Δημοκρατια, διαφανεια, συμμετοχη πολιτων

Ο Χρήστος Μυρωνίδης, μέλος του προεδρείου της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ παραχώρησε συνέντευξη τύπου χθες το πρωί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την προβολή των θέσεων της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο πλαίσιο μιας καμπάνιας που γίνεται ενόψει των επικείμενων ευροεκλογών. Ο κ. Μυρωνίδης παρουσίασε τις «9 δεσμεύσεις για το 2009» και την καμπάνια «Universal Erasmus», ένα «Erasmus για όλους», για άτομα από 16 έως 29 ετών, το οποίο πρέπει να τους παρέχει την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. διαφορετική από αυτή στην οποία κατοικούν. Τον κ. Μυρωνίδη προλόγισε ο γραμματέας της Ν.Ε. Παύλος Δαμιανίδης ενώ παρόντες ήταν και τα μέλη της Νομαρχιακής Νικολέττα Πετκίδου και Κώστας Χουβαρδάς.

Ο Χρήστος Μυρωνίδης εξήγησε ότι μέσα από αυτή τη διακήρυξη οι νέοι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες. «Προχωράμε ενωμένοι για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση με πολιτικές που βάζουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Οδηγός μας σ’ αυτόν τον αγώνα είναι οι κοινές μας αξίες και το όραμά μας για μια Ευρώπη ομόσπονδη, δημοκρατική, κοινωνική, με ισχυρό διεθνή ρόλο. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μείνει στο περιθώριο. Πιστεύουμε στη δημοκρατία, τη διαφάνεια και πάνω απ’ όλα στη συμμετοχή των πολιτών. Αγωνιζόμαστε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για όλους. Προάγουμε τη διαφορετικότητα κι εξασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή. Εγγυόμαστε μια δίκαιη Ευρώπη για όλους.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στις χώρες – μέλη γίνεται όλο και χειρότερη. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η ανεργία των νέων διαρκώς αυξάνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παράγει γραφειοκρατικούς νόμους που αποτυγχάνουν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και γι’ αυτό εξαπλώνεται η φτώχεια την ώρα που η κοινωνική ασφάλιση υποβαθμίζεται, η Ευρώπη αμελεί να αναλάβει τις διεθνείς της ευθύνες. Δεν κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτά τα προβλήματα. Προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις. Η νεολαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβρη επικύρωσε ομόφωνα στη Μαδρίτη 9 δεσμεύσεις ενόψει των επικείμενων ευροεκλογών».

Οι δεσμεύσεις της Μαδρίτης

Ο κ. Μυρωνίδης διάβασε το μανιφέστο των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«1. Δεσμευόμαστε για 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2014. Βάζουμε τέλος στις κακές συνθήκες εργασίας για τους νέους.

2. Δεσμευόμαστε για περισσότερη κοινωνική ασφάλιση. Για δημόσια υγεία, δημόσια εκπαίδευση, δημόσια διά βίου κατάρτιση υψηλής στάθμης.

3. Δεσμευόμαστε για την εξάλειψη της φτώχειας. Για εθνικά κατώτατα εισοδήματα και μισθούς.

4. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε την άχρηστη γραφειοκρατία. Χτίζουμε την Ευρώπη των Πολιτών. Οι νέοι συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

5. Δεσμευόμαστε για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της μετανάστευσης και για καλύτερες πολιτικές ένταξης.

6. Δεσμευόμαστε για ίσα δικαιώματα για όλους: Καμία διάκριση σε βάρος των γυναικών, των νέων, των ομοφυλοφίλων, των ανθρώπων με ECOSY – Ευρωπαίοι Νέοι Σοσιαλιστές: 9 δεσμεύσεις για το 2009 Αλλάζουμε την Ευρώπη 2 αναπηρίες, των μεταναστών, των μειονοτήτων, των ανθρώπων με διαφορετικό θρήσκευμα.

7. Δεσμευόμαστε για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής: Όποιος ρυπαίνει, πληρώνει επιπλέον «πράσινους» φόρους. Η υπεύθυνη στάση προς το περιβάλλον ανταμείβεται.

8. Δεσμευόμαστε για τερματισμό των μονόπλευρων δράσεων: για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και τον ειρηνικό αφοπλισμό.

9. Δεσμευόμαστε για αξιοπρεπή εργασία για όλους: Βάζουμε τέλος στην παγκόσμια οικονομική κρίση και ρυθμίζουμε τη δίκαιη παγκοσμιοποίηση».
Το σύνθημα από τη νεολαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι «όλοι μαζί μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη».

«Erasmus για όλους»

Ταυτόχρονα, η νεολαία ου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος προωθεί μια καμπάνια για την ενίσχυση του θεσμού του Erasmus, παράλληλα με την ίδρυση και νέων θεσμών. Ο κ. Μυρωνίδης εξήγησε ότι η νεολαία ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της συμμετοχής της στη νεολαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συμμετέχει στην προώθηση της καμπάνιας για το Erasmus.

