Δημοσια παροχη φροντιδας και ενημερωσης απο τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Μια φιλόδοξη δράση στήνεται εδώ και ενάμιση μήνα, από ανθρώπους με οράματα και διάθεση να παράσχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, σε άτομα με ποικίλες αναπηρίες, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Στον ευήλιο κι ευχάριστο χώρο υποδέχονται το κοινό, με χαμόγελο, η υπεύθυνη κ. Μαρκόπουλου με την επταμελή γυναικεία επιστημονική ομάδα.

Η πρώτη φάση λειτουργίας του χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια του προσωπικού να ενημερώσει γιατρούς και άτομα με αναπηρίες, όπως και να καταγράψει όσους έχουν ανάγκη στήριξης.

Από τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ απουσιάζει μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία, προς το παρόν, του χώρου υδροθεραπείας.

Στο εντευκτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που λειτουργεί στην Κομοτηνή από τις 14 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους συναντήσαμε την υπεύθυνη, κ. Νούλα Μαρκοπούλου και τα 8 άτομα που προσλήφθηκαν, απαντώντας στις συγκεκριμένες ειδικότητες που απαιτούνται.

Η κ. Μαρκοπούλου είναι κοινωνική λειτουργός, και έχοντας διατελέσει προϊστάμενη της Διοίκησης στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας έχει την ευθύνη και στα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. «Οι συνάδελφοι εργάζονται ομαδικά ως διεπιστημονική ομάδα και ο ρόλος ο δικός μου είναι επικουρικός».

Η ψυχολόγος, κ. Μιράντα Διαμαντή προσδιορίζει το ρόλο στον οποίο καλούνται να ανταποκριθούν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων Με Αναπηρίες: «Αποτελούν ένα δίκτυο αποκεντρωμένων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για ανοιχτές δομές κοινωνικής φροντίδας, που απευθύνονται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες, ανεξάρτητα από την ηλικία, την προέλευσή τους, το είδος και το βαθμό της αναπηρίας τους. Παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως: πρώιμη διάγνωση, συμβουλευτική στήριξη, ενημέρωση των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες νοσηλείας και αποκατάστασης, λειτουργική αποκατάσταση, υποστήριξη για ένταξη στην κοινότητα και συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Για την εκπλήρωση των στόχων υπάρχουν επαγγελματίες των εξής ειδικοτήτων: η νοσηλεύτρια Λεμονιά Ταυλαρίδου, η κοινωνική ανθρωπολόγος Βασιλική Κυριαλάνη, η εργοθεραπεύτρια Μαρία Πέτρου, η επισκέπτρια υγείας Βίκυ Ζήβα, η φυσιοθεραπεύτρια Ελένη Νεστορίδου, η κοινωνική λειτουργός Δέσποινα Ιωαννίδου και ο οδηγός Θανάσης Μπάνιος». Στους παραπάνω προστίθεται βέβαια και η κ. Διαμαντή, η οποία διευκρινίζει ποια χαρακτηρίζονται άτομα με αναπηρίες: «Είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικά, κινητικά, ψυχολογικά, όρασης, ακοής και ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι νεοπλασίες, η μεσογειακή αναιμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι νεφροπαθείς, δηλαδή οι κατηγορίες ανθρώπων που δικαιούνται κάποιο επίδομα σύμφωνα με το νόμο.

Λόγω της απουσίας ψυχιάτρου ή παιδοψυχιάτρου δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με ψυχικές διαταραχές»
.

Η κ. Ταυλαρίδου εξηγεί ότι «σε περιστατικά που δεν έχει γίνει διάγνωση, μπορούμε να παραπέμψουμε στην ανάλογη δομή η οποία θα κάνει και την διάγνωση». Για την μέχρι τώρα προσέλευση η κ. Διαμαντή σημειώνει ότι «έρχονται δειλά – δειλά κάποια άτομα και εξηγεί τη διαδικασία: Προχωράμε στην κοινωνική και την ψυχολογική στήριξη.

