Δικαιωμα και οχι πολυτελεια η φυσικη αγωγη

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβούλιου Ροδόπης της ΚΝΕ - Για τις αρνητικές συνέπειες του περιορισμού της πρόσβασης των λαϊκών οικογενειών στη Φυσική αγωγή

Η ανάγκη να δοθεί έμφαση στη φυσική αγωγή τόσο στην εκπαίδευση όσο και ευρύτερα, και να αντιστραφεί η απαξίωση που παρατηρείται, ιδιαίτερα στον καιρό των μνημονίων, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 19:00 στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής με θέμα «Η Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση-Θέσεις του ΚΚΕ». 

Θοδωρής Λιάπης «Το πρώτο πράγμα που κόβουν οι γονείς από τα παιδιά είναι ο αθλητισμός και το πρώτο πράγμα που δεν θέλουν να κόψουν τα παιδιά είναι ο αθλητισμός»

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Θοδωρής Λιάπης, που τόνισε πως η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι μια πολυτέλεια σήμερα, αλλά ότι είναι δικαίωμα και ανάγκη του λαού και ακόμα περισσότερο της νεολαίας. Το δικαίωμα αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Λιάπη, έχει γίνει πολυτέλεια τα τελευταία χρόνια, γιατί έχει μειωθεί η δυνατότητα και η πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας στις δομές αθλητισμού, ιδιαίτερα στο σχολείο, που παρατηρείται μείωση προσωπικού αλλά και ωρών φυσικής αγωγής. Αυτό το γεγονός σημείωσε ο κ. Λιάπης έχει σοβαρά αποτελέσματα στη θωράκιση της υγείας των παιδιών, με τα νούμερα να είναι πολύ αρνητικά, μιας και η χώρα μας παίρνει το χρυσό μετάλλιο στα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά.
 
Παράλληλα ο κ. Λιάπης υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές αρνητικές συνέπειες που αφορούν και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της υγείας της νεολαίας, για αυτό και το ΚΚΕ θέλει να αναδείξει ότι ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια στα χρόνια της κρίσης, θεωρώντας τον δικαίωμα και ανάγκη.
 
«Δυστυχώς όμως το πρώτο πράγμα που κόβουν οι γονείς από τα παιδιά είναι ο αθλητισμός και το πρώτο πράγμα που δεν θέλουν να κόψουν τα παιδιά είναι ο αθλητισμός» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτό είναι η αντίφαση που έχει δημιουργήσει το σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού.
 
«Άλλωστε σχεδόν όλα πλέον» συνέχισε «στους Δήμους είναι ανταποδοτικά και τα σωματεία λόγω υποχρηματοδότησης φυτοζωούν και έτσι υποχρεώνονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας.
 
 Ο κ. Λιάπης, κλείνοντας, κάλεσε το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να μην κάνει πίσω, γιατί η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός δεν αφορά κάποιους λίγους που έχουν ταλέντο ή κάποιους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα.  

Νίκος Γελαδάς «Η ζωή των μοντέρνων ανθρώπων, ταλανίζεται από υποκινητικότητα και “οθονίτιδα”»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθηγητής Εργοφυσιολογίας της ΣΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Νίκος Γελαδάς, ο οποίος ανέλυσε τις θετικές επιδράσεις που έχει η άσκηση στη ζωή των μοντέρνων ανθρώπων, η οποία ταλανίζεται από υποκινητικότητα και «οθονίτιδα», δηλαδή τις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη.
 
Παράλληλα ο κ. Γελαδάς κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του έδωσε κάποια δεδομένα που δείχνουν ότι παρόλο που η συμμετοχή στην άσκηση είναι ατομική υπόθεση, υπάρχουν μια σειρά από κοινωνικούς παράγοντες που αποκλείουν κάποιες κοινωνικές ομάδες λόγω βιοτικού επιπέδου, μόρφωσης κτλ.
 
Εξέφρασε πάντως την άποψη πως παρά την κρίση που διερχόμαστε τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή στον αθλητισμό αυξάνεται. «Στην Ελλάδα τα επίπεδα συμμετοχής στον αθλητισμό ήταν πάντα χαμηλά, αλλά σιγά σιγά ο κόσμος συνειδητοποιεί την θετική επίδραση της άσκησης στην ποιότητα της ζωής του και έτσι αυξάνεται ο αριθμός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.