Το κείμενο για την «ελεύθερη κίνηση των νέων στην Ευρώπη» έχει ως εξής:

«Στις 14 Φεβρουαρίου 2009, όλες οι νεολαίες των κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκινούμε μία πανευρωπαϊκή καμπάνια προβολής του ακόλουθου αιτήματος για το δικαίωμα πρόσβασης στο «Universal Erasmus»: «Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 29 ετών να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ διαφορετική από αυτή στην οποία κατοικούν».

Πριν από 25 χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε επίσημα τις διαδικασίες για την εγκαθίδρυση μίας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την είχε προτείνει ο Altiero Spinelli.

Σήμερα, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εμείς, οι νέοι Ευρωπαίοι που αγαπάμε την ιδέα μίας δημοκρατικής, κοινωνικής, και – πάνω απ’ όλα – ενωμένης Ευρώπης, όπως την σχεδίασαν ο Spinelli και οι ιδρυτές της, ηγούμαστε στην προσπάθεια για ένα Νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει μία νέα γενιά που πιστεύει ξεκάθαρα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θεωρεί την υλοποίησή της ως το μόνο τρόπο για ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Αν θέλουμε να πιστέψουν οι νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Να ζήσουν στην Ευρώπη, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να έλθουν σε επαφή με άλλους νέους Ευρωπαίους, να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική ποικιλία της Ένωσής μας. Να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ Ευρωπαϊκό Σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μία μοναδική κουλτούρα σε προγράμματα ανταλλαγών. Το πρόγραμμα «Erasmus» είναι ίσως το πιο γνωστό, όμως υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια, σε άλλους τομείς της επίσημης ή ανεπίσημης εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και του εθελοντισμού. Όλα αυτά προάγουν την κινητικότητα των νέων στην ΕΕ.

Άρα, πού είναι το πρόβλημα; Σκεφτείτε αυτό: Υπάρχουν 90 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι μεταξύ 16 και 29 ετών. Πόσοι, αλήθεια, από αυτούς συμμετέχουν στα προγράμματα ανταλλαγής της ΕΕ; Η απάντηση είναι: 300.000!

Αν ο στόχος μας ήταν η εγκαθίδρυση μίας Ευρώπης για τους προνομιούχους και τις ελίτ, θα μπορούσαμε σωστά να ισχυριστούμε ότι ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε…

Η Ευρώπη έχει τα μέσα να ανταποκριθεί σε αυτή την κατάσταση. Αυτό που της λείπει, είναι η πολιτική βούληση των κυβερνήσεών της. Το αίτημά μας δεν είναι απλώς ένα επιπλέον αίτημα για περισσότερους οικονομικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση: αυτό που θέλουμε είναι αυτά τα χρήματα να δαπανώνται σωστά. Οι καλές προθέσεις και οι έξυπνες ιδέες δεν είναι αρκετές. Πρέπει να χρηματοδοτούνται κατάλληλα και αποτελεσματικά. Και πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους. Οι θεσμοί, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να εμπλακούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στην διαδικασία προώθησης της κινητικότητας των Ευρωπαίων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο τρόπος για να δημιουργήσουμε μία γενιά πραγματικών Ευρωπαίων πολιτών, που έχει τα απαραίτητα προσόντα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός διεθνούς εργασιακού περιβάλλοντος που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό.

Αν συμφωνείτε ότι όλοι οι νέοι Ευρωπαίοι – και όχι απλώς μερικοί – πρέπει να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία στην κινητικότητα, ενώστε τη φωνή σας μαζί μας στο Αίτημα «Universal Erasmus – Erasmus για όλους».

Ένα πρόγραμμα που πρέπει να είναι για όλους!

Ένα πρόγραμμα που πρέπει να αφορά όλους τους τομείς εκπαίδευσης!

Ξέρουμε ότι μπορούμε. Το ερώτημα είναι, πόσο το θέλουμε! Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 29 ετών να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. διαφορετική από αυτή στην οποία κατοικούν»
καταλήγει η επιστολή ζητώντας από όλους τους νέους να υπογράψουν την καμπάνια την οποία προωθούν οι νεολαίες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εργασία

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς δεσμεύονται να υλοποιήσουν 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2014 ο κ. Μυρωνίδης είπε ότι σχεδιάζουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. «Ως νέοι σοσιαλιστές έχουμε απορρίψει πλήρως τις πολιτικές που μάς έφεραν στο σημείο της έντονης οικονομικής κρίσης και μιλάμε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Βάζουμε πρώτα τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύουμε στην πράσινη ανάπτυξη. Η νεολαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεσμεύεται για 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και της μελέτης, αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύουμε ότι οι χώρες – μέλη πρέπει να γίνουν πρωτοπόροι σ’ αυτόν τον τομέα που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας.

Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας θα προέλθουν για παράδειγμα από επενδύσεις στον τομέα της παιδείας – καθώς κάνουμε τη δια βίου εκπαίδευση αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την προωθούμε με κατάρτιση στελεχών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η νεολαία ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Μυρωνίδης είπε ότι τάσσονται υπέρ των δημόσιων πανεπιστημίων. «Το ερώτημα που τίθεται στην Ελλάδα δεν είναι το αν κάποιος είναι κατά των δημοσίων ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εμείς στηρίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση» απάντησε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.