Δημος Κομοτηνης: Δευτερη φορα πλεονασματικος ο ισολογισμος

Θετικό πρόσημο 708 χιλιάδων ευρώ - Μομφές από την αντιπολίτευση περί λογιστικής αποτύπωσης

Πλεονασματικός για δεύτερη χρονιά, μετά από πολλά χρόνια ελλειμάτων, ήταν ο ισολογισμός του Δήμου Κομοτηνής, ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τρίτη 28 Νοεμβρίου. 

Ο ισολογισμός είναι πλεονασματικός κατά 708 χιλιάδες ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου να ανέρχονται  σε 8 εκ. 323 χιλιάδες ευρώ, ενώ μειώνονται σταθερά οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου και τα χρέη προς τους προμηθευτές παραμένουν χαμηλά. 

Σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια 

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Πολιτειάδης σημείωσε πως για δεύτερη συνεχή χρονιά και μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει και παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ενώ όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την εξυγίανση των οικονομικών του .
 
Ο ισολογισμός του 2016 παρουσιάζει, σε σχέση με τον ισολογισμό του 2015, αυξήσεις στο ενεργητικό του κατά 0,9% στην αξία των ακινήτων, κατά 3,7% στις απαιτήσεις από ιδιώτες, κατά 38,6% στα ταμιακά του διαθέσιμα, ενώ αύξηση κατά 17% παρουσιάζουν οι προβλέψεις τους για επισφαλείς απαιτήσεις, ώστε σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.
 
Στο παθητικό αντίθετα σταθερή μείωση παρουσιάζεται στις υποχρεώσεις από τραπεζικό δανεισμό, που μειώθηκε κατά 17%, συνεχίζοντας την απομείωση του δανεισμού του 2009 και 2010, ενώ μειωμένες κατά 0,7% είναι και υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους.
 
Από τον πίνακα δε των αποτελεσμάτων χρήσης, ο κ. Πολιτειάδης τόνισε πως φαίνεται ότι ο Δήμος Κομοτηνής οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης βελτιώνει τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του, κατορθώνει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αποπληρώνοντας χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση δάνεια και προμηθευτές του, ενώ επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς και το σπουδαιότερο καλύπτει τα έξοδά του από τα έσοδα και δεν παράγει ζημίες .
 
Παρέθεσε δε στοιχεία, λαμβάνοντας αφορμή από την κριτική που είχε γίνει από την αντιπολίτευση τόσο για το άσχημο οικονομικό σημείο στο οποίο βρισκόταν ο Δήμος Κομοτηνής το 2010, όσο και τη σύγκριση αυτού με το 2006, όταν είχε αναλάβει η διοίκηση Κοτσάκη.
 
Έτσι το 2006 ο Δήμος Κομοτηνής είχε δανειακές υποχρεώσεις 187 χιλιάδες ευρώ, χρωστούσε προς τους προμηθευτές του 1 εκ. 474 χιλιάδες ευρώ, με έλλειμα 2 εκ. 572 χιλιάδων ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 850 χιλιάδες ευρώ.
 
Το 2010, οι δανειακές υποχρεώσεις είχαν φτάσει τα 4 εκ. 724 χιλιάδες ευρώ, οι οφειλές προς τους προμηθευτές του είχαν και αυτές αυξηθεί στα 5 εκ. 250 χιλιάδες ευρώ, το έλλειμα βρισκόταν στα 6 εκ. 494 χιλιάδες ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 830 χιλιάδες ευρώ
 
Στον ισολογισμό του 2016, οι δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν στα 2 εκ. 394 χιλιάδες ευρώ, οι οφειλές προς τους προμηθευτές μειώθηκαν στα 993 χιλιάδες ευρώ, είναι πλεονασματικός κατά 708 χιλιάδες ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται  σε 8 εκ. 323 χιλιάδες ευρώ.
 
Καταλήγοντας ο κ. Πολιτειάδης, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό του Δήμου για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει και την συμβολή του στο τελικό αποτέλεσμα, σημείωσε πως «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ένα δήμο, από τους λίγους στην Ελλάδα που η λειτουργία του δεν ζημιώνει του Δημότες του, και όσοι μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε σχεδιασμό, προγραμματισμό και όραμα η απάντηση έρχεται από τους αριθμούς που τους διαψεύδουν». 

«Κουμπαράς» για μια δύσκολη ώρα 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης στάθηκε στο γεγονός ότι ο Δήμος αφενός δεν έχει αναλάβει νέες δανειακές υποχρεώσεις και αφετέρου αποπληρώνει τις παλαιότερες, κρατώντας ένα σημαντικό αποθεματικό ώστε να έχει τη δυνατότητα σε μια ασταθή πολιτική και οικονομική περίοδο για την πατρίδα μας, να υποστηρίξει την λειτουργία του Δήμου σε περίπτωση που υπάρχει μια οικονομική δυσχέρεια για μερικούς μήνες.
 

