγαλύτερο βαθμό».

Τα παράπονα στο Δήμαρχο…

Το γραφείο του Δημάρχου Νέου Σιδηροχωρίου επισκέφθηκαν σήμερα δύο αγρότες από τους Αγίους Θεοδώρους για να του μεταφέρουν ένα πρόβλημα συγκέντρωσης χώματος στην περιοχή που είναι γνωστή ως Σκόπια.

Το χώμα δεν επιτρέπει στο νερό να κυκλοφορήσει και επομένως να ποτιστούν τα χωράφια τους. Ζήτησαν από το Δήμαρχο Νέου Σιδηροχωρίου και τον Αντινομάρχη, κ. Άρη Γιαννακίδη, να έρθει και να σκάψει μία φαγάνα την περιοχή για να κινηθεί το νερό.

Ο κ. Ευστράτιος Γκιουζελίδης έχει στρέμματα στην περιοχή των Σκοπίων και μετέφερε το αίτημα να καθαριστούν οι λακκούβες:

«Οι λακκούβες έγιναν από φαγάνες κι έχουν γεμίσει λάσπη. Θέλουμε να τις καθαρίσουν για να συνεχίσουμε την άρδευση.

Οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν για το νερό, και η υδατοδεξαμενή που παίρνουμε νερό στέρεψε».


Όσο για το πότισμα, το βαμβάκι είναι υδρόφιλο και απαιτητικό:

«Χρειάζεται πότισμα για δύο μήνες, περίπου τρεις φορές».

Ο Αντινομάρχης, κ. Γιαννακίδης και ο Δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου μετέβησαν στην περιοχή γύρω στις 11.00 το πρωί.

Ο κ. Γιαννακίδης έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την περιοχή για τον ίδιο λόγο:

«Το πρόβλημα είναι χρόνιο και ταλανίζει μία ευρύτερη περιοχή 5.000 στρεμμάτων του οικισμού Αγίων Θεοδώρων, λόγω έλλειψης νερού. Κάναμε κάποιες βελτιώσεις στις υφιστάμενες τάφρους.

Στο Λίσσο ποταμό κάνουμε ένα φράγμα για να αποθηκεύουμε το νερό και στους δύο παρακείμενους τάφρους το νερό θα φεύγει μέχρι την Ξυλαγανή.

Εδώ και δύο χρόνια έχει εκπονηθεί μελέτη για τη συγκεκριμένη περιοχή και ήδη εκπονούμε μία άλλη μελέτη για την περιοχή από τον Λίσσο μέχρι την Αγία Μαρίνα του Ιμέρου για να εξυγιάνουμε τις υφιστάμενες τάφρους και να ρέει απρόσκοπτα το νερό. Θα προσπαθήσουμε να συγκεράσουμε τις δύο μελέτες. Προσπαθούμε να βρούμε την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λύση».


Η μελέτη για την εκβάθυνση των υφισταμένων τάφρων μέχρι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στα χέρια του κ. Αντινομάρχη.

Οι λύσεις είναι δύο: η άμεση αφορά στη μερική εκβάθυνση της τάφρου και η διαχρονική θα προχωρήσει από τη Νομαρχία Ροδόπης:

«Του χρόνου θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να δώσουμε οριστική λύση».

Για τα όσα απευθύνει ο Δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου στο υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Γιαννακίδης σχολιάζει:

«Δε θέλω να προσχηματολογήσω ούτε να αποποιηθώ ευθυνών. Νομίζω ότι εάν υπάρχει η στοιχειώδης ευθύνη κι ευαισθησία από θεσμικούς φορείς, προβλήματα που είναι τα πρώτα – ιεραρχικά – στο Νομό, όπως το νερό, θα πρέπει να τα επιλύουμε».

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων ο κ. Γιαννακίδης επεξηγεί:

«Από τα 5.000 στρέμματα ποτίζονται γύρω στα 2.000 από την υφιστάμενη τάφρο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.