Δημητρης Χαριτου «Κυβερνηση και αγροτες ειμαστε στην ιδια πλευρα της οχθης»

«Ο κ.Αποστόλου οφείλει να συνυπολογίσει ότι πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις για ζητήματα τοπικά» «Ένα ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα για όλους, με ίσους και δίκαιους για όλους κανόνες είναι το αναγκαίο κακό στη σημερινή πραγματικότητα»

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες είναι δύο από τα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα πανελλαδικά και δημιουργούν έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία. Και στη Ροδόπη φυσικά τα πράγματα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Ήδη οι αγρότες του νομού βρίσκονται στους δρόμους, ενώ σε λίγες μέρες στο χορό των κινητοποιήσεων θα μπουν και άλλοι 13 φορείς της Ροδόπης.
 
Αναγνωρίζοντας τη δυσχερή κατάσταση στην οποία αναμένεται να περιέλθουν μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, αν ισχύσουν ως έχουν οι εξαγγελίες, ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής. Παράλληλα με αφορμή την επίσκεψη Αποστόλου σήμερα στην Κομοτηνή σημείωσε πως οι αγρότες μόνο να ωφεληθούν έχουν από τη συζήτηση μαζί του, αφού θα μπορούν να του θέσουν κατά πρόσωπο τα αιτήματά τους.
 
Δημήτρης Χαρίτου όμως αναλυτικά… 

«Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και προφανώς με έναν, όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα»

ΠτΘ: Την Τετάρτη θα έχουμε στην περιοχή μας, σε συνέχεια των επισκέψεών του σε Καβάλα και Ξάνθη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Αποστόλου, με σκοπό να συζητήσει και να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο κυρίως για το τι θα γίνει με τους συνεταιρισμούς και τις ομοσπονδίες. Οι αγρότες ωστόσο του νομού μας από την πλευρά τους έχοντας ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις αντιδρούν στα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανεπιθύμητο όποιον το υπερψηφίσει. Ποια η άποψή σας;
Δ.Χ.:
Όταν μιλάμε για το ασφαλιστικό πρέπει να έχουμε όλοι την αίσθηση της πραγματικότητας. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα πτώμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν μαγικές ή εύκολες λύσεις στο θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας θα πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα. Όταν υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, που δεν συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό, όταν έχεις 1,2 εκατ. αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, όταν έχεις αποθεματικά τα οποία είναι λεηλατημένα και όταν έχεις του δανειστές, οι οποίοι αρνούνται την οποιαδήποτε συζήτηση για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό, και ζητούν προφανώς να «σφάξουν την αγελάδα», ζητώντας περαιτέρω μείωση των συντάξεων, περαιτέρω μείωση των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό, στο ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και ταυτόχρονα την στήριξη του ασφαλιστικού, τι ακριβώς μπορεί να γίνει;
 
Προφανώς είμαστε μπροστά σε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση το επόμενο διάστημα, και θα έλεγα ότι, αν κάτι χρειάζεται να κάνει, πρώτα απ’ όλα η ελληνική κυβέρνηση, είναι με σθεναρότητα, να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους δανειστές, στην κατεύθυνση κυρίως να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, γιατί αυτό θέλουν και αυτό επιζητούν οι δανειστές. Κι οφείλουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να σταθμίσουν τη θέση τους, όπως οι πολιτικοί φορείς και οι εταίροι, έτσι ώστε να υπάρξει μια ζώνη άμυνας. Έτσι κι αλλιώς το ασφαλιστικό δε λύνεται. Γι’ αυτό έγινε μια τεράστια πρόταση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να υπάρξει, όχι αυτό που θα θέλαμε, όχι αυτό που θα ήταν σε συνθήκες κανονικότητας για μια χώρα, αλλά αυτό που είναι στη σημερινή πραγματικότητα το αναγκαίο κακό, η πραγματικότητα, ένα ενιαίο δηλαδή σύστημα για όλους, με ίσους και δίκαιους για όλους κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι είτε αφορά μισθωτούς, είτε αφορά εισοδήματα, θα υπάρχει ένας ενιαίος συντελεστής του 20%, το οποίο θα στηρίξει το σύστημα. Και εδώ υπάρχουν κάποια ζητήματα που είναι υπό διερεύνηση, γιατί όντως πρέπει να μπουν κάποια όρια τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Δεν υπάρχει κάτι εύκολο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και προφανώς με έναν, όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα.
 
