Διευρυνση, οχι υποβαθμιση για το ΔΠΘ θελει ο Κ. Κατσιμιγας

Με τον Πρύτανη και Αντιπρυτάνεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης συναντήθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης - Προτείνει αναβάθμιση και στήριξη της Νομικής Σχολής Κομοτηνής αντί για δημιουργία 4ης Νομικής

Στην Πρυτανεία του ΔΠΘ βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 11 Απριλίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Κατσιμίγας και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ροδόπης με την παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία κ. Αποστόλης Κουτάβας, κ. Θεόδωρος Νικολαΐδης, κ. Κική Παιδαράκη, κ. Ταχήρ Ταχήρ και κ. Χρήστος Χατζηπέμου.
 
Εκεί είχαν συνάντηση με τον Πρύτανη, κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, και τους Αντιπρυτάνεις κ. Ζωή Γαβριηλίδου και κ. Φώτη Μάρη όπου ενημερώθηκαν για τις λειτουργίες τις δράσεις και τις προοπτικές του Ιδρύματος, καταθέτοντας με τη σειρά τους απόψεις και προτάσεις για αυτό.
 
Όπως τονίστηκε κατά την συνάντηση, βασικοί άξονες της πολιτικής του Δ.Π.Θ. για την ανατροπή των μειονεκτημάτων που δημιουργεί η απόστασή του από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας, η υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη των φοιτητών, καθώς επίσης η βελτίωση και η δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών.
 
Αυτή την εποχή δε βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από δράσεις και έργα, με επιπλέον έργα να βρίσκονται στο στάδιο του προγραμματισμού, ενώ ο κ. Κατσιμίγας από την πλευρά του δεσμεύτηκε για συνδρομή της Περιφέρειας στη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής.
 
Σταθερή θέση του, σημείωσε, είναι ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει διεθνές κύρος και δεσπόζοντα ρόλο στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. «Ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο θα συμβάλλει και στις δικές μας αναπτυξιακές προσπάθειες», υπογράμμισε, για αυτό και θεωρεί απαραίτητη τη στήριξη της ακαδημαϊκής του κοινότητας και την ανάδειξη του επιστημονικού έργου που παράγεται στο Ίδρυμα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια επιστημονικών συνεδρίων και δημοσιεύσεων των πανεπιστημιακών, καθώς και για τη στήριξη της έρευνας. Βαρύτητα έδωσε επίσης στην εξωστρέφεια των τμημάτων και των σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, δηλώνοντας ότι «θα την στηρίξουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό». 

Ανάγκη διεύρυνσης του ΔΠΘ 

Ειδική μνεία έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επικείμενη ίδρυση νέων τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων στο Δ.Π.Θ., οι προτάσεις για τα οποία έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και  η πρυτανική αρχή είναι αισιόδοξη ότι θα υιοθετηθούν στην πλειοψηφία τους, εξέλιξη που θα προσδώσει μία νέα δυναμική στο Πανεπιστήμιο.
 
Ο κ. Κατσιμίγας, αφού δήλωσε την δεδομένη υποστήριξή του στις προτάσεις του Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ότι η σύσταση και λειτουργία νέων σχολών θα πρέπει να συνοδευτεί από ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητά τους, προτάσσοντας ως σημαντικότερη τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό.
 
Δεν παρέλειψε, πάντως, να δηλώσει την αντίθεσή του στην προωθούμενη ίδρυση Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιμένοντας στη θέση του ότι καταλληλότερη επιλογή θα ήταν η ένταξή του στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., όπου λειτουργεί με συναφές αντικείμενο το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. 

Αναβάθμιση της Νομικής Σχολής Κομοτηνής αντί για 4η Νομική 

Τέλος σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ τόνισε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην ιδέα της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα υποβαθμίσει πρωτίστως τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με τη σχεδόν βέβαιη “αιμορραγία” προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα πανεπιστημιακών διδασκάλων και φοιτητών.
 
Σε αντίθεση με τις δρομολογούμενες εξελίξεις, προτείνουμε την αναβάθμιση της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., τη χορήγηση κινήτρων στους ακαδημαϊκούς για μόνιμη διαμονή στη Θράκη και τη στήριξη και χρηματοδότηση του επιστημονικού έργου, προκειμένου η Σχολή να έχει δεσπόζουσα θέση στον ελληνικό και ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη και να αποτελεί, λόγω του κύρους που θα αποκτήσει, την πρώτη επιλογή των νέων φοιτητών και όχι τρίτη ή τέταρτη λύση ανάγκης». 

Επίσκεψη και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής 

Ο κ. Κατσιμίγας βρέθηκε και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου είχε συνάντηση τόσο με τον Διοικητή κ. Γιώργο Φιλιππίδη όσο και με εργαζόμενους.
 
Εκεί ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανέγερση του νέου Νοσοκομείου, τις ανάγκες που υπάρχουν στο υφιστάμενο κτίριο και τον εξοπλισμό του και πώς αυτές καλύπτονται, καθώς και την κατάσταση στο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.