Διεξοδος στο λαβυρινθο του νεου νομου για τις συμβασεις του Δημοσιου

Ημερίδα για την νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις και τα προβλήματα στην εφαρμογή του από την ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης

Τα νέα δεδομένα αλλά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην προκήρυξη δημοσίων συμβάσεων μετά την ψήφιση του νέου νόμου 4412/2016 που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις παρουσιάστηκαν το πρωί της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου στην αίθουσα αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης σε ημερίδα της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης.
 
Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση ενός κύκλου ημερίδων και σεμιναρίων με θέματα που απασχολούν τον κλάδο, δηλαδή τους μηχανικούς του δημοσίου, σημείωσε η κ. Τάνια Βεζυριαννίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Θράκης.
 

Όπως εξήγησε η κ. Βεζυριαννίδου, ένα από τα κυριότερα θέματα που τους απασχολεί αυτή την περίοδο είναι ο νέος νόμος για τις συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, ο ν.4412/2016 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, ένας νόμος πλαίσιο κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συμβάσεις των δημοσίων έργων κι αυτό γιατί «είναι ένας νόμος καινοτόμος κατά το Υπουργείο, ωστόσο είναι πολύπλοκος, διότι περιλαμβάνει 379 άρθρα σε 336 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως», κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα μεγάλο και δυσλειτουργικό.
 
«Για να εφαρμοστεί όμως» συνέχισε η ίδια «απαιτεί μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και διευκρινήσεων εγκυκλίων, για αυτό και στην ημερίδα παρέστησαν τόσο μηχανικοί όσο και νομικοί, για να μας αναλύσουν τη δυσλειτουργία του νόμου, ιδίως την παρούσα στιγμή που η αναπτυξιακή διαδικασία καθυστερεί, πόσο μάλλον όταν τρέχει το ΕΣΠΑ και υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν». 
 

Απαραίτητη η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων

 
Ο καινούριος νόμος, όπως κάθε τι καινούριο, έχει δυσκολίες, σημείωσε η Πρόεδρος του συλλόγου  μελετητών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαρία Γρηγοριάδου, Πολιτικός μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος, που μίλησε για αυτόν στους συναδέρφους της προσπαθώντας να απαντήσει τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχουν.
 
«Ήρθαμε να πούμε κυρίως ποιες είναι οι διαφορές από την προηγούμενη νομοθεσία, και για τις μελέτες και για τα έργα, και θα απαντήσουμε απορίες στους συναδέρφους που έχουν αρχίσει να τον δουλεύουν» τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι ακόμα νωρίς, γιατί αναμένονται πολλές υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή του.
 
 

Άγχος οι ποινές για τους μηχανικούς

 
Για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, τα παραπτώματα, τις ποινές και τα όργανα της νέας πειθαρχικής διαδικασίας καθώς και ειδικές πειθαρχικές διατάξεις του νέου νόμου 4412/2016  μίλησε ο κ. Γιώργος Δανιήλ, Δικηγόρος.
Όπως τόνισε αυτό το κομμάτι αποτελεί ένα άγχος που διακατέχει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ιδιαίτερα μετά από τις αλλαγές που έγιναν στον υπαλληλικό κώδικα του 2012 προς το αυστηρότερο.
 
«Το πειθαρχικό κομμάτι είναι ένα άγχος που το έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα οι μηχανικοί. Ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και τα δημόσια έργα το άγχος αυτό έχει μεγαλώσει» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως η εισήγησή του θα τους φωτίσει σε μερικά ζητήματα ώστε να μειώσει αυτό το άγχος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.