Το ίδιο ισχύει και με τους αγρότες. Το 2022 ρητά, με βάση το μεσοπρόθεσμο έπαυε να υπάρχει η αγροτική σύνταξη. Η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύστημα το οποίο να καλύπτει και αυτή την κατηγορία των αυτοαπασχολούμενων, ήταν περισσότερο από αναγκαία. Δεν μπορείς σε ένα ασφαλιστικό που καταρρέει, σε ένα ασφαλιστικό που όσοι ισχυρίζονται ότι ήταν λυμένο από το νόμο του Λοβέρδου το 2010 – αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν αρκούσε γιατί έγιναν έντεκα συνεχόμενες μειώσεις των συντάξεων μεσοσταθμικά γύρω στο 41%, λεηλατηθήκαν περαιτέρω τα ασφαλιστικά μετά το 2010 και μόνο με το PSI του 2012 χάθηκαν 14 δις από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων- να αντιμετωπίσεις τα μεγάλα προβλήματα που τώρα έρχονται δυστυχώς μπροστά μας. Η κυβέρνηση δεν αρνείται αυτά να τα αντιμετωπίσει, αλλά με έναν ενεργητικό τρόπο προσπαθεί να φτιάξει ένα ασφαλιστικό σύστημα που πράγματι βασίζεται σε κανόνες καθολικούς για όλους και μπορεί να έχει βιωσιμότητα. 

«Αυτή τη στιγμή το τιμόνι, πολλών από αυτά που θέλει να χειριστεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν της επιτρέπεται να το κάνει»

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι είναι δυνατόν όλα όσα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να περάσουν και να υλοποιηθούν και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις;
Δ.Χ.:
Είναι αλήθεια ότι μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει να δούμε τι ανέλαβε η κυβέρνηση το καλοκαίρι στην προσπάθειά της να μείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, γιατί ήμασταν λίγο πριν το Grexit. Αν συνέβαινε αυτό τώρα δε θα μιλούσαμε ούτε για πόρους, ούτε για το ασφαλιστικό, ούτε για επιδοτήσεις, ούτε αν δόθηκαν, σε ποιο ύψος δόθηκαν ή γιατί δόθηκαν. Είναι μια επιλογή που έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ένας πολύ επώδυνος συμβιβασμός, ο οποίος έφερε την υποχρέωση στη χώρα να αντιμετωπίσει ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι και το ασφαλιστικό, όπως είναι σε ένα βάθος χρόνου κι άλλα ζητήματα που συνδέονται με τα φορολογικά, και εκεί μέσα εμπίπτει και των αγροτών, για το οποίο υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία. Νομίζω ότι είναι μια υποχρεωτική πορεία με την έννοια ότι οφείλει η χώρα να προχωρήσει, προφανώς κρατώντας όρθια και ζωντανή την κοινωνία, με τις λιγότερες επιπτώσεις όσο γίνεται στους κοινωνικά αδύνατους και αυτούς που πλήρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, προς την επιτυχή αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου, για να ανοίξει η δυνατότητα για τη διαπραγμάτευση και για τη μείωση του χρέους.
 
Προφανώς θα υπάρξουν αντιδράσεις, πριν απ’ όλα τις αισθανόμαστε από την πίεση που ασκούν κυρίως οι δανειστές. Αυτός ο δρόμος δε θα είναι εύκολος. Το παραμικρό βήμα που γίνεται, γίνεται μετά από σύγκρουση, άσχετα αν δεν φαίνεται. Έτσι ώστε να καταφέρει η χώρα μας μέσα στο 2016 να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να ανακτήσει τη δυνατότητα η ίδια να διαχειρίζεται μέρος των υποθέσεών της. Αυτή τη στιγμή το τιμόνι, πολλών από αυτά που θέλει να χειριστεί, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν της επιτρέπεται. Γι’ αυτό και οι ρυθμίσεις που γίνονται είτε στο ασφαλιστικό είτε σε άλλους τομείς, δεν είναι αυτά τα οποία επιθυμούμε, είναι αυτά στα οποία υποχρεωνόμαστε.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ένα πιο δίκαιο για τον αγροτικό κόσμο φορολογικό σύστημα»

