Δημητρης Χαριτου: «Το αναπτυξιακο νομοσχεδιο, ενα ακομα βημα στον ανευθυνο δρομο που ανοιξε ο πρωθυπουργος δινοντας “γη και υδωρ”, αλλα και χρημα στις εταιριες χρυσου»

Ψηφίστηκε επί της αρχής με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων ΝΔ και Ελληνικής Λύσης

Βαριές καταγγελίες από την αντιπολίτευση – Απών από τη συζήτηση ο πρωθυπουργός

 
Με αυξημένη πλειοψηφία 165 ψήφων και συγκεκριμένα αυτών των βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, σε σύνολο 287 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε επί της αρχής το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το βράδυ της Πέμπτης, 24 Οκτωβρίου.
 
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής αλλά και σε σειρά άρθρων που ζήτησε το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, 165 βουλευτές είπαν «ναι» επί της αρχής, έναντι 122 που καταψήφισαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία έλειπαν 3 βουλευτές της ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς, Διονύσης Χατζηδάκης και Ανδρέας Κατσανιώτης) οι οποίοι ήταν δικαιολογημένα απόντες και έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, δηλώνοντας πως εάν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι», ενώ απών από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης από την οποία απείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσήλθε μόνο για να ψηφίσει, με τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι έλαβαν τον λόγο να εξαπολύουν δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση.
 
«Αυτό δεν είναι σχέδιο νόμου. Αυτό είναι “ωραίο μου πλυντήριο”. Σε κάθε άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων σας επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, με τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που σας υπαγορεύει ο ΣΕΒ».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε και την διαδικασία της κατάθεσης του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και μέσα σε λίγες ώρες έφτασε με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα. Που δε ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Σήμερα πρέπει να έχετε σπάσει κάθε ρεκόρ ευτελισμού της νομοθετικής διαδικασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία σειρά «εξυπηρετήσεων» που κάνει η κυβέρνηση σε φίλους της μέσω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου έναντι ανταλλαγμάτων, δίνοντας μάλιστα ως δεύτερο παράδειγμα το ζήτημα των εξορύξεων που τίθεται στο άρθρο 3 του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου και το οποίο αφορά στην επιδότηση των εξορύξεων, από τις οποίες δεν εξαιρείται ο χρυσός.
 
«Βάζετε τις εξορύξεις στον αναπτυξιακό νόμο. Γιατί το κράτος να επιδοτεί τις εξορύξεις; Προφανώς για να ευνοήσετε την επέκταση της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο Χρυσό στη Χαλκιδική, να πάει και στη Θράκη παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των εξορύξεων, επί του οποίου η διαμάχη συνεχίστηκε και μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Άδωνι Γεωργιάδη και του  τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου στην συνέχεια.
 
Συγκεκριμένα ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιδότηση υποστηρικτικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες, αλλά και τη μεταφορά των μπάζων των χρυσωρυχείων καλώντας την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη, με τον κ. Γεωργιάδη να απαντά πως «δεν αφορά την Eldorado, γιατί η Eldorado είναι ήδη εν εξελίξει επένδυση. Δεν μπορεί να μπει στον αναπτυξιακό».
 

Δημήτρης Χαρίτου
 
«Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο εμπεριείχε δωράκια σε φίλους της κυβέρνησης για την προεκλογική και μετεκλογική στήριξή της»

 
Για ένα  «κατ΄ ευφημισμό» αναπτυξιακό νομοσχέδιο έκανε λόγο σε παρέμβασή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, για να επισημάνει συντασσόμενος και με τα προαναφερθέντα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Βουλής, ότι «στην πραγματικότητα είναι εξυπηρετήσεις, ρυθμίσεις και διατάξεις, που αποτελούν δωράκια σε φίλους της κυβέρνησης για την προεκλογική στήριξη και βέβαια για τη μετεκλογική ασυλία που αυτή απολαμβάνει».
 
Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα καταστρατηγούνται με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο για να σταθεί ωστόσο στις αλλαγές που προωθούνται σε ό,τι αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των διαφόρων επενδύσεων, η έγκριση και ο έλεγχος πλέον των οποίων περνά σε χέρια ιδιωτών. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως και η σύνταξη των μελετών γίνεται από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης επικέντρωσε στο άρθρο 3 του «κατάπτυστου» όπως το χαρακτήρισε νομοσχεδίου το οποίο μάλιστα ψήφισαν και το σύνολο των βουλευτώn της ΝΔ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης  και το οποίο με πολύ σαφήνεια, όπως εξήγησε, εντάσσει τον χρυσό στις επενδύσεις που θα επιδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 
«Όσοι είχαν αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, μετά και την ψήφιση το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή του άρθρου 3, ήρθε η στιγμή να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματά τους» σχολίασε ο ίδιος για να καταγγείλει πως «αντί η κυβέρνηση με σοβαρότητα και ευθύνη να ακούσει τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα που κατέθεσαν οι φορείς της περιοχής μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν και να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Eldorado Gold, καθώς είναι γνωστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας και πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε,  δυστυχώς κάνει ένα βήμα παραπέρα στον ανεύθυνο και επικίνδυνο δρόμο που άνοιξε για την περιοχή ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δίνοντας “γη και ύδωρ”, αλλά και χρήμα στις εταιρίες χρυσού».
 

«Ο λόγος και οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της περιοχής»

 
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησε την απόσυρση μεταξύ άλλων, και της διάταξης του άρθρου 3 για το χρυσό, δίχως να γίνει αποδεχτή, ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτου «επιβάλλαμε ονομαστική ψηφοφορία και επί του συγκεκριμένου άρθρου αναμένοντας να εκφραστεί και στη Βουλή η ενιαία αρνητική θέληση της τοπικής κοινωνίας από όλους τους βουλευτής της περιοχής». Στο σημείο αυτό ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλη διάψευση καθότι όπως τόνισε το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ψήφισαν το επίμαχο άρθρο.
 
«Τώρα ο λόγος, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις ανήκουν στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της» σημείωσε για να γνωστοποιήσει πως « εμείς από την πλευρά μας θα επαναφέρουμε το θέμα στο προσκήνιο, αναδεικνύοντας την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας, που η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.