Διημερο εκδηλωσεων με καλεσμενο τον συγγραφεα Αρη Δημοκιδη…

Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Με αφορμή τον εορτασμό αυτό, το ΕΚΕΒΙ αλλά και όλοι οι φορείς που σχετίζονται με το παιδί και έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν τις τύχες του κοινωνικού περιβάλλοντος, οργανώνουν εκδηλώσεις για τους μικρούς τους φίλους. Για να έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικαστικά εργαστήρια.

Εφέτος έτσι έκρινε και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» Κομοτηνής και σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και την Α/θμια εκπαίδευση, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και ομιλητή τον συγγραφέα Άρη Δημοκίδη.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων φιλοξενείται ήδη σε άλλη σελίδα της εφημερίδας, προκρίνουμε όμως αναγκαίο να φιλοξενήσουμε ό,τι περισσότερο μάθαμε, έστω και την τελευταία στιγμή, για τον συγγραφέα Άρη Δημοκίδη.

Έναν από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της νέας γενιάς. Έναν συγγραφέα που «παίζει στα δάχτυλα» το διαδίκτυο -το blog του είναι ένα από τα περισσότερο δημοφιλή- έχει προλάβει να διαβάσει Enid Blyton και Μυστικούς Εφτά, έχει δει πολύ κινηματογράφο, έχει παίξει πολύ με παιδιά στο παρελθόν στην Αγγλία και σήμερα είναι συγγραφέας αλλά συνεργάτης του Αρκτούρου.

Ίσως γι αυτό να γράφει τόσο ωραίες ιστορίες για αρκούδες και Χρυσά Βουνά…

Άρης Δημοκίδης λοιπόν…

•Οι άλλοι μιλούν για τον συγγραφέα

www. Diavasame.gr:

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ματιά του συγγραφέα προς το αστικό τοπίο και τις θλιβερές συνθήκες που δημιουργεί για τα παιδιά. Αντίστοιχα τολμηρό είναι το βλέμμα του απέναντι στις συνθήκες της οικονομικής στενότητας. Τα παιδιά σήμερα έχουν μάθει να ζητούνε αυτά που βλέπουν γύρω τους (από πανάκριβα playstation έως διακοπές με σκάφος) και η δύσκολη θέση των γονιών που δεν μπορούνε να τα προσφέρουν είναι ένα λεπτό ζήτημα που δεν αναδεικνύεται αρκετά στην παιδική λογοτεχνία.

Εδώ (Η Χώρα των Μαγικών Ονείρων) υπάρχει ένα φυσιολογικό παράπονο εκ μέρους των «Στε» για τη στέρηση του παιχνιδιού στη φύση, που είναι η πεμπτουσία των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και σύνεση στο χειρισμό μιας κατάστασης που δεν αλλάζει. Τελικά τα ίδια τα παιδιά βοηθάνε στη λύση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να μετατίθεται η ευθύνη σε αυτά. Εδώ οι συμπτώσεις και η μαγεία παίζουνε το ρόλο τους. Αλλά «συν μαγεία και χείρα κίνει» λέει ο συγγραφέας στους μικρούς αναγνώστες. Και όχι μόνο για να κατακτήσεις το όνειρο των διακοπών, αλλά και για να χειριστείς και να ξεπεράσεις τους μύχιους φόβους σου.

Όμορφα πλέκει ο συγγραφέας το περιπετειώδες και μαγικό στοιχείο με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα που αφορούν στη ζωή των σύγχρονων οικογενειών.

Ελένη Σβορώνου

TA NEA

Ο τριαντάχρονος Άρης Δημοκίδης λέει ιστορίες για οκτάχρονα παιδιά, βασισμένος σε ένα ατέλειωτο, αναρχικό, παλίμψηστο αναφορών (από τους Μυστικούς Εφτά, τη Λιμνούπολη, τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, στην Οδύσσεια του Διαστήματος, τις ταινίες τρόμου, τον Σούπερμαν). Ο τρόπος με τον οποίο οι αναφορές μπερδεύονται χαλαρά και ακομπλεξάριστα μοιάζει λίγο με σερφάρισμα στο Ίντερνετ. Δεν πρόκειται για τυχαία αναλογία. Ο Δημοκίδης είναι γνωστός σε πολλούς από μας για τον συγκινητικό τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνει τα δύο τελευταία χρόνια τον διαδικτυακό του εαυτό.