ΠτΘ: Από τα βασικά «παράπονα» όχι μόνο των αγροτών αλλά του συνόλου των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται αφορά στην έλλειψη διαλόγου μαζί τους. Σήμερα έρχεται στην Κομοτηνή ο κ. Αποστόλου. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψει από την συνάντηση και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με την περίπτωση των αγροτών;
Δ.Χ.:
Καταλαβαίνω απόλυτα την ανησυχία και την αγωνία, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει ένα πιο δίκαιο για τον αγροτικό κόσμο φορολογικό σύστημα, που θα διασφαλίζει ένα ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα, όπως συμβαίνει και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους και βεβαίως να υπάρχουν κλίμακες στη φορολόγηση, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που έχουν οι αγρότες. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε να δηλώνονται όλα, τα έξοδα, οι δαπάνες, γιατί ένα σημαντικό μέρος των εξόδων είτε αφορά την εργασία, είτε αφορά την απόσβεση μηχανημάτων, δεν περιλαμβάνονται στα έξοδα, στις δαπάνες, και εμφανίζονται ως φορολογητέο εισόδημα. Υπάρχει η ανάγκη και θα ανοίξει το επόμενο διάστημα η συζήτηση για ένα πιο δίκαιο σύστημα, στο οποίο ο καθένας θα αποδίδει φόρους με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα. Υπάρχει δέσμευση, το πρώτο εξάμηνο, να ρυθμιστούν τα του ΕΝΦΙΑ, όπου εκεί πρέπει τα αγροτεμάχια ή ό,τι έχει σχέση με υποδομές, του αγροτικού κόσμου αποθήκες, κλπ, να απαλλαγούν από τέτοιου είδους φορολόγηση.
 
Προφανώς όταν έρχεται ο υπουργός είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα. Ο διάλογος επομένως σήμερα θα ανοίξει ούτως ή άλλως και θα είναι ουσιαστικός γιατί στο κάτω-κάτω έχουν και οι ίδιοι αγρότες να ωφεληθούν από τη συζήτηση. Και βεβαίως θα έλεγα ότι είναι χρήσιμη ακόμα και η κινητοποίησή τους με την έννοια ότι είμαστε από την ίδια πλευρά της όχθης και με τις προτάσεις τους θα διευκολύνουν και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις τις οποίες γίνονται.
 
Ο υπουργός με τη σειρά του οφείλει να συνυπολογίσει ότι πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις για ζητήματα τοπικά. Η περιοχή μας έχει τα τελευταία δύο χρόνια μία απώλεια σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Για τα οποία προφανώς πρέπει να βρεθούν ανισταθμιστικά ισοδύναμα.
 
Ήδη με πολύ έντονο τρόπο και επιμονή έχουμε καταστήσει κάποια πράγματα σαφή στο Υπουργείο. Για παράδειγμα έχει προταθεί να ενταχθεί η περιοχή της Ροδόπης στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ενίσχυση λόγω μείωσης της ρύπανσης με νητρικά, την λεγόμενη απονιτροποίηση. Καταλαβαίνετε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα στο οποίο επιμένουμε να ενταχθεί η Ροδόπη, ως σύνολο, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναπλήρωσης των απωλειών που είχαν και οφείλουν και οι φορείς των αγροτών να το διεκδικήσουν.
 
Έγινε επίσης σαφές στον Υπουργό ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην σύναψη της συμφωνίας με την Παπαστράτος και την Philip Morris για τα καπνά, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι καπνοπαραγωγοί και να μην μείνουν τα καπνά τους στον αέρα. Και τέλος σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία ζητήσαμε να εξετάσουν τη μελέτη και την εφαρμογή ενός προγράμματος ανόρθωσης της κτηνοτροφίας της Θράκης, μέσω των συμπράξεων του δημόσιου και του συνεταιριστικού τομέα, με την έγκριση κονδυλίου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής που επλήγη ανεπανόρθωτα από τις ζωονόσους.
 
Για όλα αυτά προφανώς θα χρειαστεί μελέτη των αναγκών, του τι και με ποιόν τρόπο χρήζει στήριξης, εξ ου και οφείλουν οι φορείς να διατυπώσουν με σαφήνεια τις προτάσεις τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.