Δημιουργηθηκε νεο πλαισιο τελεσης των αγωνων

Νίκη Γκοτσοπούλου, γενική γραμματέας ΥΠΕΠΘ:

«Βασική μας προτεραιότητα η εδραίωση μιας ζώνης πολιτισμού μέσα στα σχολεία»

Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες ήταν, όπως είναι γνωστό, προκαθορισμένο να γίνουν στις 30 Μαρτίου έως και τις 4 Απριλίου στην Κομοτηνή, όπου 2500 μαθητές μαζί με τους συνοδούς – καθηγητές και τους γονείς τους θα παρουσίαζαν τις βραβευμένες εργασίες τους σε μια κεντρική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιούνταν για τέσσερις μέρες στη Θράκη και θα κατέληγε με συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Το Υπουργείο Παιδείας άλλαξε όμως ηγεσία, τα προβλήματα της παιδείας εξακολούθησαν να παρουσιάζουν οξύνσεις, ο διάλογος με τους φορείς της εκπαίδευσης ξανάρχισε, ο κ. Μπαμπινιώτης στρατεύτηκε να συν-ηγηθεί της νέας προσπάθειας, τελικά ο καιρός πέρασε και οι αγώνες ως προς το γεγονός της τέλεσής τους ενεφάνισαν προβλήματα, που καταγράφηκαν και στον τύπο.


Γιατί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βλέποντας τον προϋπολογισμό των αγώνων, την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει καλυφθεί το περσινό κόστος των αγώνων, αλλά και εξαιτίας της παραίτησης του Μιχάλη Χατζηγιάννη από τη θέση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγώνων, αποφάσισε οι αγώνες να τεθούν σε νέο πλαίσιο, και με τη σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών φορέων, και εφέτος τουλάχιστον, έστω και την τελευταία στιγμή, να προλάβουν να γίνουν στην Αθήνα.

Για το τι ακριβώς συμβαίνει όμως με τους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες, την αλλαγή έδρας ιδιαίτερα, και για το πώς αυτοί σχεδιάζεται να μετεξελιχθούν, απευθύναμε σχετικό ερώτημα προς την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, η οποία όμως λόγω έλλειψης χρόνου περιορίστηκε δυστυχώς στα απολύτως αναγκαία, αναφέροντάς μας τα κατωτέρω, επιφυλασσόμενη για μια εκτενέστερη συζήτηση για το περιεχόμενο και τον τρόπο των αγώνων σε ευθετότερο χρονικό διάστημα.

Νίκη Γκοτσοπούλου όμως…

Οργανωτικές αδυναμίες στην σύσταση και λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής

«Ο θεσμός των Καλλιτεχνικών αγώνων που από την σύστασή του αντιμετώπισε διάφορα «υπαρξιακά» προβλήματα, φέτος πραγματικά ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί σε σημείο μάλιστα να υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για την ακύρωσή τους.

Οι αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα.

Κατ’ αρχήν η οικονομική κρίση που προέκυψε, δεν επέτρεψε στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της από την περυσινή διοργάνωση. Στη συνέχεια παρατηρήθηκαν οργανωτικές αδυναμίες στην σύσταση και λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής, καθώς ο μέχρι πρότινος πρόεδρός της, τραγουδιστής κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης, λόγω φόρτου εργασίας αδυνατούσε να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της. Επίσης προέκυψε και σοβαρή διαφοροποίηση της ΟΛΜΕ, η οποία διαφώνησε ριζικά με το πλαίσιο που είχε δημιουργηθεί και αρνήθηκε τη συμμετοχή της.»

Υλοποιήθηκε έκτακτο σχέδιο και τέθηκε νέο πλαίσιο

«Όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ έπρεπε σε ελάχιστο χρόνο να ολοκληρώσει την προετοιμασία των αγώνων, εγχείρημα πάρα πολύ δύσκολο. Όπως αντιλαμβάνεστε στο ασφυκτικό οικονομικό και χρονικό πλαίσιο που σας περιέγραψα, η επιμονή του Υπουργού κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, των Υφυπουργών αλλά και εμού προσωπικά, οδήγησε τελικά στην απόφαση διεξαγωγής των αγώνων, καθώς όλοι μας θεωρούμε ως βασική προτεραιότητα την εδραίωση μιας ζώνης πολιτισμού μέσα στα σχολεία.

Εννοείται ότι με την υλοποίηση του έκτακτου σχεδίου διορίστηκε νέα Συντονιστική Επιτροπή με Πρόεδρο την Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Λαμπράκη – Πλάκα Μαρίνα, μετατέθηκαν οι ημερομηνίες των Περιφερειακών αγώνων, τροποποιήθηκε η τελική εκδήλωση, όλα ενταγμένα σε ένα νέο πλαίσιο, όπου η παιδεία και ο πολιτισμός δεν αποτελούν αντικείμενο οικονομικής και εμπορικής εκμετάλλευσης, αλλά διαπνέονται από γνήσια, παιδαγωγικό χαρακτήρα.»

Η αναγκαιότητα της αλλαγής έδρας

«Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω ο τόπος τέλεσης της Μαθητικής Εβδομάδας Καλλιτεχνικής Έκφρασης 31/3 -3/4 υποχρεωτικά έπρεπε να είναι η Αθήνα απ’ όπου προέρχονται τα περισσότερα σχολεία και εξασφαλίζεται αφ’ ενός μεν η μείωση του κόστους αφ’ ετέρου δε η ευκολότερη πρόσβαση του συνόλου των συμμετεχόντων. Σας υπενθυμίζω ότι οι Περιφερειακοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν από τις 10 έως τις 14 Μαρτίου, δηλαδή σε μόλις 6 ημέρες από σήμερα.»

Επί του θέματος όμως, ως έχοντος ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύντομα θα επανέλθουμε. Για τις αλλαγές κυρίως που αφορούν στο νέο πλαίσιο τέλεσής τους.

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.