Διημερη περιοδεια στον Νομο Ροδοπης

Διήμερη περιοδεία στον νομό Ροδόπης πραγματοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Φάνη Τρέλλη. Η κ. Τρέλλη πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στο εργοστάσιο ΜΕΤΕΚΟ, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομέιο, στα δικαστήρια της πόλης, στα ΙΕΚ, στα γραφεία του ΕΑΣ Ροδόπης και του ΟΑΕΔ, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους καθαριστριών του νομού. Αποκορύφωμα της περιοδείας υπήρξε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υποψήφια ευρωβουλευτής χθες το μεσημέρι σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ορφέας».

«Κάθε αντεργατική πολιτική

έχει τη σφραγίδα του Μάαστριχτ»

Αρχικά η κ. Τρέλλη καυτηρίασε την αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες με βάση τη συνθήκη του Μάαστριχτ: «Στις 7 Ιούνη, στις ευρωεκλογές, για κάθε άνθρωπο του μόχθου, εργαζόμενο, αγρότη, μικροεπαγγελματία, η ψήφος που θα πέσει στην κάλπη θα πρέπει να είναι ψήφος καταδίκης στις πολιτικές της Ε.Ε. και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Θα πρέπει να είναι ψήφος ανυπακοής και απειθαρχίας απέναντι στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ψήφος κόκκινη, ψήφος στο ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Μια συνθήκη που αποτελεί τη θεμέλιο λίθο κάθε αντιδραστικής απόφασης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου από το 1992 και έπειτα.

Κάθε αντεργατική – αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στα κράτη – μέλη έχει τη σφραγίδα του Μάαστριχτ. Ακόμα και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, την οποία ο λαός και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας την πλήρωσαν διπλά και τρίδιπλα με ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα και άγρια μέτρα, προβλεπόταν από το Μάαστριχ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ψήφισαν το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Στις ευρωεκλογές πρέπει να τιμωρηθούν».

«Σήμερα οι βιομηχανικές περιοχές σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι γεμάτες κουφάρια»

Έπειτα, η κ. Τρέλλη τόνισε τη σφοδρή αντίθεση του ΚΚΕ σε πολιτικές που οφελούν το κεφαλαίο πραγματοποιώντας παράλληλα εκτενή αναφορά στην κατάσταση της οικονομίας της περιοχής: «Επειδή το ΚΚΕ δεν είπε ποτέ ψέματα για την ΕΕ. Δεν έκρυψε ποτέ τις θέσεις του ενάντια στο ιμπεριαλιστικό αυτό συνασπισμό του κεφαλαίου. Μιλά για απειθαρχία, ανυπακοή και αποδέσμευση, πλατιά μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γεγονός που συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση των αγώνων των εργαζόμενων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των μικρών ΕΒΕ.

Αντίθετα τα κόμματα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ είπαν και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ, το ευρώ «θα εξασφάλιζε τη λαϊκή ευημερία, τη «σταθερή ανάπτυξη, τη «σύγκλιση».
Όλα αυτά αποδείχτηκαν μεγάλα ψέματα. Τώρα συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό για την κρίση και το ρόλο της Ε.Ε. Κρύβουν τις αιτίες και τις ευθύνες της ΕΕ για να μην αποκαλυφθεί πόσο αδιέξοδος και επικίνδυνος είναι ο δρόμος που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Προσπαθούν να φοβίσουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης.

Αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης τον ζούμε χρόνια τώρα, τον βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και στην περιοχή μας. Ήταν ανάπτυξη μόνο για τους βιομήχανους που με επιδοτήσεις, φοροαπαλαγγές, φθηνό εργατικό δυναμικό έβγαλαν τεράστια κέρδη. Σήμερα οι βιομηχανικές περιοχές στην Αν. Μακ. Θράκη είναι γεμάτες κουφάρια, και αυτές που λειτουργούν απειλούνται με κλείσιμο πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, εφαρμόζοντας όλα τα αντεργατικά μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εκ περιτροπής εργασία με μικρότερους μισθούς, ελαστικά ωράρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιοχής οι επιχειρήσεις του ομίλου Λαναρά, που, αφού επί χρόνια έβγαλε τεράστια κέρδη από τις πλάτες των εργαζομένων, τις επιδοτήσεις, το χρηματιστήριο, σήμερα εκβιάζει για νέες επιδοτήσεις και παράλληλα με νέες απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων όπως ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ. Οι εργαζόμενοι έχουν πλέον την εμπειρία να βγάλουν συμπεράσματα και από την πολιτική των κομμάτων αλλά και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, ΕΚΕ και Σωματείων για τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους.

«Οι δυνάμεις της συντήρησης

φοβούνται το ΚΚΕ»

Στη συνέχεια η κ. Τρέλλη αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΚΚΕ ως αντίβαρο σε τέτοιου είδους πολιτικές: «Το ΚΚΕ τη δύναμή του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τη χρησιμοποίησε πάντα προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει ούτε μια αντιδραστική απόφαση που να έχει ψηφιστεί από το ΚΚΕ. Αντίθετα, όλες οι κατευθύνσεις – νόμοι – συνθήκες (Λισαβόνα, χρόνος εργασίας, Σέγκεν κ.ά.), που προωθούν τη στρατηγική του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, έχουν τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολλές από αυτές (ΟΝΕ, έκθεση Σέρκας κ.ά.) έχουν και την ψήφο ή την ανοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ, στην πάλη που διεξάγει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνει στόχους πάλης που απευθύνονται στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μαζί τους αντιπαλεύει σήμερα κάθε αντεργατικό μέτρο, με επιθετικά αιτήματα.

Γιʼ αυτό το φοβούνται οι δυνάμεις της αντίδρασης και της συντήρησης στην Ελλάδα και την ΕΕ. Γιατί ξέρουν καλά πως αυξημένη επιρροή του ΚΚΕ σημαίνει δυνατότερο κίνημα, πιο ριζοσπαστικό, πιο πολιτικοποιημένο, που σε μια πορεία αναπόφευκτα θα αμφισβητήσει την οικονομική βάση και την πολιτική που την υπηρετεί σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ.

Γι αυτό το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια άθλια συκοφαντική επίθεση σε βάρος του κόμματος. Ανησυχούν και φοβούνται τη δύναμη του ΚΚΕ, που δυναμώνει και παρεμβαίνει, έχει επιρροή στο κίνημα. Από τη μια θέλουν να περάσουν στο λαό ότι όλοι ίδιοι είναι, ότι και το ΚΚΕ είναι ανακατεμένο στα σκάνδαλα, ρίχνουν λάσπη και ότι πιάσει χωρίς να έχουν καμιά απόδειξη γι αυτά που λένε».


Τέλος, έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να συνεισφέρουν με την ψήφο τους στο ΚΚΕ γιατί «είναι η μόνη προοδευτική ψήφος. Γιατί πρόοδος δεν είναι να βγαίνει ο εργαζόμενος στη σύνταξη στα 68 και στα 70 χρόνια, όπως θέλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη – μέλη. Πρόοδος δεν είναι να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια για την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία, να μην μπορεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες, να αυξάνονται τα κέρδη του κεφαλαίου με ρυθμούς αντίστροφους από το λαϊκό εισόδημα. Πρόοδος δεν είναι η εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό. Πρόοδος είναι να απολαμβάνουν οι νέοι και συνολικά οι εργαζόμενοι δουλειά με δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Πρόοδος είναι το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Γιʼ αυτά τα αιτήματα παλεύει το ΚΚΕ. Σʼ αυτόν τον αγώνα θα δώσει πολλαπλάσια ώθηση η ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν».

O.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.