Δημήτρης Παπανικολάου

Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ποιος είναι ο Άρης Δημοκίδης;

Ο Άρης Δημοκίδης
γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Τα αγαπημένα του παιδικά βιβλία ήταν ο «Μικρός Νικόλας», ο «Θησαυρός της Βαγίας» και «Ο Γλάρος Ιωνάθαν». Μικρός πήγαινε στο ωδείο, άκουγε ξένη μουσική, έβλεπε όλα τα παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση, έγραφε παιδικά παραμύθια, έφτιαχνε αυτοσχέδιες εφημερίδες. Στην ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» απαντούσε δημοσιογράφος ή/και συγγραφέας.

Σπούδασε ΜΜΕ και πολιτισμό στο Λονδίνο, αλλά υποστηρίζει ότι τα καλύτερα τα έμαθε πηγαίνοντας σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, ταινίες, συναυλίες, μιλώντας με ανθρώπους και διαβάζοντας εφημερίδες. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο BBC και σε διάφορα αγγλικά έντυπα και πήρε μάστερ στην Πολιτιστική Διαχείριση.

Καλύτερη δουλειά του θεωρεί αυτή στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Λονδίνο. Η καθημερινή επαφή με πίνακες ζωγραφισμένους από παιδιά τον οδήγησε πίσω στην παιδική του ηλικία, τότε που έγραφε παραμύθια και τα χάριζε σε φίλους. Ύστερα απ’ αυτήν τη δουλειά, άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα παλιμπαιδισμού.

Στην Ελλάδα γράφει κυρίως γι’ αυτά που του αρέσουν και τον ενθουσιάζουν, τα οποία για κάποιον περίεργο λόγο είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που τον εκνευρίζουν.

Ο Άρης Δημοκίδης εργάζεται εδώ και χρόνια στην περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στον τομέα των Υποστηρικτών.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τρία βιβλία του με ήρωες τους ΣΤΕ (τα αδερφάκια Στέλλα και Στέφανο με τις απίθανες μαγικές δυνάμεις), «Το Χρυσό Βουνό», «Η Χώρα των Μαγικών Ονείρων», «Το Νησί των Χριστουγέννων» κι ένα παραμύθι «Το Παιδί που Δεν Αγαπούσε τα Βιβλία».

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΟΥΝΟ

Η Στέλλα και ο Στέφανος φτάνουν στην κατασκήνωση του Χρυσού Βουνού και μπλέκουν με ιπτάμενους πειρατές, διαστημικές νεράιδες, μαγικά ηφαίστεια, μυστηριώδη γράμματα, πριγκίπισσες και δράκους, ένα βουνό που κινδυνεύει, μαγεμένες αρκούδες, ανεξήγητες πυρκαγιές… Η κατασκήνωση είναι πραγματικά παράξενη! Και κρύβει έναν μεγάλο θησαυρό…

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, τα δύο αδέρφια ετοιμάζονται να ζήσουν τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους. Η Στέλλα και ο Στέφανος πρέπει να αντιμετωπίσουν τρομακτικούς εφιάλτες, ένα σωρό άγρια ζώα κι έναν περίεργο κύριο που, δίχως άλλο, θέλει το κακό τους. Δεν πρέπει να χάσουν λεπτό! Μόνο η εξάσκηση στα μαγικά όνειρα μπορεί να μεταμορφώσει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, το ανατριχιαστικό δάσος και το σκοτεινό σπίτι στον πιο φανταστικό ονειρόκοσμο. Είναι όμως τα όνειρα αρκετά για ένα ευτυχισμένο καλοκαίρι; Και τι εννοούν οι μαγικές οδηγίες όταν λένε πως όλα τα όνειρα μπορούν στ’ αλήθεια να πραγματοποιηθούν;

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Μια απίθανη χριστουγεννιάτικη γιορτή, μια εξαφανισμένη γάτα, ιπτάμενα μαγικά όνειρα, εκατό μυστηριώδεις πίνακες, δύο αδέρφια, η Στέλλα και ο Στέφανος, με μαγικές δυνάμεις που έχουν μεγάλα μπλεξίματα: Μια πολύχρωμη περιπέτεια για μικρά και μεγάλα παιδιά που μπλέκει τη φαντασία με την πραγματικότητα, την Τέχνη με τις ανατροπές, το γέλιο με την αγωνία…

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ένα παιδί που μισεί τα βιβλία και το διάβασμα. Όμως μια μέρα παγιδεύεται σ’ ένα σκοτεινό βιβλιοπωλείο, κάτι που στο μυαλό του είναι χειρότερο κι απ’ το πιο τρομακτικό θρίλερ! Προσπαθεί να βγει αλλά δεν καταφέρνει τίποτα. Μην μπορώντας να κάνει τίποτε άλλο, αρχίζει να διαβάζει βιβλία, με εικόνες, με ιστορίες, μεγάλες και μικρές. Μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινάει και, ξαφνικά, ολόκληρη η ζωή του αλλάζει!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.