Δημιουργειται ο πρωτος γυναικειος αγροτοτουριστικος συνεταιρισμος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία δημιουργίας του πρώτου γυναικείου αγροτουριστικού συνεταιρισμού στη Ροδόπη που στόχο θα έχει σύμφωνα με την πρόεδρο της «Ένωσης Νέων Αγροτών» κ. Τσιμπλιαράκη, «να θέσει τις γυναίκες στο προσκήνιο και να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα επιπλέον».

Η ιδέα φυσικά είναι παλιά και ενώ σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν γυναικείοι συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία στη Ροδόπη, αν εξαιρεθεί το παράδειγμα του αγροτοσυνεταιρισμού Γυναικών Μαρώνειας που λειτούργησε κάποια χρόνια και διαλύθηκε, δυστυχώς δεν έχει δημιουργηθεί τέτοιος συνεταιρισμός.

«Ήρθαμε σε επαφή με γυναίκες για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του συλλόγου την παραγωγή τοπικών προϊόντων και κατόπιν θα προχωρήσουμε στη λειτουργία συνεταιρισμού, γιατί θέλουμε να πάρει μια επιχειρηματική μορφή.
Οι πρώτες ενέργειες έγιναν με το Σύλλογο Γυναικών Ξυλαγανής. Οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και υπήρξε κατά την πρώτη συνάντηση μεγάλο ενδιαφέρον. Μέσα στο Νοέμβριο θα υπάρξει και μία συνάντηση με την Πρόεδρο του ΟΓΕΕΚΑ κ. Μίκα Ιωαννίδου στην Κομοτηνή με όλες τις γυναίκες του νομού όπου θα τεθούν οι βάσεις του εγχειρήματος. Συγχρόνως θα γίνει ενημέρωση από την κ. Ιωαννίδου και περί της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ώστε οι γυναίκες να βοηθηθούν προς την κατεύθυνση να αναπτύξουν δραστηριότητα προς το επιχειρείν», τονίζει η πρόεδρος της ΕΝΑ κ. Τσιμπλιαράκη.

Το όλο εγχείρημα γίνεται σε συνεργασία με την ΕΑΣ Ροδόπης και τη Νομαρχία μέσω του προγράμματος Equal, αλλά, όπως σημειώνει η πρόεδρος της ΕΝΑ, «από τη στιγμή που θα προχωρήσουμε στην παραγωγή προϊόντων μπορούμε να ενταχθούμε και σε άλλα προγράμματα, όπως leader, και η ΕΑΣ Ροδόπης μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια εφόσον ήδη έχει την εμπειρία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης για τις γυναίκες οι οποίες σήμερα είναι δραστήριες και δεν βρίσκονται σε εκείνο το σημείο που δεν γνώριζαν τίποτα και το μορφωτικό τους επίπεδο δεν ήταν αυτό που έπρεπε για να προχωρήσουν, αλλά και για να πάμε και μακρύτερα η τοπική κοινωνία δεν άφηνε τη γυναίκα να δραστηριοποιηθεί. Σήμερα είναι διαφορετικά τα πράγματα και οι γυναίκες μπορούν να σταθούν, ίσως και καλύτερα από τους άνδρες, πάνω σε αυτό που λέγεται επιχειρηματικότητα».

Τα βήματα θα γίνουν προσεκτικά διότι απαιτούνται υποδομές οι οποίες θα ξεκινήσουν από το μηδέν. «Υπάρχουν υποσχέσεις για στήριξη,

Πρώτη σκέψη είναι να κατασκευάζονται γλυκά κουταλιού και στην πορεία να επεκταθούμε και σε άλλα προϊόντα αλλά και γιατί όχι και σε ανταλλαγές προϊόντων με τους άλλους γυναικείους συνεταιρισμούς. Εξάλλου υπάρχουν πλείστα παραδείγματα πετυχημένων γυναικείων συνεταιρισμών η εμπειρία των οποίων θα είναι οδηγός μας», καταλήγει η κ. Τσιμπλιαράκη.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.