Δηλωσεις ζημιας καλλιεργειων απο τον Δημο Μαρωνειας

Ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Δευτέρα 8 Μαρτίου οι δηλώσεις ζημίας των αγροτών στον Δήμο Μαρώνειας. Οι δηλώσεις ζημίας γίνονται για όλα τα χειμερινά σιτηρά (κριθάρι, σιτάρι μαλακό και σκληρό) που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της 22ης προς 23ης Φεβρουαρίου και περιλαμβάνουν και τυχόν ζημιές από προηγούμενους παγετούς.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στο γραφείο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Μαρώνειας και η διαδικασία είναι σχετικά απλή όπως δήλωσε στον ΠτΘ ο γεωπόνος του Δήμου κ. Νερατζής Τσαγκαλίδης. «ο αγρότης προμηθεύεται από τον Δήμο τη δήλωση ζημίας, τη συμπληρώνει και πληρώνει ένα Ευρώ για κάθε ζημιωθέν στρέμμα που έχει δηλώσει. Στη συνέχεια καταθέτει το έγγραφο στον αντίστοιχο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στον κάθε δήμο. Από εκεί και πέρα, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ παίρνουν τις δηλώσεις ζημίας και προχωρούν στην εκτίμηση των καλλιεργειών. Η εκτίμηση αυτή στέλνεται εδώ στον Δήμο και στον τοπικό ανταποκριτή ο οποίος υποχρεούται να την κρατήσει για δέκα ημέρες.»

Μέσα σε αυτό το δεκαήμερο οι γεωργοί έχουνε τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις πάνω στις εκτιμήσεις των ανταποκριτών. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να έρθουνε πάλι για να κάνουνε την επανεξέταση των δηλωθέντων ζημιών. Έπειτα εκδίδεται το τελικό πόρισμα το οποίο δεν επιδέχεται περαιτέρω αμφισβήτηση.

Ο τρόπος πληρωμής από φέτος αλλάζει. Για πρώτη φορά η πληρωμή γίνεται μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών με απευθείας κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς των καλλιεργητών στην Αγροτική Τράπεζα

Σύμφωνα με το γεωπόνο του Δήμου Μαρώνειας κ. Τσαγκαλίδη μέχρι στιγμής υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή των αγροτών για τις δηλώσεις ζημίας και μόνο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ξυλαγανής οι δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τις 300. «αναμένουμε μεγάλη συμμετοχή και από τους υπόλοιπους οικισμούς γιατί ο παγετός ήταν ολοκληρωτικός και οι καταστροφές ήταν τεράστιες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγκαλίδης.

Τέλος όσον αφορά τα βαμβάκια σημειώνεται πως έχει γίνει αναγγελία ζημιάς για τα αμάζευτα βαμβάκια, αυτά δηλαδή στα οποία δεν έχει μπει μηχανή, τα οποία τα έχει δηλώσει ο παραγωγός. Όλα τα υπόλοιπα έχουνε μπει στα ΠΣΕΑ των οποίων η διαδικασία θα αρχίσει πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.