Δημοκριτου: Τα σκυλοσπιτα χαλασαν την ομοθυμια στο δημοτικο συμβουλιο

Στη συζήτηση για το ψήφισμα που αφορούσε στα αδέσποτα επιτεύχθηκε μια σύνθεση απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο. Δε συνέβη όμως το ίδιο στην αντίστοιχη συζήτηση για ένα ειδικότερο θέμα, που απασχόλησε τους δημοτικούς συμβούλους και αφορούσε επίσης στα αδέσποτα. Ο λόγος για το αίτημα, που κατέθεσε η Φιλοζωική Κομοτηνής, μέσω του οποίου αιτείται την παραχώρηση ενός κοινόχρηστου χώρου, εμβαδού 3 τ.μ., στην αρχή της οδού Δημοκρίτου, προκειμένου να τοποθετηθούν δύο σκυλόσπιτα για την προστασία των ζώων κατά το διάστημα των κρύων ημερών του χειμώνα. Πρόκειται συγκεκριμένα για το σημείο, που βρίσκεται ανάμεσα στο Πρακτορείο ΟΠΑΠ Bet-Top και στο κατάστημα Χατζηκοσμά, και η διάρκεια της αιτούμενης παραχώρησης ήταν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο. Όπως εξήγησε εκ μέρους της Φιλοζωικής ο κ. Παναγιώτης Γκουδουσίδης, η κατασκευή, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι δύο ζώα, τοποθετήθηκε στην άκρη του πεζοδρομίου και δεν ενοχλεί τη διέλευση των τυφλών, των πεζών, των ποδηλατών ή τους γείτονες. «Νομίζω ότι στο μέρος που τα τοποθετήσαμε δεν ενοχλούν κάποιον», σημείωσε, για να επισημάνει ότι «δεν έχουμε κάποιο παράπονο» και να διευκρινίσει ότι μόνο ένας γείτονας, που κάνει συνεχώς καταγγελίες.
 
Στη σχετική παρέμβασή του, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, παρατήρησε ότι «έστω κι αν το θέμα δε φαίνεται να είναι τόσο σημαντικό, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να πάρει μια απόφαση ανάμεσα στο αυτονόητο, που είναι ότι είτε μπει είτε δε μπει εκεί το σπιτάκι, τα σκυλιά που κατοικοεδρεύουν στην περιοχή εκεί θα παραμείνουν, και στον κίνδυνο, επειδή ήδη η παρουσία των αδέσποτων δημιουργεί ένα αίσθημα ενόχλησης, ανασφάλειας και φοβίας ενδεχομένως, η θεσμοθέτηση-αναγνώρισή του με την τοποθέτηση των σκυλόσπιτων να δημιουργήσει ανάδρομες αντιδράσεις από κάποιους κατοίκους, οι οποίοι ήδη έχουν εκφράσει τις αντιδράσεις τους σε αυτό το θέμα». «Επομένως το δημοτικό συμβούλιο και οι σύμβουλοι θα πρέπει να ζυγίσουν αυτές τις δύο πραγματικότητες».
 
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Νεκτάριος Δαπέργολας από τη δημοτική παράταξη «Σπάρτακος», προέβαλε μια σειρά ενστάσεων επί της προτεινόμενης παρέμβασης. «Έχω ακούσει αρκετά παράπονα για αυτήν την περίπτωση», σημείωσε αρχικά, κάνοντας λόγο για παράπονα που αφορούν στην αύξηση της ηχορύπανσης, στη δημιουργία κινδύνων μόλυνσης και άλλων κινδύνων από τη συσσώρευση των αδέσποτων σκυλιών στο σημείο. Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι η επίμαχη κατασκευή ενοχλεί την κίνηση του κοινού, αφού όπως υποστήριξε «είναι ακριβώς δίπλα από τον διάδρομο της διέλευσης τυφλών και απέχει ένα μέτρο από τον ποδηλατόδρομο».
 
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», επισήμανε ο κ. Δαπέργολας, «γιατί τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, ακόμα και ποτίστρες, ακόμα και χώροι σίτισης ή περίθαλψης αδέσποτων, πρέπει να γίνουν περιφερειακά, όχι στο κέντρο της πόλης». Καταλήγοντας, επικαλέστηκε τη σχετική νομοθεσία για να υποστηρίξει ότι «τα σκυλιά πρέπει να επαναφέρονται σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία κλπ», και να επισημάνει ότι «εκεί έχουμε και κλινική δίπλα, γυμναστήρια, φροντιστήρια, παιδική χαρά».
 
Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Φιλοζωικής, κ. Γκουδουσίδη, που αμφισβήτησε το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης, ανταπαντώντας ότι η απαγόρευση ισχύει για τους περιβάλλοντες χώρους των παραπάνω δομών όχι για σημεία που έχουν μια ικανή απόσταση από αυτές.
 
Η συζήτηση τελικά ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία των δημοτικών συμβούλων, από την οποία μάλιστα δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Πέραν των τριών συμβούλων του «Σπάρτακου», οι οποίοι καταψήφισαν την παραχώρηση, οι κ.κ. Ισμαήλ Λεβέντ και Θεόδωρος Γκαντής από την παράταξη του κ. Πετρίδη διαφοροποιήθηκαν από τους συναδέλφους τους και δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία. Ακόμα κι έτσι, πάντως, το αίτημα της Φιλοζωικής έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το συλλογικό όργανο και πλέον χαριτωμένα τετράποδα θα απολαμβάνουν τη ζεστασιά του πρόχειρου καταφυγίου με όρους νομιμότητας και χωρίς τον κίνδυνο τυχόν αιφνίδιας «έξωσης»… Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.