Διπλη επιτυχια για «το θεατρο στα Βαλκανια και τις Παρευξεινιες Χωρες»

Πρωτότυπο θεατρικό έργο ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής - Εν αναμονή έγκρισης της πρότασης που κατέθεσε για την προμήθεια μεταφραστικών γυαλιών για άτομα με προβλήματα ορατότητας και αλλόγλωσσους

Όχι με μία, αλλά με δύο συνολικά θεατρικές παραστάσεις, συνεχίστηκε το τριήμερο 9 έως και 11 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, ο νέος κύκλος της δράσης του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής «Το θέατρο στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες».
 
Η πρώτη παράσταση, με τίτλο «Ωχ! Γιατί βρίσκεσαι στη θέση μου;» του Omer Pinar (Vay Sen Misin Ben Olan) ανέβηκε την Παρασκευή στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κύτταρο – Πρώην ΡΕΞ, ενώ το βράδυ της Κυριακής, στο χειμερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑΚ και τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής,  «ανέβηκε» η παράσταση «Συνέλαβα τη νύφη μου» από τη θεατρική ομάδα «Αγκόπ Μπαρονιάν» από το Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, σε διαλόγους όμως της δυτικής αρμενικής γλώσσας, καθώς το σύνολο των συντελεστών ήταν αρμενικής καταγωγής.
 
Και οι δύο παραστάσεις, όπως εξήγησε η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, που πρωτοσυστήθηκε πέρυσι στο κοινό της πόλης μας, η οποία αποτελεί μια προσπάθεια «φιλοξενίας παραστάσεων από γειτονικές χώρες, σε γλώσσες που μιλούν οι συμπολίτες μας, αλλά και αξιοποίησης της γεωγραφικής γειτνίασής μας με τις περιοχές αυτές».
 

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή του ΔΗΠΕΘΕ, ο κ. Χασάν Χασάν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Κομοτηνής, που όπως επεσήμανε η κ. Μενεσελίδου «σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Εμρέ Αχμέτ, που είναι άνθρωπος του θεάτρου και έχει γράψει και ο ίδιος, επιχειρήσαμε να φέρουμε τις παραστάσεις αυτές».
 
Για τον σκοπό αυτό «απευθυνθήκαμε σε ένα από τα γνωστότερα θέατρα της Τουρκίας, για να διασφαλίσουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δεν αμφισβητούνται» συνέχισε η ίδια τονίζοντας πως «μετά το τέλος της παράστασης στην Κομοτηνή ο τουρκικός θίασος αναχώρησε για Γερμανία όπου θα ξεκινήσουν μια σειρά 35 συνολικά παραστάσεων. Η ποιότητα σαφώς δεν διασφαλίζεται από την ποσότητα, αλλά το συγκεκριμένο θέατρο έχει κατοχυρώσει την ποιότητά του γεγονός που διαφάνηκε και από τις αντιδράσεις του κόσμου». 

Πρωτότυπο θεατρικό έργο από κοινού  με τον Δήμο Χασκόβου η κορύφωση του θεατρικού άξονα 

Ερωτηθείσα για τις επόμενες δράσεις του άξονα η κ. Μενεσελίδου έκανε γνωστό πως με τη βοήθεια της κ. Αφροδίτης Καρελιάδου, το ΔΗΠΕΘΕ προσδοκά σε μία αντίστοιχη συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη, για τους Ρωσόφωνους συμπολίτες μας, ενώ όπως τόνισε η «κορύφωση» της προσπάθειας αυτής, θα είναι η παραγωγή και το ανέβασμα ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου, που αποτελεί μέρος των δράσεων που έχει αναλάβει το ΔΗΠΕΘΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg που υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Χασκόβου, με τίτλο «Στα μονοπάτια του πολιτισμού και της παράδοσης». 

Πρόταση για την προμήθεια  μεταφραστικών γυαλιών για άτομα με προβλήματα όρασης κα αλλόγλωσσους 

Τέλος, ως αποτέλεσμα των δύο επιτυχημένων παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν όπως έκανε γνωστό η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ έγινε αποδέκτης αιτημάτων που αφορούν στη δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, αίτημα σχετικά με το οποίο όπως έκανε γνωστό το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έχει ήδη καταθέσει πρόταση σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση. Η πρόταση αυτή αφορά στην προμήθεια από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,  μεταφραστικών γυαλιών για  άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά και για αλλόγλωσσους.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.