Δημοσια εικαστικη δραση κατα των ναρκων

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου 2009 το τέταρτο και τελευταίο μέρος από “…το ταξίδι…” της Καίτης Χαλιορή. Πρόκειται για μια σειρά από συμμετοχικές δημόσιες εικαστικές δράσεις διαμαρτυρίας, τις οποίες ξεκίνησε η εικαστικός το 2008 στη Χίο, συνέχισε στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη και θα τερματίσει συμβολικά στον Έβρο.

“…το ταξίδι…”, είναι ένα σπονδυλωτό έργο σε εξέλιξη, που αναφέρεται στο δραματικό τέλος του πολύπαθου ταξιδιού των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, σκοτώνονται από νάρκες ή ακρωτηριάζονται, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Μέσα από την τέχνη, αρθρώνεται κραυγή διαμαρτυρίας και καταγγελία ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανισότητα, την εξαθλίωση και την εγκληματική αδιαφορία για τις τραγικές συνέπειες από τη χρήση ναρκών. Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, στο δράμα, την αγωνία, και τις προσδοκίες όλων των προσφύγων και ειδικά των θυμάτων στα ναρκοπέδια.

Η δράση ξεκινάει με τελετουργικό στήσιμο από συρματοπλέγματα, πάνω στα οποία κρεμάει η καλλιτέχνης κι όσοι από το κοινό θέλουν να συμμετέχουν, παλιά ρούχα από τα οποία έχουν κόψει ένα μανίκι ή ένα μπατζάκι. Ταυτόχρονα, προβάλλονται βιντεογραφημένα ντοκουμέντα με συνεντεύξεις από ακρωτηριασμένους μετανάστες ενώ παρίσταται και συζητάει με το κοινό κι ένα από τα θύματα των ναρκοπεδίων.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

Όσοι επιθυμούν, να πάρουν μέρος στην εικαστική δράση-διαμαρτυρία που θα ξεκινήσει την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του Συλλόγου Αρχαιοφίλων (Λ. Δημοκρατίας 335). Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα παλιό ρούχο, παντελόνι, πουκάμισο ή μπλούζα με μακριά μανίκια. Κατά την διάρκεια της δράσης θα κόψουν το ένα μπατζάκι ή το ένα μανίκι από το ρούχο και θα το κρεμάσουν στα στημένα συρματοπλέγματα του χώρου

Η δράση πρόκειται να κινηματογραφηθεί. Το οπτικό υλικό θα χρησιμοποιηθεί μόνο για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Επιμελήτρια ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Ιστορικός Τέχνης

Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.