Δημητρης Τελλης «Απαιτειται ενα εθνικο και πανευρωπαικο πλανο για τη νεα γενια»

«Δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από το κράτος, ούτε καν να τα διεκδικούμε όλα»

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους νέους, θα αναζητήσουν οι PES Activists Κομοτηνής, καθώς και όλοι όσοι δώσουν το «παρών» στην σημερινή εκδήλωση που διοργανώνουν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας Act For Youth, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17:30 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
 
Στην προσπάθεια κατανόησης της υφιστάμενης κατάστασης, σε ό,τι αφορά τους νέους, την μετανάστευσή τους στο εξωτερικό, αλλά και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για τις προοπτικές του μέλλοντος, θα συμμετάσχουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Χρηστίδης, ο υποψ. Ευρωβουλευτής της Ελιάς κ. Άλκης Κίσσας, η κ. Χριστίνα Καμπισιούλη, αντιπρόεδρος της Act For Youth αλλά και ο κ. Δημήτρης Τέλλης, συντονιστής των PES Activists Κομοτηνής, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ και τον ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη.
 
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος μιας συγκεκριμένης καμπάνιας πανευρωπαϊκής εμβέλειας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις αντίστοιχου περιεχομένου, σε άλλε πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Βασικός στόχος αυτής, σύμφωνα με τον κ. Τέλλη, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «είναι να αφυπνίσουμε την κοινή γνώμη και να πιέσουμε τις πολιτικές ελίτ των χωρών μας και την Κομισιόν, έτσι ώστε να λάβουν μέτρα προκειμένου η νέα γενιά να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο». 

«Να “στύψουμε” το κεφάλι μας και να κατεβάσουμε ιδέες» 

Μερικά καίρια αιτήματα αυτής της εκστρατείας, όπως εξήγησε, είναι η χορήγηση 20 δις ευρώ στην επόμενη τριετία για την καταπολέμηση της ανεργίας, η επέκταση προγραμμάτων όπως το Erasmus+, καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση των νέων στην παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία. Πέραν των αιτημάτων ωστόσο αυτών, όπως τόνισε ο κ. Τέλλης «πρέπει να προσπαθήσουμε και μόνοι μας. Δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από το κράτος, ούτε καν να τα διεκδικούμε όλα. Πρέπει να “στύψουμε” το κεφάλι μας και να κατεβάσουμε ιδέες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ενός εθνικού και πανευρωπαϊκού πλάνου για τη νέα γενιά. 

«Η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στην ποιότητα» 

Αναφερόμενος στις ελληνικές παθογένειες σε σχέση με τους νέους στάθηκε ιδιαίτερα στη μη αξιοποίηση ή και αμέλεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, καθώς και το μακροχρόνιο και στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης με το δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα και την ανύπαρκτη σχεδόν ιδιωτική οικονομία, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε νέες τεχνολογίες και να στοχεύσει στην ποιότητα, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει και το συγκριτικό της πλεονέκτημα».
 
Παράλληλα, ερωτηθείς αναφορικά με την ομάδα σοσιαλιστών «Pes Activists» και τη σχέση τους με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα, ο ίδιος τόνισε πως αρκετές από τις προτάσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών που έχουν εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία ή με καμπάνια των Pes Activists σε διάφορες χώρες. «Όταν κανείς κατεβάζει ιδέες, συνδιαλέγεται, συνθέτει και πιέζει μέσω των ΜΜΕ και των social media, είναι μονόδρομος να βρει ανταπόκριση η προσπάθειά σου», ανέφερε κάνοντας ειδική μνεία στο παράρτημα των Pes Activists Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα από τα δέκα συνολικά παραρτήματα στην Ελλάδα και αποτελείται κυρίως από φοιτητές, ένα στοιχείο που προσδίδει ανανέωση και αναμόρφωση. 

«Πρέπει να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον» 

Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει η σοσιαλδημοκρατία, έναν χώρο τον οποίο οι Pes Activists «υπηρετούν» και η κρίση που της διέπει σε εγχώριο αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Τέλλης αναγνώρισε τη διαφορετική στάση των νέων απέναντι στις σοσιαλδημοκρατικές ιδέες και στο ΠΑΣΟΚ- σε ότι αφορά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό- στο οποίο χρεώνουν πολλά από τα δεινά της μεταπολίτευσης και υπεραμύνθηκε τις δράσεις των Pes Activists ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς δεν θέλουμε να παραστήσουμε τον συνήγορο του ΠΑΣΟΚ, ούτε και τον κατήγορο, βέβαια. Εμείς θέλουμε να γίνει ένας διάλογος, να ακούσει το ΠΑΣΟΚ τους νέους, να ακούσουν και οι νέοι το ΠΑΣΟΚ, τι έχει να τους πει, και να προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε κοινά σημεία για να εξελιχτούμε, και να απαντήσουμε στις ανάγκες της σημερινής εποχής». «Θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον» σημείωσε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.