Διημερο κινητοποιησεων ενοψει ΔΕΘ απο την ΑΔΕΔΥ Ροδοπης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής την Παρασκευή

Διήμερο κινητοποιήσεων ενόψει ΔΕΘ προγραμματίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές, που  σε καιρό πανδημίας «μεταβιβάζει σημαντικές ευθύνες στους εργαζόμενους και την κοινωνία και διακινδυνεύει τη δημόσια υγεία». Η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης δίνει το πρώτο «ραντεβού» κινητοποιήσεων την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα έξω από το δημαρχείο, ενώ την επομένη Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, καλεί  μόνο τα συνδικαλιστικά στελέχη (λόγω των υγειονομικών συνθηκών) σε συγκέντρωση που θα γίνει στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης δηλώνει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που αντιδρούν στον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία.

Εξηγώντας το πλαίσιο αντίδρασης σε ανακοίνωσή του το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, επισημαίνει πως «σε μια συγκυρία πρωτόγνωρη για όλη την κοινωνία λόγω των συνθηκών της πανδημίας, αγωνίζεται επισταμένως ώστε τα προβλήματα των εργαζομένων να μην τεθούν σε «δεύτερη μοίρα». Δεν ξεχνάμε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν συρρικνωθεί, χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται και επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές εργασίας. Το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, έπειτα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και την οικονομική αφαίμαξη τους όλη την προηγούμενη δεκαετία, λόγω των μνημονίων που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν την κρίση που τα συμφέροντα δημιούργησαν. Οι αντιλαϊκές και αυταρχικές πολιτικές της Κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλους τους τομείς με την ψήφιση νόμων χωρίς κανένα δημοκρατικό διάλογο (πχ Πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, Νόμος για το περιβάλλον, απελευθέρωση απολύσεων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση).

Επιπλέον, σε συνθήκες πανδημίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι συγκεχυμένος και μεταβιβάζει σημαντικές ευθύνες στους εργαζόμενους και την κοινωνία και διακινδυνεύει τη δημόσια υγεία, με πολύ σημαντική ολιγωρία την ελλιπή πρόνοια στον τρόπο που ανοίγουν τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς σαφές σχέδιο, υποδομές και εξοπλισμό ώστε να θωρακιστούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και κατ’ επέκταση όλη η κοινωνία απέναντι σε αυτόν το υγειονομικό κίνδυνο, καθώς η ασφαλής λειτουργία των σχολείων είναι κομβική για την προστασία μας.

Ως εκ τούτου, με ζήτημα αιχμής τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων και όλων των χώρων εργασίας και ενόψει της ΔΕΘ και της κινητοποίησης που έχει ήδη προκηρυχθεί από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για τις 12/9 το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης:

  • α) δεδομένης της απόφασης της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ότι η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 12ης του Σεπτέμβρη ενόψει της Δ.Ε.Θ.  θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και ως εκ τούτου καλούνται στη συγκέντρωση που θα γίνει στο άγαλμα Βενιζέλου, 12/9 στις 18:00 μόνο τα συνδικαλιστικά στελέχη, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του Νομού Ροδόπης να δηλώσουν συμμετοχή για μετάβαση στη παραπάνω συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός η ΑΔΕΔΥ θα καλύψει τα έξοδα για μίσθωση λεωφορείου.
  • β) ταυτόχρονα στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των σωματείων του Νομού Ροδόπης να παρευρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/9/2020 στις 12:00 στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης (Στίλπωνος Κυριακίδη).
  • γ) Τέλος καλεί σε συγκέντρωση όλους τους εργαζόμενους την Παρασκευή 11/9/2020 στις 18:00 στο Δημαρχείο Κομοτηνής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Κυβερνητικές Πολιτικές ενόψει της ΔΕΘ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις προκειμένου να δώσουμε ηχηρή απάντηση στις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές».

Το πλαίσιο διεκδίκησης της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης στη σημερινή συγκυρία διεκδικεί:

  1. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Χορήγηση δωρεάν όλου του υγειονομικού υλικού που απαιτείται. Προστασία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων. Δωρεάν τεστ κορωνοϊού σε όλους τους εργαζόμενους. Μέτρα στήριξης του εθνικού συστήματος υγείας και των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας.
  2. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
  3. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  4. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.
  5. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας.
  6. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  7. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  8. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
  9. Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.