ΔΗΠΕΘΕ δυο ταχυτητων απο το υπουργειο Πολιτισμου

Στη δεύτερη ταχύτητα βάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το Υπουργείο, κραδαίνοντας παράλληλα τη δαμόκλειο σπάθη της αναθεώρησης τα επόμενα χρόνια

Αλλαγές στις επιχορηγήσεις, ως πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε την Τετάρτη.
 
Έτσι αρχικά δημιουργεί ένα «πρόγραμμα επιβράβευσης» των ΔΗΠΕΘΕ, χρηματοδοτώντας 7 με 60.000 ευρώ, ενώ άλλα 5, μεταξύ των οποίων και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, θα δουν την επιχορήγησή τους να παραμένει στα 46.500, όπως ίσχυε πέρυσι για όλα τα ΔΗΠΕΘΕ.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά στην δραστική περικοπή της πίστωσης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΥΠΠΟΑ τα τελευταία χρόνια η οποία έφτασε στο 50%, που είχε σαν αποτέλεσμα την αντίστοιχη μείωση στο ποσό επιχορήγησής τους, όπως αυτό προβλέπεται στην προγραμματική σύμβασή τους με το ΥΠΠΟΑ. Έτσι, τα 14 ΔΗΠΕΘΕ μοιράζονταν ισομερώς το συνολικό προβλεπόμενο ποσό, και το 2016 έλαβαν το καθένα, σύμφωνα με το Υπουργείο, 46.500 ευρώ.
 
Όμως το 2017 το ΥΠΠΟΑ ετοιμάζεται να κάνει ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως η επαγγελματική θεατρική δραστηριότητα, η οικονομική στήριξη των Δήμων, η ύπαρξη Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και οι συνέργειες, π.χ. με το Φεστιβάλ Αθηνών. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί ορθολογικότερη κατανομή των ήδη περιορισμένων οικονομικών πόρων του ΥΠΠΟΑ,  τα ποσά επιχορήγησης των ΔΗΠΕΘΕ για το 2017 θα διαφοροποιηθούν σύμφωνα με ένα σύνολο αντικειμενικών κριτηρίων.
 
Όπως τονίστηκε, μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων οι επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ θα κατανεμηθούν το 2017 ως εξής: Τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Λάρισας θα λάβουν το καθένα επιχορήγηση 60.000 ευρώ. Τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Ρούμελης, Κομοτηνής, Καλαμάτας και Βέροιας θα λάβουν επιχορήγηση 46.500. Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα πάρει επιχορήγηση 30.000 ευρώ. Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας βρίσκεται ήδη εκτός Δικτύου αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ.
 
Με δεδομένο ότι η διαφορά της χρηματοδότησης είναι μικρή, (13.500 ευρώ) αν αναλογιστεί κανείς την χρηματοδότηση με την οποία στηρίζονται αυτά από τους Δήμους, (ο Δήμος Καβάλας επιχορηγεί το ΔΗΠΕΘΕ με 270.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Κομοτηνής με περίπου 92.000 ευρώ) η ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ διαφαίνεται στο τέλος, όταν τονίζεται πως η περίοδος είναι μεταβατική.
 
Σε αυτή λοιπόν την περίοδο, το Υπουργείο δίνει περιθώριο στα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και στους  Δήμους που τα στηρίζουν καθώς και στις Περιφέρειες οι οποίες εκ του νόμου συμμετέχουν στις προγραμματισμένες συμβάσεις, να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η αναθεώρηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης για τα επόμενα χρόνια.
 
Με αυτό τον τρόπο διαφαίνεται η πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου, ένα ενδεχόμενο που στα χρόνια της κρίσης έχει τονιστεί από πολλούς, να προχωρήσει σε «ξεσκαρτάρισμα» των ΔΗΠΕΘΕ, ή ίσως στη δημιουργία Περιφερειακών ΔΗΠΕΘΕ (στη λίστα των «καλών» ΔΗΠΕΘΕ δεν υπάρχουν δύο από την ίδια Περιφέρεια). Πιθανότερο όμως είναι το Υπουργείο να ζητήσει από τους Δήμους και τις Περιφέρειες να στηρίξουν αυτοί οικονομικά τα ΔΗΠΕΘΕ, και αν δεν συμμορφωθούν το ΥΠΠΟΑ να αποσύρει εντελώς τη στήριξή του, χωρίς την οποία φυσικά δεν υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.