Διχασε η αποχωρηση του Δημαρχου Κομοτηνης απο τη συσκεψη με τη Διακομματικη

Άκομψες εκφράσεις και διαφορετικές ερμηνείες από επικριτές και συμπαραστάτες

Επικριτές αλλά και συμπαραστάτες βρήκε η κίνηση του δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, να αποχωρήσει από τη σύσκεψη με τη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην έδρα της περιφέρειας διαμαρτυρόμενος διότι, όπως παρέθεσε ο ίδιος «1ον) Στο πρόγραμμα συσκέψεων με τους φορείς δεν συμπεριελήφθη ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο επικεφαλής, δηλαδή, του Δήμου, ο οποίος είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμος του Νομού Ροδόπης. Αντίθετα, επελέγη να υπάρξουν ξεχωριστές συσκέψεις με επικεφαλής Δήμων και φορέων που εκπροσωπούν πολύ λιγότερους αριθμητικά πολίτες του Νομού μας.

2ον) Στο πρόγραμμα, επίσης, δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, ο οποίος θα σας εξέφραζε την βούλησή μας για μια συνολική πρόταση που θα διαμορφώσει η ΠΕΔ. Μια άποψη, που συνίσταται στο ότι θεωρούμε κατακερματισμό χρόνου και αποπροσανατολισμό των στρατηγικών στοχεύσεων το να συγκεντρώνει κανείς προτάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά».

Ντ. Μπακογιάννη: «Η αίσθησή μου είναι ότι ζήλεψε τους δύο δημάρχους που είδα και κατέβασε μούτρα»

Η στάση του δημάρχου Κομοτηνής σχολιάστηκε αρνητικά από την Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν τον κατάλαβα τον δήμαρχο Κομοτηνής και δεν τον κατάλαβα γιατί ο δήμαρχος Κομοτηνής ήταν ο μόνος εδώ πέρα που εμφανίστηκε αξιώνοντας να υπάρχει διαφορετική πλατφόρμα για την τοπική αυτοδιοίκηση από ό,τι για όλους τους υπόλοιπους».

«Βεβαίως και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει βάρος» ξεκαθάρισε η ίδια για να θυμίσει πως «έχω υπάρξει και εγώ δήμαρχος. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει» ενώ εκτίμησε κλείνοντας πως «η αίσθησή μου είναι ότι ζήλεψε τους δύο δημάρχους που είδα και κατέβασε μούτρα».

Ε. Στυλιανίδης: «Όταν μας δείχνουν τον ήλιο δεν πρέπει να κοιτούμε το δάχτυλο»

Παρών στη σύσκεψη ως μέλος της Επιτροπής και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος σχολίασε για την αποχώρηση του δημάρχου πως «όταν μας δείχνουν τον ήλιο δεν πρέπει να κοιτούμε το δάχτυλο». Ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει πως «σήμερα ο στόχος ήταν να δούμε ένα μέρος της αυτοδιοίκησης, τις παραγωγικές τάξεις και το πανεπιστήμιο, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα». «Υπάρχουν επόμενες επισκέψεις κατά τις οποίες προγραμματίζονται επισκέψεις σε Δήμους και συναντήσεις με φορείς που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σημερινό πρόγραμμα» τόνισε και «ως εκ τούτου θεωρώ και άδικο και άστοχο να συζητούμε για τις λεπτομέρειες».

Σύμπραξη Προοπτικής: «Ο κ. Γκαράνης, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως Δήμαρχος Κομοτηνής και όχι ως γραμματέας του  τοπικού ΚΙΝΑΛ»

Μόλις έγινε γνωστή η κίνηση του δημάρχου ανακοίνωση εξέδωσε η Σύμπραξη Προοπτικής στην οποία επέκρινε τη στάση του. «Ο κ. Γκαράνης, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως Δήμαρχος Κομοτηνής και όχι ως γραμματέας του  τοπικού ΚΙΝΑΛ» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης στην οποία χαρακτηρίζεται ως «επιεικώς απαράδεκτη» η στάση του δημάρχου. «Η στάση του αυτή» τονίζεται στην ανακοίνωση «απαξιώνει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμο Κομοτηνής και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει. Και μας βρίσκει αντίθετους, καθώς θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από μέρος του, η κρισιμότητα της περιόδου,  η βαρύτητα και ο ρόλος της επιτροπής, αλλά κυρίως ο ρόλος του Δημάρχου. Ένα ρόλο που επέλεξε τελικά, να χρησιμοποιήσει για μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια και εντυπώσεις».

«Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε, ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και προτάσεις για το Δήμο Κομοτηνής. Διαφορετικά θα είχε προβεί στην παρουσίαση και διεκδίκηση αυτών  και όχι σε παιδιάστικες συμπεριφορές»  τονίζει η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Γ. Γκαράνης: «Αντί στοιχειοθετημένης και πολιτικής απάντησης εισέπραξα εκ μέρους της κυρίας Μπακογιάννη ειρωνικά σχόλια και ευφυολογήματα εν είδει αστεϊσμών»

Λίγη ώρα μετά ήρθε και η ανταπάντηση του κ. Γκαράνη τόσο προς την πρόεδρο της Διακομματικής όσο και προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής. «Αντί στοιχειοθετημένης και πολιτικής απάντησης εισέπραξα εκ μέρους της κυρίας Μπακογιάννη ειρωνικά σχόλια και ευφυολογήματα εν είδει αστεϊσμών! Καμία εξήγηση για την απαξίωση του μεγαλύτερου αριθμητικά και γεωγραφικά Δήμου του Νομού μας! Καμία εξήγηση για τον αποκλεισμό του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης ΑΜΘ!» τόνισε ο κ. Γκαράνης για την απάντηση της κ. Μπακογιάννη.

Όσο για την ανακοίνωση της Σύμπραξης Προοπτικής ο δήμαρχος Κομοτηνής επιτέθηκε στον επικεφαλής της σημειώνοντας πως «πρώτος -και μοναδικός- αυτόκλητος υπερασπιστής αυτών των απαράδεκτων επιλογών στις επαφές της Επιτροπής και της κυρίας Μπακογιάννη με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής ήρθε πριν από λίγο ο κύριος Γραβάνης! Και αναρωτιόμαστε όλοι γιατί άραγε; Ο κύριος Γραβάνης, που ως θεσμικός εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου συνάντησε την κυρία Μπακογιάννη σε ιδιαίτερη σύσκεψη, όπου είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικά τα προβλήματα των επαγγελματιών, που εκπροσωπεί! Για τα προβλήματα συνολικά των Δημοτών της Κομοτηνής δε νοιάζεται! Ας κατατεθούν γρήγορα, μαζικά και χωρίς να τους δοθεί η δέουσα βαρύτητα! Ο κύριος Γραβάνης, που κατηγορεί για κομματική υποκίνηση τον Δήμαρχο Κομοτηνής, χωρίς να συγκινείται πολιτικά από την περιφρόνηση των θεσμών του Δημάρχου Κομοτηνής και του Προέδρου της ΠΕΔ! Ούτε, φυσικά, από το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Θράκης καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της σε μια απρόσωπη, μαζική ηλεκτρονική πλατφόρμα!»

«Ως Δήμαρχος Κομοτηνής οφείλω να υπερασπιστώ τον θεσμικό μου ρόλο! Οφείλω να σέβομαι τους συνδημότες μου, που με επέλεξαν για να μεταφέρω τη φωνή τους με μαχητικό και πειστικό τρόπο! Καμία επιτροπή δεν μπορεί να διαβουλεύεται ερήμην της φωνής τους! Εκτός αν η συγκεκριμένη Διακομματική Επιτροπή δεν έχει ως στόχευση την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά τις δημόσιες σχέσεις με αρεστούς!» καταλήγει η ανταπάντηση του δημάρχου.

Ι. Αχμέτ: «Νομίζω ότι έχει δίκιο ο κ. Γκαράνης»

Τη στάση του δημάρχου έσπευσαν να υπερασπιστούν ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, αλλά και μέλη της διοικούσας παράταξης της Κοινωνίας Πολιτών, όπως η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου και ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

«Ο κ Γκαράνης, ως δήμαρχος ενός μεγάλου δήμου όπως είναι ο δήμος Κομοτηνής, εγώ νομίζω ότι έχει δίκιο με την έννοια ότι έπρεπε η πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής να είχε αποφασίσει να επισκεφθεί όλους τους δημάρχους ξεχωριστά. Δεν είναι θέμα ζήλιας ή όχι. Εύχομαι και ελπίζω την επόμενη φορά να γίνει αυτό ή σε κάθε περίπτωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εισακουσθεί όπως πρέπει. Οι προτάσεις από εκεί και πέρα και εκ μέρους του κ Γκαράνη ως ενός σοβαρού δημάρχου κατατέθηκαν και θα ακουστούν και στο μέλλον στην διακομματική επιτροπή» ήταν η δήλωση του κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Κλ. Στογιαννίδου: «Εκφράσεις καφενείου, που προσωπικά με άφησαν άφωνη.. τίθενται στην κρίση του κόσμου»