Η επιστημονική ομάδα κρίνει τις ανάγκες και αποφασίζουμε τι πρόγραμμα εξατομικευμένο μπορεί να ακολουθηθεί. Η πρώτη επαφή γίνεται με την κοινωνική λειτουργό ή την επισκέπτρια υγείας, προκειμένου το άτομο να δώσει τα πρώτα στοιχεία, να διαβιβάσει το αίτημά του, το ιατροκινητικό ιστορικό»
.

Η Λεμονιά Ταυλαρίδου διευκρινίζει ότι το Κέντρο είναι δημόσιο: «Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Για ειδικότητες όπως είναι η εργοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία και κάποιες νοσηλευτικές πράξεις, χρειάζεται παραπεμπτικό ιατρού, από δημόσιο φορέα και το βιβλιάριο υγείας του χρήστη».

Ενημερωθείτε για να ενημερώσετε

Το ερώτημα που αναδεικνύεται έχει να κάνει με το κατά πόσο οι γιατροί είναι ενήμεροι για τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, έτσι ώστε να ενημερώσουν, με τη σειρά τους, τους ασθενείς. Η κ. Μαρκοπούλου υπενθυμίζει ότι το κέντρο έχει μόνο 1,5 μήνα λειτουργίας: «Είμαστε στη φάση που προσπαθούμε να οργανώσουμε την ενημέρωση. Θέλουμε να γίνει μία συνάντηση όλων των γιατρών, σε επίπεδο Ιατρικού Συλλόγου ή μέσα από τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Έχουμε επικοινωνήσει με το ΙΚΑ, στην προσπάθεια να λάβουμε στοιχεία για ασφαλισμένους που εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία ατόμων με αναπηρίες και να τους καταγράψουμε.

Προς το παρόν, έχει γίνει μια προσπάθεια καταγραφής σε επίπεδο πόλης, μέσα από ερωτηματολόγιο. Από κάποιους ασθενείς διαπιστώσαμε διάθεση συνεργασίας, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν αρνητικοί στο να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Για την ύπαρξη και λειτουργία του Κέντρου η ευθύνη ενημέρωσης ανήκει και στην Πολιτεία. Μας πληροφόρησαν ότι θα παρουσιαστεί ένα σποτ, πανελλαδικό και θα κυκλοφορήσουν ανάλογα φυλλάδια»
.

Στις ατέλειες των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ υπάγεται η «αδυναμία» χρήσης της πισίνας. Υπάρχει σχετικό έγγραφο από τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας- ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας των 25 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ – που ορίζει να μη λειτουργήσει η πισίνα, σε πρώτη φάση, λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε γνωστές έχουν γίνει οι ανάλογες επαφές.

Η κ. Μαρκοπούλου εξηγεί: «Υπήρξαν συναντήσεις με το Σύλλογο Μέριμνας Ειδικού Παιδιού, με τον ΠΕΣΥάρχη, κ. Χασάπη, με την κοινωνική λειτουργό του Δήμου Κομοτηνής, ενημερώσαμε συναδέλφους της Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουμε μία αρχική συνεργασία με τον Δ/ντη του Κέντρου Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας, τον κ. Συμεωνίδη.

Είμαστε στο επίπεδο της διερεύνησης των ατόμων και των υπηρεσιών, στη φάση της αλληλοενημέρωσης. Οι ανησυχίες και τα ερωτηματικά μεταφέρονται και σε συναδέλφους αντίστοιχων κέντρων».

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, λειτουργούν ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα.

Η κ. Ταυλαρίδου δίνει έμφαση στον απόρρητο χαρακτήρα των προσωπικών στοιχείων και των θεραπειών και η Δέσποινα Ιωαννίδου δίνει τη διάσταση δημιουργίας ομάδων, αποτελούμενων από άτομα που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα: «Στοχεύουμε, κάποια στιγμή, να διαμορφωθούν ομάδες ατόμων με κοινά προβλήματα, με σκοπό την υποστήριξή τους και την μεταξύ τους αλληλοϋποστήριξη, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ο οποίος θα έχει το συντονισμό της ομάδας και θα μπορεί να εξαγάγει τα θετικά, τα αρνητικά και τα δυναμικά στοιχεία, ώστε να μπορεί να τα χειριστεί και να τα επεξεργαστεί κατάλληλα.

