Δηλωση Χρυσας Μανωλια: Να μην κλεισει το εργοστασιο Ζαχαρης στην Ξανθη

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στον τομέα της τευτλοπαραραγωγής και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελούν πραγματικό ναυάγιο για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και καίριο πλήγμα σε βάρος των ελλήνων τευτλοπαραγωγών.

Ο απών από τις Βρυξέλλες πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπασιάκος αποδείχτηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στη ζάχαρη και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ελλήνων αγροτών.

Την ώρα που άλλοι Υπουργοί στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. εξασφάλιζαν αντισταθμιστικά οφέλη και επετύγχαναν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες των χωρών τους κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τευτλοκαλλιέργεια και τη ζάχαρη, ο κ. Μπασιάκος εξαντλούσε τη δραστηριότητά του στην καταψήφιση και μόνο των σχετικών προτάσεων της Κομισιόν.

Οι αλλαγές στη λειτουργία της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για τη ζάχαρη αποτελούν πραγματικό σόκ για την ελληνική γεωργία και την οικονομία γενικότερα, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμφανίζεται αδύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αγροτών και να καταθέσει έγκαιρα εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παρόλο που με σχετική μας ερώτηση στη Βουλή είχαμε επισημάνει έγκαιρα την κρισιμότητα της κατάστασης ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των αναγκαίων μέτρων στήριξης, οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το κυβερνητικό αλαλούμ και την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για την επιβίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Παρά τις πρόσφατες κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις (5-12-2005) της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης της Ξάνθης, η διορισμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. αποφασίζει να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το εργοστάσιο δε θα κλείσει!

Με έντονη ανησυχία επισημαίνουμε τις αρνητικές εξελίξεις και την επιβαλλόμενη διακοπή της τευτλοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, που θα αφήσει στο δρόμο εκατοντάδες αγρότες και εργαζόμενους του νομού μας και γειτονικών νομών, οδηγώντας για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο την οικονομία της περιοχής, που πλήττεται από την αποβιομηχάνιση.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της όσο είναι καιρός. Να εγγυηθεί τη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ξάνθη και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας στην περιοχή, με παράλληλες συστηματικές ενέργειες για εναλλακτικές καλλιέργειες που θα διασφαλίσουν τα εισοδήματα των αγροτών μας, τη λειτουργία του εργοστασίου και την ανάπτυξη της περιοχής.

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο του νομού μας και όλους τους φορείς σε μια οργανωμένη αντίδραση στους χειρισμούς της κυβέρνησης, που υπονομεύουν συνολικά την ανάπτυξη της Θράκης.

Οι ώρες είναι πραγματικά κρίσιμες και όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για να υπερασπιστούμε την ανάπτυξη και την πρόοδο της ακριτικής μας περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.