Δικτυο-ση και διευρυνση

Με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ομοφωνία στο σύνολο των αποφάσεων που ελήφθησαν, συνεδρίασε την Κυριακή, στο Δήμο Βιστωνίδας νομού Ξάνθης η Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου Δήμων Δυτικής- Ανατολικής Θράκης «Πόλις».

«Η Γενική Συνέλευση ήταν μια από τις σημαντικότερες στιγμές του Δικτύου τα τελευταία χρόνια» εκτίμησε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος του φορέα κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, αποδίδοντας την σημασία της, αφενός στο κλίμα ομοφωνίας και σύμπνοιας που κυριάρχησε στις εργασίες αλλά και στο περιεχόμενο των αποφάσεων.

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ομόφωνα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της Διοίκησης του φορέα για το έτος 2003.

Παράλληλα εγκρίθηκε και ο προγραμματισμός δράσεων για το 2004, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες που προωθούν τους ιδρυτικούς σκοπούς και στόχους του δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένη και η εκκίνηση υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά στην προώθηση «έργων ελληνοτουρκικού διαλόγου» και εγκρίθηκε πρόσφατα από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Δίκτυο Δήμων «Πόλις» που υπέβαλε την σχετική πρόταση ενώ ως συνεργαζόμενος φορέας μετέχει η Ένωση Δήμων Τουρκίας «Trakyakent».

Στο σχεδιασμό των δράσεων για το τρέχον έτος περιλαμβάνεται επίσης η υποβολή και άλλων προτάσεων, έργων και πρωτοβουλιών συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε Τουρκία και Βουλγαρία για την χρηματοδότησή τους μέσα από άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως για παράδειγμα το Interreg III.

Εξάλλου, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν ομόφωνα την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του φορέα και του Δικτύου Δήμων «Ram Trakia» Βουλγαρίας. Τα δύο μέρη πρόκειται να συνυπογράψουν κείμενο συμφωνίας το οποίο θα προβλέπει την πολύμορφη συνεργασία τους, σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, ο πολιτισμός, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία. Στο κείμενο συμφωνίας περιλαμβάνεται ακόμη η κατάρτιση σχεδίων διαπεριφερειακής και διασυνοριακής συνεργασίας συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα όπως επισήμανε ο κ. Χαριτόπουλος, αντιπροσωπεία του «Πόλις» θα έχει επαφές με την ηγεσία του βουλγαρικού Δικτύου στη Στάρα Ζαγόρα, προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα και οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου . Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του φορέα μετά την θεσμοθέτηση των σχέσεων και με τη βουλγαρική πλευρά θα επιτευχθεί η τριμερής συνεργασίας την οποία επιδιώκει από την ίδρυση του το Δίκτυο.

«Ιστορική» αξιολογείται τέλος, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Δήμων «Πόλις» για την προώθηση της διεύρυνσης του φορέα, με την εγγραφή νέων Δήμων και Κοινοτήτων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που επιθυμούν να μετέχουν ως εταίροι, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.