Δημητρης Χαριτου «Αδιανοητο η ΝΔ να κρεμιεται απο μυθοπλασια για να ασκησει αντιπολιτευτικη τακτικη»

«Η δικαιοσύνη, όπως και κανένας θεσμός δεν είναι υπεράνω κριτικής» - «Ο κ. Στυλιανίδης δεν μπορεί να εξαντλεί τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα εν μέσω θερινών διακοπών»

Ο τρίτος και τελευταίος μήνας του καλοκαιρού κατέφθασε, με το «Πάσχα του καλοκαιριού» να είναι προ των πυλών. Το ίδιο και η καλοκαιρινή ανάπαυλα της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που παραδοσιακά επιλέγουν τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου για τις διακοπές τους.
 
Και μπορεί σχεδόν τα πάντα στην χώρα μας να «παραλύουν» σιγά σιγά, ωστόσο ο πολιτικός «καύσωνας» καλά κρατεί, όπως αντίστοιχα και τα ανοιχτά «μέτωπα» της κυβέρνησης.
 
Για το σύνολο των ζητημάτων αυτών, που άπτονται τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής πολιτικής σκηνής, μίλησε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο κ. Δημήτρης Χαρίτου, μέλος της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας τη συζήτηση και σε πρόσωπα αλλά και καταστάσεις της τοπικής «επικαιρότητας».
 
Δημήτρης Χαρίτου όμως… 

«Υπεκφυγές τα όσα έχουν ανοίξει στον δημόσιο διάλογο, ελλείψει αφηγήματος για την επόμενη μέρα από τη ΝΔ» 

ΠτΘ: κ. Χαρίτου ζούμε ένα πολιτικό «καύσωνα», με την κυβέρνηση να έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, με την αξιωματική αντιπολίτευση που ανεβάζει τους τόνους, με τον κ. Βαρουφάκη, με τον τομέα της δικαιοσύνης ακόμα και εσωκομματικά μέτωπα, αν δεχτούμε τα όσα κατά καιρούς βλέπουμε στον τύπο …
Δ.Χ.:
Δεν ξέρω αν αυτό το οποίο ιεραρχεί ως πρώτο, είναι αυτού του είδους η κούφια αντιπαράθεση που διαμορφώνεται κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση.
 
Η χώρα, κατάφερε τον περασμένο μήνα και έκλεισε μια σημαντική συμφωνία με την αξιολόγηση και ουσιαστικά βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο στοίχημα. Το αν θα τα καταφέρει μέχρι το χρόνου τον Ιούνιο, να πιάσει τους στόχους, έτσι ώστε στη συνέχεια να αποκτήσει βαθμούς οικονομικής ελευθερίας, να βγει από την επιτροπεία και να μπορέσει πράγματι να κινηθεί σε μια κατεύθυνση ουσιαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας.  Αυτό είναι το μείζον. Αυτό θα δώσει και στη χώρα και στο λαό τη δυνατότητα να ξανασκεφθεί πώς πρέπει να πορευτεί, τι πρέπει να παράγει,  πώς πρέπει να το διανέμει,  τι θα γίνει με την ανεργία κ.ο.κ..
 
Την ώρα που έχουμε ένα τέτοιο, κεντρικό μεγάλο ζήτημα, τα όσα έχουν ανοίξει αυτή τη στιγμή στον δημόσιο διάλογο, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώ ότι είναι υπεκφυγές. Λόγω της έλλειψης αφηγήματος για την επόμενη ημέρα και την έλλειψη ικανότητα, από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διατυπώσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Είναι ευκολία  να αξιοποιεί τμήμα της δικαιοσύνης  με σκοπό να δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης, αφού απέτυχε να ασκήσει πίεση για να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
 
Τις τελευταίες μέρες ασχολείται ιδιαίτερα, αξιοποιώντας τα όσα λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης, με μια περίοδο, που τα γεγονότα που έλαβαν χώρα είναι γνωστά. Είναι γνωστά και τα γεγονότα, είναι γνωστές και οι επιθυμίες του κ. Σόϊμπλε, είναι γνωστά και τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Το λέω αυτό, γιατί ειλικρινά είναι άδικο και υποβαθμίζει μια τεράστια προσπάθεια που έκανε τότε ο ελληνικός λαός και συγκρούστηκε με μεγάλες δυνάμεις, με εντελώς δυσμενείς συσχετισμούς στην Ευρώπη. Είναι άδικο να υποβιβάζεται όλη αυτή η προσπάθεια στις σελίδες μιας νουβέλας, μιας μυθοπλασίας. Προφανώς ο κ. Βαρουφάκης έχει τους δικούς του λόγους και θα τον κρίνει η ιστορία, αλλά θεωρώ αδιανόητο για την αξιωματική αντιπολίτευση να κρεμιέται από τέτοιου είδους μυθοπλασία για να ασκήσει την αντιπολιτευτική της τακτική. 

