Διημερη γιορτη εθελοντισμου με αφορμη το Wheeling2Help τον Σεπτεμβριο

Στόχος να σχηματιστεί ένα ανθρώπινο… αναπηρικό αμαξίδιο στην κεντρική πλατεία

Στις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της Παραολυμπιάδας, ο Έλπις και η Δώρα, ένα ζευγάρι από την Ελλάδα με ένα τρομερό πάθος να ανακαλύψουν τον κόσμο και να τον κάνουν ομορφότερο, θα ξεκινήσουν ποδηλατώντας από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τους το Ηράκλειο της Κρήτης. Στις 32 ημέρες, που θα διαρκέσει το ταξίδι τους, θα διανύσουν συνολικά 1.700 χλμ. και θα κάνουν στάση σε 20 ελληνικές πόλεις. Σε κάθε πόλη-«σταθμό» των δύο ακτιβιστών οι εκεί εθελοντικές οργανώσεις και σύλλογοι θα τους υποδέχονται με πολυποίκιλες εκδηλώσεις, σχετιζόμενες με για αφιερωμένες στην αλληλεγγύη και στον εθελοντισμό.
 
Ο λόγος για τη δράση «Wheeling2Help», που κεντρικό στόχο έχει τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Τα αμαξίδια θα δωριστούν σε συλλόγους, που δραστηριοποιούνται στις πόλεις-«σταθμούς» του «Wheeling2Help», για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των μελών τους. Σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή, που θα αποτελέσει έναν από τους 20 σταθμούς της δράσης και θα υποδεχτεί τους δύο ακτιβιστές την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, αποδέκτες των παραπάνω δωρεών θα είναι σύλλογοι «Περπατώ» και «Άγιοι Θεόδωροι».
 
Ο Σύλλογος «Περπατώ», μαζί με την κίνηση πολιτών «Πλατεία» και με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe Direct Κομοτηνής, έχουν αναλάβει την οργάνωση της δράσης στην πόλη μας και τον συντονισμό του ντόπιου δυναμικού εθελοντών, που θα λάβει μέρος στην όλη πρωτοβουλία. Στο κάλεσμα που απηύθυναν πριν από λίγες ημέρες σε συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, η ανταπόκριση αποδείχτηκε εξαιρετικά ενθαρρυντική. Εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 οργανώσεις, καθώς επίσης οι κ.κ. Νατάσα Λιβεριάδου και Γιάννης Γκαράνης από τον δήμο Κομοτηνής και στελέχη της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί έγινε μια πρώτη, αλλά ζωηρή συζήτηση, αναφορικά με το περιεχόμενο των δράσεων και των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο για το «Wheeling2Help», αλλά ταυτόχρονα τέθηκε επί τάπητος η σκέψη της δημιουργίας και καθιέρωσης μίας γιορτής εθελοντισμού, που θα επαναλαμβάνεται σε σταθερή βάση κάθε χρόνο.

Λουίζα Σαλτσίδου «Συζητήθηκε το να καθιερώσουμε ένα διήμερο ή τριήμερο, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εθελοντικές οργανώσεις»


Όπως μας εξήγηση η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Europe Direct και μέλος της συντονιστικής γραμματείας του δικτύου εθελοντικών οργανώσεων του δήμου Κομοτηνής, «επειδή είχαμε πάρα πολλή ανταπόκριση, συζητήθηκε το να καθιερώσουμε ένα διήμερο ή τριήμερο, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εθελοντικές οργανώσεις και να ξέρουμε ότι κάθε χρόνο θα δίνεται ένα μεγάλο ραντεβού από όλες τις οργανώσεις, από όλους τους εθελοντές, με διάφορες δράσεις, συλλογικές πλέον». «Αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό», επισήμανε η κ. Σαλτσίδου, «γιατί στην πόλη μας έχουμε δυναμικές εθελοντικές οργανώσεις, που η καθεμιά από μόνη της κάνει πολύ καλή δουλειά, όμως συλλογικά δεν έχουν κάνει πολλά πράγματα». «Νομίζω λοιπόν ότι η πόλη μας τη συλλογικότητα την έχει ανάγκη», συμπλήρωσε, «και διαπιστώσαμε ότι είναι κάτι που το θέλουν οι εθελοντές και οι οργανώσεις». 

«Στόχος είναι να κινητοποιηθούν και να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότεροι»

Εστιάζοντας στη δράση «Wheeling2Help», γνωστοποίησε ότι η πρώτη σκέψη για τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι να διοργανωθεί μια διήμερη γιορτή εθελοντισμού στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, από την προηγούμενη ημέρα της άφιξης των δύο ακτιβιστών, ήτοι από το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση της Τετάρτης κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και ιδέες, όπως επισήμανε, οι οποίες θα κωδικοποιηθούν στο νέο ραντεβού των εκπροσώπων των εθελοντικών οργανώσεων, που προσδιορίστηκε 15 μέρες μετά. Καλεσμένοι φυσικά σε αυτήν τη δεύτερη συνάντηση είναι και οι σύλλογοι, οι ομάδες και οι εθελοντικές οργανώσεις της πόλης μας, που δεν έλαβαν μέρος στην προχθεσινή. «Ο στόχος είναι να κινητοποιηθούν και να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότεροι σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις, άτυπες ομάδες και νέοι», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σαλτσίδου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρωτότυπη ιδέα, που συζητήθηκε και υιοθετήθηκε στη συνάντηση των εθελοντών την Τετάρτη, είναι να σχηματιστεί ένα ανθρώπινο… αναπηρικό αμαξίδιο στην κεντρική πλατεία, στην κορύφωση των εκδηλώσεων και δράσεων που θα προγραμματιστούν για το γιορτινό διήμερο. Τέθηκε μάλιστα ως στόχος-στοίχημα των εθελοντών να συγκεντρωθούν 1.000 άτομα, που θα λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο δρώμενο, και να ληφθεί αεροφωτογραφία με το «ανθρώπινο» αμαξίδιο.
 
Κλείνοντας, η κ. Σαλτσίδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πρωτεργάτες του «Wheeling2Help», κάνοντας λόγο για δύο ανθρώπους που είναι ακτιβιστές με όλη τη σημασία της λέξης. Αναφερόμενη στη δράση τους εξήγησε ότι πηγαίνουν σε χώρες της Αφρικής και μέσα από τις διαδικτυακές φιλανθρωπίες συγκεντρώνουν χρήματα, ώστε σε κάθε σταθμό τους να κάνουν μια δομή ή να συνδράμουν σε οποιεσδήποτε ανάγκες των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.