Όσο για τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές που φαίνονται στον ισολογισμό, παρόλο που όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα ο Δήμος πληρώνει στην ώρα του, σημείωσε πως 200-250 χιλιάδες είναι υποχρεώσεις προς τρίτους, που μπορούν όμως να καταβληθούν μόνο με δικαστικές αποφάσεις, και το υπόλοιπο είναι τιμολογημένες υποχρεώσεις που τιμολογήθηκαν στο τέλος του 2016 και πληρώθηκαν στις αρχές του 2017.
 
Σημείωσε δε πως το 90% των χρημάτων που εκρέουν από το Δήμο πηγαίνει την τοπική οικονομία και είναι σημαντικό σε μια τέτοια περίοδο να υπάρχει ένας τέτοιος φορέας που κρατά υγιείς δεκάδες επιχειρήσεις της πόλης και της περιοχής μας. 

Ανάγκη για απολογισμό 

Από την πλευρά της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» η επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή, σημείωσε πως η συζήτηση του ισολογισμού του 2016, θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα απολογισμό δράσης, γιατί με τον τρόπο που εισέρχεται αποτελεί μια λογιστική αποτύπωση πεπραγμένων, χωρίς να εμβαθύνουν στο τι έκαναν.
 
Σημείωσε δε πως από τον ισολογισμό φαίνεται πως γίνεται μια απλή διαχείριση, και πρέπει να δουν τι έργο γίνεται πραγματικά στην κοινωνία, που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Από αυτή, τόνισε, λείπουν τα μεγάλα έργα, και από τους προϋπολογισμούς και τους ισολογισμούς, για αυτό θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για να αναζητηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
 
«Δεν διαφωνώ ότι είσαστε ένας καλός διαχειριστής και διεκπεραιωτής, αλλά νομίζω ότι αδικείτε τον εαυτό σας όταν περιορίζετε το ρόλο σας μόνο σε αυτό» σημείωσε, τονίζοντας πως η πραγματικά κακή κατάσταση της οικονομίας δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία της ατολμίας και της έλλειψης σχεδίου από πλευρά της διοίκησης. 

Ανάγκη να αρχίσει να ωφελεί ο Δήμος τους πολίτες 

Από την πλευρά του Σπάρτακου ο επικεφαλής κ. Κώστας Καραΐσκος σημείωσε πως είναι θετικό ότι ο Δήμος δεν ζημιώνει τους πολίτες, αναρωτήθηκε όμως αν θα πρέπει να αρχίσει και να τους ωφελεί, περνώντας σε έναν θετικό απολογισμό.
 
Αποδέχτηκε πως η κατάσταση έχει συμμαζευτεί, σημείωσε όμως πως υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία μένουν ακόμη εκκρεμή. 

Πολιτικά αρνητική ψήφος 

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης σημείωσε πως η δική τους αρνητική ψήφος στον ισολογισμό είναι καθαρά πολιτική, επισημαίνοντας πως ναι μεν διαχειριστικά η διοίκηση τα πάει καλά, όμως πολιτικά δίνει με αυτό τον τρόπο άφεση αμαρτιών στην πολιτική όλων των Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά που έχουν μειώσει δραστικά τους πόρους της αυτοδιοίκησης.
 
Για αυτό και τόνισε πως η καλή διαχείριση θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα ενεργοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα, ώστε μαζί διοίκηση και πολίτες να διεκδικήσουν περισσότερα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών. 

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία 

Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Πετρίδης αποδέχτηκε ότι η επιτυχημένη διαχείριση δεν αρκεί προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχής μια διαδρομή και αποδέχτηκε ότι θα πρέπει ο απολογισμός να είχε προηγηθεί της διαδικασίας.
 
Όσο για το θέμα των έργων, σημείωσε πως για το 2018 σχεδιάζουν συγκεκριμένες δαπάνες που θα ανέλθουν συνολικά στα 2 εκ. ευρώ, όπως η αγορά 4 απορριμματοφόρων για το Δήμο και ένα μεγάλο έργο παρέμβασης στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα
 
Τελικά τον ισολογισμό και τον απολογιστικό πίνακα οικονομικού έτους 2016  του Δήμου Κομοτηνής που τον συνοδεύει υπερψήφισε η συμπολίτευση, με την «Πολη-τική Ανατροπή» και το Σπάρτακο να υπερψηφίζουν τον ισολογισμό να και απέχουν στον απολογιστικό πίνακα, ενώ κατά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.