«Άλλο πράγμα είναι ο έλεγχος και η κριτική των αποφάσεων τους κι άλλο πράγμα η παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης» 

ΠτΘ: Την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη του κ. Τσίπρα όπου ερωτηθείς σχετικά με το ανοιχτό ζήτημα με την δικαιοσύνη, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «άλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη». Πώς κρίνεται εσείς τη «διαμάχη» αυτή; Θεωρείται ότι έχει πολιτικές προεκτάσεις, υπό την έννοια της αποδυνάμωσης της κυβέρνησης;
Δ.Χ.:
Νομίζω ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβοκατεβάζουν οι λαοί και οι πολίτες. Θεωρώ όμως, ότι βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη να συζητήσει στον δημόσιο διάλογο, για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, για ποιο σχέδιο πρέπει να υπάρξει, πώς θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, έτσι ώστε να παράγει διαρκώς σταθερή απασχόληση και να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία.
 
Από εκεί και πέρα προφανώς κάθε φορά επιλέγεται να στηθεί και ένα μέτωπο κατά της  κυβέρνησης. Η δικαιοσύνη είναι ένα απ' αυτά. Δυστυχώς, αξιοποιήθηκαν τμήματα, όχι όλοι, κυρίως από τη ΝΔ, έτσι ώστε πράγματι να αποσταθεροποιηθεί η πολιτική πραγματικότητα στη χώρα. Η δικαιοσύνη προφανώς δεν είναι υπεράνω κριτικής, καθώς όπως και κανένας θεσμός δεν είναι υπεράνω κριτικής. Δεν είναι υπεράνω κριτικής ούτε η Βουλή ούτε οι κυβερνήσεις ούτε τα κόμματα ούτε ο θεσμός της δικαιοσύνης.
 
Άλλο πράγμα είναι ο έλεγχος και η κριτική των αποφάσεων τους – που είναι θεμιτά – κι άλλο πράγμα η παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Τέτοια δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει. Άλλοι παρέμβαιναν. Να σας θυμίσω, πως ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ ο κ. Αθανασίου, εισηγείτο στο Συμβούλιο χάρη για να δοθεί αθώωση σε έμπορο ναρκωτικών. Τότε γινόταν παρεμβάσεις, τώρα δεν γίνονται. 

«Χρειάζεται επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» 

ΠτΘ: Στο εσωκομματικό πεδίο τι γίνεται γιατί τα σενάρια ανασχηματισμού, είναι κραταιά. Υπάρχει φθορά ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα;
Δ.Χ.
: Προφανώς θα θέλαμε όλοι να ήταν καλύτερα τα πράγματα, και κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος για τα όσα έχει υποστεί η Ελληνική κοινωνία, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μην αντανακλάται τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα.
 
Όμως άλλο να ζητάς από το καλό το καλύτερο, και άλλο να μην μπορείς να αναγνωρίσεις ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Βήματα βέβαια που μπορεί να μην μπορούν να αντισταθμίσουν όσα έχει υποστεί η Ελληνική κοινωνία στα 8 χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι  για το πρώτο τετράμηνο του 2017 το ισοζύγιο στην εργασία, είναι γύρω στις 250.000, ότι ανατάχθηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με τη δυνατότητα πρόσβασης 2,5 εκ. ανθρώπων, ότι επανεντάχθηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματιών, ότι δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και ότι 550.000 οικογένειες, που θα φτάσουν τις 700.000 έχουν ένα εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης για επιβίωση.
 
Προφανώς δεν μπορούν να αντισταθμίσει όσα έζησε ο ελληνικός λαός και η κοινωνία, αλλά πρέπει να τα καταγράψει κανείς για να δει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το αύριο και να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο αμέσως μετά από την έξοδο από την επιτροπεία σε ένα χρόνο.
 
