Διπλο ενδιαφερον για «υιοθεσια» δημοσιων χωρων στην Κομοτηνη

Ήδη έχουν υπάρξει κρούσεις στο δήμο Κομοτηνής για χώρους και έπεται συνέχεια

Μπορεί ο θεσμός των κοινωνικών πάρκων, που δίνει δυνατότητα σε συλλογικότητες και φορείς να «υιοθετήσουν» δημόσιους χώρους, να θεσμοθετήθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες στο Δήμο Κομοτηνής, ήδη όμως υπάρχει ενδιαφέρον για δύο χώρους στην Κομοτηνή.
 
Πρόκειται για τις πλατείες Εξηντάρη και Καραϊσκάκη, για τις οποίες, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πράσινου κ. Γιάννης Μουρτίδης, υπάρχει ενδιαφέρον για το θεσμό και πρόθεση να προχωρήσουν οι πρώτες υιοθεσίες.
 
Φυσικά να σημειωθεί πως οι δημοτικοί χώροι μπορούν να «υιοθετηθούν» από ομάδες πολιτών, επιτροπές περίοικων, συλλόγους, κινήματα πολιτών, επιτροπές γειτονιάς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σχολικές επιτροπές και γενικά από κάθε άλλο συλλογικό φορέα.
 
Την απόφαση παίρνει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, και μετά οι φορείς αναλαμβάνουν τη διαμόρφωση, φύτευση, συντήρηση, επιμέλεια του συγκεκριμένου χώρου, πάντα φυσικά υπό την επίβλεψη του Τμήματος Πρασίνου, που θα παρέχει την τεχνογνωσία του και κάθε άλλη συνδρομή, όποτε και εφόσον του ζητηθεί.
 
Να σημειώσουμε ότι η «υιοθέτηση» αυτή δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του οποιοδήποτε χώρου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη φροντίδα του πρασίνου.
 
Η απόφαση της Επιτροπής μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή και ανακαλείται άμεσα σε περίπτωση διαπίστωσης, εγκατάλειψης του αναφερόμενου χώρου, κακής συντήρησης, ελλιπούς φροντίδας, μετά από σχετική εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου.
 
Οι «υιοθεσίες» αυτές έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την καθιέρωση της συλλογικής περιβαλλοντικής ευθύνης, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινοχρήστου χώρου, τη διαπαιδαγώγηση και την εν γένει αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών σε σχέση με τον δημόσιο χώρο, και αν κρίνουμε από το αρχικό ενδιαφέρον, υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό» για όλη την πόλη, ιδιαίτερα σε περιοχές που ίσως οι κάτοικοι θεωρούν ότι πάσχουν.
 
Αν το πρώτο «πείραμα» των δύο πλατειών θα στεφτεί με επιτυχία, αναμένεται να γίνουν περισσότεροι αυτοί που θα υιοθετήσουν δημόσιους χώρους στην Κομοτηνή, όπου θεωρούν ότι υπάρχει ανάγκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.