Είναι αυτονόητο ότι θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά τα άτομα μιας ομάδας. Σε καμία περίπτωση δεν θα τύχει να είναι μαζί ένας νεφροπαθής με έναν τετραπληγικό. Είναι πιθανόν τα άτομα της ομάδας να έχουν κοντινή ηλικία, αν είναι εφικτό να γίνει παρόμοιος διαχωρισμός»
.

Η κ. Μαρκόπουλου προτείνει και τη σύσταση ομάδων από ανθρώπους που ζουν με άτομα που παρουσιάζουν αναπηρίες, όπως και συλλόγων στήριξης ανά κατηγορίες ασθενειών.

Η Βίκυ Ζήβα κάνει λόγο για αγωγή υγείας στην κοινωνία, «προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, να επιτευχθεί η άρση των προκαταλήψεων και να υπάρξει κινητοποίηση για την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας». Τονίζει ότι είναι σημαντικό το να ανταποκρίνεται το κοινό σε ενημερωτικές προσπάθειες. Η κ. Ιωαννίδου επισημαίνει ότι η ευαισθητοποίηση έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της προσπελασιμότητας των κτιρίων, αλλά και την αλλαγή στη νοοτροπία μας, τη στάση μας απέναντι σε άτομα με αναπηρίες.

Σχολιάζουν επίσης ότι ακόμη και οι ράμπες δεν είναι λειτουργικές, έχουν λάθος κλίση, γλιστρούν, ενώ ανυπέρβλητο εμπόδιο αποτελούν τα παρκαρισμένα μηχανάκια σε πεζοδρόμια ή σε λάθος σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοικητική στήριξη και τα οικονομικά του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ γίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ βρίσκεται στην Οδό Παναγιώτη Έλη, στην Εκτενεπόλ, πίσω από το νεόδμητο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και λειτουργεί από τις 7.00- 14.30 Τηλ. 05310 33263.

Χ. Μανωλιά: «Να καλυφθούν, κατά προτεραιότητα, οι πιο επείγουσες ανάγκες»

Επισκεπτόμενη το ΚΕΚΥΜΑΕ Κομοτηνής, η τέως βουλευτής Ροδόπης, κ. Χρύσα Μανωλιά, μεταφέρει τις θετικές εκτιμήσεις της: «Ο χώρος εντυπωσιάζει με την κατάλληλη κτιριακή υποδομή που έχει, όπως και με το πάθος των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή το υπηρετούν. Είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία, με δυνατότητες δικτύωσης, όπως μου μετέφεραν κατά την ξενάγηση, μια δομή σημαντική στην κατεύθυνση της κοινωνικής φροντίδας των ατόμων με ποικίλες αναπηρίες. Χαίρομαι που έχει ξεκινήσει με πολύ μεράκι η καταγραφή των ατόμων με αναπηρίες και η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση γύρω από την ύπαρξη του Κέντρου και τις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Η κ. Μανωλιά συζήτησε εκτενώς για τις παρατηρήσεις, αλλά και τα προβλήματα του Κέντρου και διαβεβαίωσε: «Θα φροντίσω στην κατεύθυνση της γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αξίζει, ο καθένας μέσα από το ρόλο του, να βοηθήσει στη γρήγορη και ολοκληρωμένη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας, γιατί αγγίζει ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας». Αξιολογώντας τον ποικίλο και πολυδιάστατο ρόλο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και αντιλαμβανόμενη τις ελλείψεις, υποστηρίζει: «Πρέπει να καλυφθούν, κατά προτεραιότητα, οι πιο επείγουσες ανάγκες και να συνδράμουμε όλοι αρχικά στην εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.