Και πρέπει να αναρωτηθούμε, αν θέλουμε να βγούμε με ένα σχέδιο που θέλει να μας βγάλει από τα μνημόνια και τη λιτότητα, να διευρύνει το κοινωνικό κράτος, να διευρύνει τη δημοκρατία ή να πάμε το σχέδιο της συντηρητικής παράταξης, που έριξε τη χώρα στα βράχια τα προηγούμενα χρόνια, που άνοιξε το δρόμο για τα μνημόνια, που θέλει να συρρικνώσει τα κοινωνικά δικαιώματα και στην παιδεία και στην υγεία, και να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, στηρίζοντας κυρίως τους ολιγάρχες που θέλουν να ξαναμπαίνουν από την πίσω πόρτα στου Μαξίμου, να διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας και να ξαναπιάσουν δουλειά τα παιδιά της siemens.
 
Ανασχηματισμός δεν γνωρίζω αν χρειάζεται, ξέρω όμως ότι χρειάζεται μια επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Οι καθυστερήσεις, οι αναβολές, οι ολιγωρίες, οι αμφιταλαντεύσεις πρέπει να σταματήσουν, το κυβερνητικό έργο να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε πράγματι να αποδώσει για τους πολίτες και την κοινωνία, που έχουν υποστεί 8 χρόνια μνημονιακών πολιτικών. 

«Πρέπει να φύγουμε από τις γενικές προτεραιότητες και να περάσουμε σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις» 

ΠτΘ: Συμμετείχατε σε μια σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ με την Υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου στην Ξάνθη, με αφορμή και το αναπτυξιακό συνέδριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. Από την ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είδαμε ότι συζητήθηκαν τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις υποδομές της περιοχής. Σε τι ακριβώς αναφερόταν και τι προτάσεις καταθέσατε;
Δ.Χ.:
Η κ. Αχτσιόγλου είναι μια νέα πολιτικός που βρέθηκε στη διαπραγμάτευση και τα πήγε πολύ καλά. Γι’ αυτό υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στην εν λόγω συνεδρίαση όπου  πέραν της διεξοδικής ενημέρωσης για όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης και τα επόμενα βήματα του εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η συζήτηση εκ των πραγμάτων συγκεντρώθηκε στις δυνατότητες και τις ανάγκες της περιοχής, καθώς και στους κρίσιμους παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να μπούμε σε μια τροχιά επανάκαμψης.
 
Είχα την ευκαιρία να θέσω αυτές τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η περιοχή, για να μετασχηματιστεί σε ενεργειακό κόμβο, αλλά και διαμετακομιστικό κέντρο, που εφάπτονται του εθνικού σχεδιασμού, καθώς και την ανάγκη του συνόλου, που συγκροτεί την αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής.  Κυρίως με τις ισχυρές δυνατότητες που έχει στον πρωτογενή τομέα, αν μετασχηματιστεί έγκαιρα, στη μεγάλη δυναμική που έχει ο τουρισμός και βέβαια με την ολοκλήρωση μιας σειράς συγκεκριμένων υποδομών, όχι μόνο δρόμων αλλά και άλλων, μεταξύ των οποίων δομές υγείας, μέσα από τις οποίες η Περιφέρεια θα μπορέσει να παράξει πλούτο, να προσελκύσει επενδυτές, και να παράξει σταθερή εργασία.
 
Επίσης έθεσα την ανάγκη να υπάρξει δέσμη πολιτικών στήριξης του ΔΠΘ και την ανάγκη να προσεγγίσουμε με ένα ρεαλιστικό τρόπο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σχολάζουσες, για τις οποίες υπάρχουν ήδη σχέδια βιωσιμότητας που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό για αξιοποίηση.
 
Πρέπει να φύγουμε από τις γενικές προτεραιότητες και να περάσουμε σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις, που αφορούν και την Περιφερειακή Αρχή. Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει τον χειμώνα, θα πρέπει να έχει γίνει μια διεργασία, ώστε να κατατεθεί ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, πιο συνεκτικό που θα ενταχθεί στον Εθνικό σχεδιασμό και θα παράξει αποτελέσματα.
 
