“Διεκδικουμε παροχες και συνταξεις δικαιες και αξιοπρεπεις”

Ο Θανάσης Μπούμης, αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου, της ΕΜΔΥΔΑΣ, φιλοξενείται σήμερα στον «Κόσμο», (επηρεασμένη η στήλη από τον ασφαλιστικό – απεργιακό «πυρετό»), εξηγεί γιατί οι μηχανικοί αντιτίθενται στην ενοποίηση των Ταμείων, αλλά και γιατί οι Έλληνες μηχανικοί υπολείπονται μισθολογικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφούς τους. «Διεκδικούμε σήμερα, σε μια χώρα που ακόμη κάνει ανάπτυξη και εμείς είμαστε μοχλός της ανάπτυξης, παροχές και συντάξεις δίκαιες και αξιοπρεπείς», δηλώνει και προσθέτει: «Το έργο το οποίο έχουν να παράξουν οι μηχανικοί είναι υπέρογκο και θα πρέπει να αμειφθούν δεόντως».

Κινδυνεύει το Ταμείο σας;

Ναι, με την προωθούμενη ενοποίηση, αλλά και με το 10% που ανακοινώθηκε της δήμευσης των αποθεματικών του προκειμένου να καλύψει άλλα κενά. Το δικό μας Ταμείο είναι «υγιέστατο». Το κράτος οφείλει τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από το Νόμο να τις αποδώσει. Να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή και όχι να τα πληρώνουμε εμείς οι ασφαλισμένοι.

Σε τι ύψος κυμαίνονται τα αποθεματικά του Ταμείου σας;

Είναι υγιέστατο. Έχει ένα αποθεματικό τεράστιο, πάνω από τρία δις.

Δηλαδή, δεν τίθεται καν θέμα μη καταβολής συντάξεων, έστω μετά το 2050, όπως λέγεται για άλλα Ταμεία;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καταβολής των συντάξεων. Θα πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας ότι έχουμε την καλύτερη αναλογία, ένας συνταξιούχος αντιστοιχεί σε επτά και κάτι εργαζόμενους. Και μόνο αυτό αποδεικνύει την ευρωστία του Ταμείου.

Είστε υπέρ της συνέχισης του φαινομένου των διπλών συντάξεων;

Η διπλή σύνταξη είναι γιατί γινόντουσαν υπέρογκες κρατήσεις. Ανεξάρτητα με την εργασιακή σχέση, αμέσως μετά την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, ακολουθεί η ασφάλιση στο ΤΣΕΜΔΕ, έχοντας οι μηχανικοί έτσι την κύρια σύνταξη. Μέχρι τώρα είχαμε μια παγκόσμια αναλογία, εισφοράς προς παροχή, 20% ήταν το ύψος των κρατήσεων. Έχουν γίνει τόσα χρόνια υπέρογκες κρατήσεις, τις οποίες δεν μπορεί να περικόψει τώρα η κυβέρνηση.

Και ποιος θα το πληρώσει αυτό, η νέα γενιά των μηχανικών;

Είναι σαφές ότι πρώτα από όλα θα «χτυπηθεί» η νέα γενιά. Χωρίς να σημαίνει ότι μας έχει απαντήσει η κυβέρνηση πού θα στήσει τον πήχη της ωριμότητας. Ποιοι δηλαδή δεν θα χτυπηθούν; Τα τρία «δεν» δηλαδή από ποιο σημείο και πέρα δεν θα ισχύουν;

Η σύνταξη η δική σας πάντως δεν είναι σύνταξη φτώχειας…

Επειδή ο νόμος προβλέπει να γίνονται αναλογιστικές μελέτες που να καταλήγουν σε κάποια συμπεράσματα, να προκύπτουν δηλαδή ποιες πρέπει να είναι οι εισφορές και οι παροχές, είναι σαφές ότι από τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει για το ΤΣΕΜΔΕ προκύπτει ότι με τις υπέρογκες εισφορές που γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια οι παροχές δε είναι υψηλές, είναι οι ελάχιστες. Βάσει της ανταποδοτικότητας είναι ελάχιστες οι παροχές που γίνονται. Η κατώτερη σύνταξη που λένε θα πρέπει να ληφθεί σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως οι εισφορές.

Σε σχέση με τους ευρωπαίους μηχανικούς, ποια είναι η θέση των Ελλήνων;

Είναι σαφές ότι οι συντάξεις στην Ευρώπη είναι σε συνάρτηση με τους μισθούς. Ο μέσος όρος των μισθών των μηχανικών στην Ευρώπη απέχει πολύ από τον μισθό που παίρνουμε αυτή την στιγμή. Θα πρέπει, για να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο του μισθού της Ευρώπης να ενταχθούν στον μισθό που παίρνουμε και τα επιδόματα.

Είναι μια επιδοματική πολιτική την οποία δεν θέλετε; Ακολουθείται, αλλά δεν σας βρίσκει σύμφωνους…

Ναι, είναι πάγιο το αίτημά μας τα επιδόματα των μηχανικών να ενταχθούν στο μισθό. Να γίνει ο μισθός μας όπως σε όλη την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις συντάξεις μετά. Διεκδικούμε σήμερα, σε μια χώρα που ακόμη κάνει ανάπτυξη και εμείς είμαστε μοχλός της ανάπτυξης, παροχές και συντάξεις δίκαιες και αξιοπρεπείς. Το έργο το οποίο έχουν να παράξουν οι μηχανικοί είναι υπέρογκο και θα πρέπει να αμειφθούν δεόντως.

Ποια είναι η άποψή σας για την πολύμηνη αποχή των μηχανικών του δημοσίου από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα; Είναι μια ιστορία που κρατά οκτώ μήνες τώρα…

Έχει προκύψει μια πρόκληση, κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες μας έβαλαν σε προβληματισμό και θα έπρεπε να αντιδράσουμε. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη και σε δεύτερο βαθμό θα τους αποκαταστήσει και θα τελεσιδικίσει υπέρ των συναδέλφων.

Ανάπτυξη με «ταπεινωμένους» τους μηχανικούς γίνεται; Το ρωτώ γιατί υπήρξαν προτάσεις να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, χωρίς να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα τους…

Το πλέον ταπεινωτικό είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια υποκατάστασης του έργου των μηχανικών από μη διπλωματούχους μηχανικούς σ΄ αυτές τις τριμερείς επιτροπές που ο Νόμος ορίζει. Είναι σαφές ότι το έργο του διπλωματούχου μηχανικού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη ειδικότητα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια τέτοια προσπάθεια. Είναι κίνδυνος θάνατος για την ανάπτυξη και για το παραγόμενο έργο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.