Από την πλευρά της η κ. Στογιαννίδου  τόνισε πως «η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι απολύτως εκτεθειμένη από την επιλογή της να μην επισκεφθεί τον μεγαλύτερο Δήμο της Ροδόπης, ενώ την ίδια στιγμή προγραμμάτισε συναντήσεις με άλλους Δημάρχους και λοιπούς φορείς της περιοχής. Οι δηλώσεις της δε περί ζήλιας(!) και κατεβασμένων μούτρων(!), εκφράσεις καφενείου, που προσωπικά με άφησαν άφωνη.. τίθενται στην κρίση του κόσμου, αν και νομίζω ότι είναι κοινή η παραδοχή ότι την εκθέτουν ακόμη περισσότερο. Λυπάμαι ιδιαίτερα για όλη αυτή τη στάση της, που δείχνει ότι μάλλον δεν έχουμε και πολλά να περιμένουμε από την Διακομματική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής δικαίως αντέδρασε σε αυτή την πρωτοφανή υποτίμηση του θεσμού και φορέα που εκπροσωπεί και αποχώρησε από τη σύσκεψη. Η στάση του αυτή όχι μόνο δεν απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως μας είπε σήμερα ο κ. Γραβάνης, αλλά αντίθετα καταδεικνύει ότι ως Δήμαρχος επιλέγει να αντιδρά και όχι να σιωπά, όταν κάποιοι με μικροκομματικά κριτήρια επιχειρούν να παρακάμψουν τον Δήμο Κομοτηνής και να ανατρέψουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλουμε και οφείλει να διαδραματίζει. Ο κ. Γραβάνης, με βάση τις σημερινές δηλώσεις του, αν ήταν σήμερα Δήμαρχος Κομοτηνής, προφανώς “προασπιζόμενος τα συμφέροντα του Δήμου” δεν θα αντιδρούσε και προφανώς θα ένιωθε ιδιαίτερα περήφανος για όλη αυτή την απαξίωση! Στην κρίση σας η στάση και οι αντιδράσεις όλων!».

Δ. Καρασταύρου: «Δεν σιωπούμε όταν κάποιοι επιδιώκουν να μειώσουν τον ρόλο του Δήμου Κομοτηνής»

Τέλος ο κ. Καρασταύρου επεσήμανε σε ανάρτησή του τα εξής: «Κατώτερη των περιστάσεων η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στη σημερινή επίσκεψή της στην Κομοτηνή. Η ιδιότητα της ως Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, με την οποία ήρθε σήμερα εδώ, δεν της επιτρέπει να προγραμματίζει τις συναντήσεις της με μικροκομματικά ή άλλα κριτήρια και να μην επισκέπτεται τον μεγαλύτερο – μητροπολιτικό Δήμο της Ροδόπης. Προσπάθησε να αιτιολογηθεί επικαλούμενη μέχρι και τον κορωνοϊό, που μάλλον “κολλάει” μέσα στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής. Ασχολίαστη η άρνησή της να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση προτάσεων, μάλλον ξεχνά ότι βρισκόμαστε στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης. Η στάση του δημάρχου Κομοτηνής ήταν επιβεβλημένη και δικαιώθηκε από την συμπαράσταση των συμπολιτών μας, όπως αυτή ήδη εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για μας στο Δήμο Κομοτηνής η άσκηση πολιτικής και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του τόπου μας δεν μπορεί να ασκείται και δεν ασκείται με “ζήλιες και κατεβασμένα μούτρα”, αλλά με πρόγραμμα, θέσεις, στοχευμένες προτάσεις, έργα και δουλειά. Γι’ αυτό δεν σιωπούμε όταν κάποιοι επιδιώκουν να μειώσουν τον ρόλο του Δήμου Κομοτηνής. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής έπραξε ως όφειλε, όσο κι αν κάποιοι λησμονώντας τον δικό τους ρόλο, έσπευσαν να τον κατακρίνουν, αντί να τον συγχαρούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.