Είναι επίσης ευπρόσδεκτοι να έρθουν όσοι παλιά από θέσεις ευθύνης άσκησαν πολιτική για την περιοχή. Να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις. Ειδικά όσοι είναι υπέρμαχοι των συναινέσεων και των κοινών πρωτοβουλιών, δεν μπορούν να μετακινούνται με ένα βιβλίο παραμάσχαλα, να το παρουσιάζουν ανά την Ελλάδα, να λένε πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα της, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν ή να αναδείξουν την ανάγκη της δικής τους επιστροφής στην πολιτική σκηνή. 

«Ας μην ζητούνται ευθύνες από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα» 

ΠτΘ: Επειδή αναφέρεστε όπως καταλαβαίνουμε στον πρώην βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι για να θέσετε επί τάπητος τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, ανεξαρτήτως αν υπηρετείται διαφορετικούς πολιτικούς χώρους;
Δ.Χ.:
Είναι καλοδεχούμενος να έρθει στην περιοχή και συμμετάσχει σε όλη αυτή τη συζήτηση που θα ανοίξει.  Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν μπορεί να εξαντλεί τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα εν μέσω θερινών διακοπών και να ασκεί αντιπολιτευτική τακτική για πράγματα για τα οποία ευθύνεται η παράταξή του.
 
Αναφέρθηκε κάποια στιγμή στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν 270 εκ. ευρώ από το 12%. Προφανώς έχουν κάποιοι ευθύνη που δεν δόθηκε και είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν από τη δική μας πλευρά, ότι είναι εύκολο να δοθούν, δεν ισχύουν.  Πράγματι από ό,τι φαίνεται δεν είναι από τα εύκολα ζητήματα και πράγματι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να δοθεί αυτή η ενίσχυση στη μικρή ή μεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά ας μην ζητούνται ευθύνες από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

«Οποιοσδήποτε έλεγχος ασκείται, δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με ιδέες περί πολιτικής δίωξης και τιμωρίας του Πανεπιστημίου» 

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στο ζήτημα του ΔΠΘ προηγουμένως, το οποίο έχει πάρει ξεκάθαρη πολιτική χροιά, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να παίρνουν θέση υπέρ ή κατά της διοίκησης. Αυτή τη στιγμή ωστόσο ο Πρύτανης βρίσκεται σε αναστολή από τα καθήκοντά του, τόσο ως Πρύτανης, όσο και ως καθηγητής, χωρίς ακόμα να έχει οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια.  Γιατί μία κυβέρνηση λοιπόν, η οποία υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία κατά της υφιστάμενης διοίκησης, μία κυβέρνηση που θα ήθελα να διώξει όλα τα σύννεφα που ενδεχομένως υπάρχουν γύρω από αυτή την υπόθεση, δεν έχει αποταθεί στην δικαιοσύνη;  
Δ.Χ.:
Όσοι ζούμε σε αυτή την περιοχή αγαπάμε το ΔΠΘ. Όμως άλλο να θέλεις να το στηρίξεις και άλλο να ταυτίζεται όλο το πανεπιστήμιο με μια συγκεκριμένη διοίκηση. Το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε μαζί με την περιοχή και θα υπάρχει μετά από οποιοδήποτε σημερινό ή αυριανό πρύτανη. Θα ήταν λοιπόν λάθος να ταυτιστεί η πορεία ενός σημαντικού ακριτικού πανεπιστημίου με την παρουσία και την πορεία μιας διοίκησης.
 
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πόρισμα, αυτό  των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μιας αρχής που υπήρχε πριν από το ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο απεφάνθησαν πολλοί ελεγκτές.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός στο έργο τους,  να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, χωρίς παρεμβάσεις, ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, και θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και κάθαρση, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις για το αποτέλεσμα, κάτι που θα είναι χρήσιμο και για το ΔΠΘ και για την περιοχή.
 
Οποιοσδήποτε όμως έλεγχος ασκείται, και μάλιστα από ένα τέτοιο σώμα επιθεωρητών, δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με ιδέες περί πολιτικής δίωξης και τιμωρίας του Πανεπιστημίου. Δεν θα μπω στη λογική να κρίνω. Δεν είναι άλλωστε ο δικός μου ρόλος. Ο δικός μου ρόλος είναι να στηρίξω όσο είναι δυνατόν το ΔΠΘ. Από κει και ύστερα θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως σε αυτή την προσπάθεια, και η κυβέρνηση από την άλλη έχει υποχρέωση να αναλάβει μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης του σημαντικού ρόλο του ΔΠΘ στην περιοχή, όπως οι νέες υποδομές που σχεδιάζονται με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.